Home » INTERFEL lancar semula kempen di Malaysia, promosi epal Perancis

INTERFEL lancar semula kempen di Malaysia, promosi epal Perancis

KUALA LUMPUR – INTERFEL (Interbranch Association for Fresh French Fruit and Vegetables) melancarkan semula kempen di Malaysia selepas pandemik untuk mempromosikan kedudukan global Perancis.

INTERFEL juga berhasrat untuk meningkatkan kesedaran terhadap komitmen petani Perancis terhadap amalan kelestarian dan mesra alam.

Disebabkan oleh iklim yang pelbagai dan kelebihan geografi di Perancis, negara ini menghasilkan banyak epal berkualiti tinggi. 

Di antara ribuan jenis epal di seluruh dunia, hampir 100 berkembang dengan baik di ladang epal Perancis, dengan kira-kira 30 ditanam secara besar-besaran. 

Beberapa variasi yang biasa didapati di Malaysia termasuk Royal Gala, Granny Smith, Golden Delicious, Pink Lady®, Kissabel®, Pixie®, Candine®, dan Juliet®. 

Variasi ini akan tersedia di penjual utama seperti Aeon dan Lotus dari Disember 2023 hingga Mac 2024.

Ladang epal Perancis dikurniakan cuaca yang luar biasa semasa musim bunga dan panas, menjanjikan hasil epal yang bukan sahaja berwarna-warni, tetapi juga amat rangup, cantik, dan lazat. 

Nantikan hasil yang melimpah, dengan Perancis dijangkakan menghasilkan 1.5 juta tan, meningkat 8% dari tahun sebelumnya. 

Sementara itu, hasil keseluruhan Eropah dijangkakan lebih kecil pada 11 juta tan, Perancis dengan bangga mengekalkan tempatnya sebagai pengeluar epal terbesar ketiga di Eropah, selepas Poland dan Itali.

Chef Patrick Siau.

Di samping kelimpahan, INTERFEL komited untuk mempromosikan amalan kelestarian dan mesra alam di kalangan petani Perancis.

Lebih dari 20 tahun, petani epal Perancis telah merangkul proses pengeluaran yang bertanggungjawab terhadap alam sekitar, dengan tujuan menanam buah-buahan yang sihat, berperisa, dan berkualiti tinggi. 

Komitmen mereka melangkaui penanaman semata-mata; ia melibatkan pelaksanaan kaedah-kaedah mesra alam yang mengekalkan biodiversiti kebun epal dan mengekalkan keseimbangan ekonomi ladang buah. 

Kelestarian, bagi para petani, melibatkan amalan menyeluruh, termasuk pengurusan sisa yang cekap, teknik bio-kawalan, dan kaedah pendebungaan yang bijak. 

Pendekatan holistik ini menegaskan kesungguhan mereka untuk penghasilan buah-buahan yang luar biasa dan menjaga alam sekitar untuk generasi akan datang.

Dalam satu inisiatif yang luar biasa, hampir 1,300 petani epal Perancis yang diiktiraf sebagai “Kebun Epal Mesra Alam” telah mendedikasikan diri mereka untuk tujuan mulia untuk menanam Epal Perancis yang bukan sahaja kaya dengan rasa tetapi juga mesra alam dan sihat.

Untuk memperkenalkan kualiti dan kepelbagaian jenis epal Perancis, serta proses pertanian yang bertanggungjawab, INTERFEL telah menganjurkan satu acara media baru-baru ini dengan demonstrasi kulinari yang dipimpin oleh Chef Patrick Siau, profesor di Sunway University’s School of Hospitality Service Management dan Malaysia Pastry Team Coach yang memenangi “World Pastry Champion” di Coupe du Monde de la Pâtisserie, dan penerima anugerah Vase de Sèvres yang dianugerahkan oleh Presiden Republik Perancis untuk “Best Dégustation”.

Kolaborasi ini menunjukkan penyatuan kecemerlangan pertanian Perancis dengan kulinari, membawa rasa Perancis ke Malaysia. 

Hadirin terpesona dengan kualiti epal Perancis semasa mereka menyelami hasil produk, pertanian, syarat unik yang memelihara pelbagai jenis epal, dan komitmen kepada kelestarian dan amalan mesra alam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *