Home » IKAT 2.0: Pulihara warisan tekstil Malaysia

IKAT 2.0: Pulihara warisan tekstil Malaysia

IKAT 2.0, satu platform imersif yang memfokus kepada kelestarian warisan tekstil Malaysia melalui media baharu dan rakan strategik, akan melancarkan program selama setahun yang melibatkan Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Terengganu dan Kuching, bermula 5 Januari.

IKAT, singkatan bagi Immersive Knowledge dan Textile, bertujuan membangkitkan penglibatan rakyat Malaysia dalam warisan tekstil Malaysia melalui inovasi dan kerjasama strategik dengan artisan tekstil, penggiat seni media baharu, institusi pendidikan dan pakar dalam bidang ini.

Melalui usaha berterusan yang mampu memberi nafas baharu, IKAT berhasrat untuk memulihara warisan tekstil, menyemai semangat cinta tradisi dan memperkaya penghargaan terhadap tekstil Malaysia, motif, teknik, serta proses penciptaan dan akhirnya memupuk permintaan yang teguh terhadap khazanah budaya ini.

Berkonsepkan hab pengalaman tekstil timbul (pop-up), IKAT 2.0 akan menampilkan instalasi imersif,
galeri tekstil warisan, bengkel praktikal oleh tukang mahir, ceramah informatif dan pertunjukan fesyen.

Bermula di Kuala Lumpur pada Januari 2024, IKAT 2.0 bakal meneruskan pengembaraannya ke Pulau Pinang pada April 2024, Terengganu pada Julai 2024, dan berakhir di Sarawak pada Oktober 2024.

Koordinator Projek IKAT, Mahesh Naiker berkata, pada zaman ini banyak tradisi tekstil kian pudar dalam lipatan sejarah.

Malah katanya, beberapa motif warisan berharga telah pun pupus dan teknik tenunan warisan juga telah hilang setelah merentasi beberapa generasi.

“Menyedari jurang yang ada Yayasan Hasanah bekerja erat dengan pakar tekstil dalam ruang khusus ini untuk melaksanakan inisiatif seperti pemeliharaan motif warisan Malaysia asli melalui pendokumentasian digital dan perlindungan harta intelek (IP) serta latihan pembangunan kemahiran dalam kalangan belia untuk tekstil warisan seperti seni Kelingkan, Keringkam, Songket dan Telepuk.

“Baru-baru ini, usaha kami dirancakkan lagi dengan Anugerah Benang Emas Hasanah yang meraikan kecemerlangan dan inovasi dalam tekstil warisan tempatan, pembangunan pusat pengalaman tekstil warisan, serta inisiatif terkini kami iaitu kerjasama strategik dengan IKAT 2.0,” katanya.

Sementara itu Pemegang Amanah dan Pengarah Urusan Yayasan Hasanah, Datuk Shahira Ahmed Bazari berkata, melalui pelbagai daya usaha ini bersama rakan-rakan industri, seni, warisan dan budaya bernilai negara ini dapat dipertahankan daripada pupus ditelan zaman.

“Pada masa yang sama, dapat merancakkan lagi ekonomi kreatif tempatan secara mampan,” katanya.

Dalam bidang penerokaan budaya Asia, IKAT 2.0 merupakan satu-satunya acara pengalaman yang menyepadukan tekstil warisan dengan pengalaman interaktif.

IKAT 2.0 diterajui oleh Experiential Design Team (EDT) – sebuah studio kreatif yang pakar dalam realiti maya, realiti tambahan, serta realiti campuran dan dikuasakan oleh Yayasan Hasanah berasaskan impak di bawah Khazanah Nasional Berhad.

IKAT 2.0 turut dapat direalisasikan dengan kerjasama daripada Filamen, Limkokwing University of Creative Technology, Tanoti Crafts, The GoDown Arts Centre dan RUBIX Communications.

Kemasukan ke hab pengalaman tekstil pop-up IKAT 2.0 adalah percuma. Untuk maklumat lanjut
mengenai IKAT 2.0, sila layari https://ikatmalaysia.com/ atau ikuti Instagram @IKATMalaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *