Home » 69 tahanan SOSMA, keluarga ancam mogok lapar 

69 tahanan SOSMA, keluarga ancam mogok lapar 

KUALA LUMPUR – Kira-kira 69 tahanan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) yang ditahan  di Penjara Sungai Buloh dan Penjara Sungai Petani akan mengadakan mogok lapar pada 30 Julai ini. 

Presiden Kebangsaan Nambikkai, Datuk Dr Kalai Vanar berkata, langkah yang sama turut akan dilaksanakan oleh ahli keluarga tahanan pada 31 Julai. 

“Langkah itu sebagai bantahan terhadap penahanan tanpa dibicarakan dalam akta tersebut dan mendesak agar tahanan diadili mengikut lunas undang-undang.

“Apa yang keluarga mahukan adalah sekiranya terdapat bukti kukuh maka tuduhlah tahanan di mahkamah atau jika tiada bukti, bebaskan mereka segera,” katanya ketika ditemui pada sidang media NGO berkenaan bersama sebahagian keluarga tahanan di sini, hari ini.

Tambahnya, keluarga tahanan turut mendesak kerajaan, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mendengar luahan hati keluarga yang kehilangan tempat bergantung. 

Beliau turut menggesa Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) memainkan peranan bagi membantah penahanan tanpa bicara SOSMA yang didakwa bercanggah dengan hak asasi manusia.

“Keluarga juga dinafikan peluang untuk bertemu tahanan, menyebabkan mereka tidak tahu tentang keadaan mereka. Kalau tidak dibebaskan pun, tuduhlah mereka di mahkamah sekiranya ada bukti,” katanya.

Sosma dilihat sebagai pengganti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang dimansuhkan pada 2012.

Di bawah Sosma, seseorang boleh ditahan selama maksimum 28 hari dan polis boleh menangguhkan akses kepada keluarga dan peguam sehingga 48 jam selepas ditahan.

Pada Februari lalu, kerajaan dilaporkan tidak berhasrat memansuhkan atau mengkaji semula Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 atau SOSMA, penahanan terhadap individu tanpa bicara dan tanpa ikat jamin yang didakwa melanggar hak asasi manusia.

Saifuddin Nasution sebelum ini dilaporkan berkata undang-undang keselamatan yang berada di bawah tanggungjawab kementerian termasuk SOSMA masih relevan dan penting bagi memelihara ketenteraman awam dan keselamatan negara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *