Home » Pernah digelar ‘isi neraka’, bekas mak nyah Cikgu Ery kongsi kisah hidup dalam buku Maaf Tuhan Aku Tersalah Langkah

Pernah digelar ‘isi neraka’, bekas mak nyah Cikgu Ery kongsi kisah hidup dalam buku Maaf Tuhan Aku Tersalah Langkah

mak nyah

BUKAN mudah bagi lelaki ini mengharungi kehidupan selepas berhijrah daripada seorang mak nyah untuk kembali kepada fitrah 12 tahun lalu.

Kata-kata hinaan dan cacian seakan irama dan lagu dalam hidupnya, tak kurang juga segelintir manusia yang mengambil kerja Tuhan dengan menghukumnya sebagai isi neraka, ibarat golongan sepertinya tidak layak masuk syurga.

Itu antara kata-kata paling berbekas di hatinya dalam tempoh penghijrahannya dan semua kisah duka itu dizahirkan menerusi buku sulung Mohd Khariri Mohamad Ramli atau Cikgu Ery, berjudul Maaf Tuhan Aku Tersalah Langkah.

Jelas Cikgu Ery, kandungan buku terbabit sudah lama ditulis berdasarkan pengalamannya sebagai mak nyah dan impian untuk menerbitkan buku akhirnya tercapai dengan pelancaran buku berkenaan baru-baru ini.

“Buku ini bukan diterbitkan untuk golongan mak nyah seperti saya saja, ia juga sesuai untuk mereka yang mahu berubah, sama ada golongan transgender atau penagih dadah yang mahu berubah malah untuk seluruh masyarakat di luar sana.

“Pengisian buku ini juga berkisarkan bagaimana saya berdepan dengan masyarakat yang gemar menghukum pendosa yang mahu berubah, serta bagaimana pendekatan yang sepatutnya diambil oleh masyarakat yang berdamping dengan golongan seperti kami,” katanya.

Menurutnya, ramai yang mahu berubah dan kembali ke pangkal jalan namun usaha itu sering diperlekehkan terutama bagi transgender hingga ada kalanya mereka berputus asa kerana tidak mendapat sokongan orang sekeliling.

Beliau berkata, kebiasaannya masyarakat mengharapkan perubahan drastik bagi golongan mak nyah yang mahu berubah kepada fitrah dan sering dihambur dengan kata-kata yang kasar serta mengguris perasaan.

“Kebanyakan golongan transgender sudah mengubah fizikal dan penampilan mereka sejak sekian lama, dan apabila mereka mahu berubah, mereka diharap dapat bertukar menjadi lelaki ‘tulen’.

“Malah ada yang dinafikan hak untuk bersolat bersama jemaah lelaki kerana penampilan yang masih kelihatan seperti wanita. Itu antara perkara yang terpaksa kami lalui dan jika tidak kuat, memang ramai yang gagal berubah,” katanya.

Justeru, beliau berharap buku ini dapat membuka mata masyarakat di luar serta menjadi panduan kepada mereka yang mahu berubah dan apa yang perlu dijangkakan dalam penghijrahan mereka.

Katanya, buku tersebut boleh dibeli terus dengannya kerana setakat ini ia tidak dijual di pasaran. Bagi edisi pertama, hanya 200 naskhah saja diterbitkan.

“Alhamdulillah, respons yang saya terima sangat baik dan setakat ini sudah terima 100 pra tempahan,” katanya lagi.

Penjawat awam ini aktif melibatkan diri dalam kerja amal dan ceramah ke IPTA, agensi kerajaan dan sebagainya sehingga ke luar negara seperti Singapura, Jordon dan Palestin.

Cikgu Ery juga seringkali menjadi tumpuan media elektronik mahupun bercetak di Malaysia kerana aktif menggerakkan kerja-kerja dakwahnya untuk golongan LGBT di Malaysia.

Pelancaran buku itu juga adalah titik tolak dalam pembangunan madrasah untuk anak yatim dan asnaf serta pusat transit bagi golongan transgender yang bakal dibangunkan di atas tanah pusaka seluas 4 ekar di Kampung Ulu Kuang, Chemor, Perak.

“Ini merupakan impian dan cita-cita saya di dalam memperkasakan lagi usaha dakwah selain melahirkan lebih ramai pendakwah yang hebat di samping membantu rakan komuniti transgender agar kembali kepada fitrah,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *