Home » Lelaki bergelar ‘Datuk’ tipu ratusan pelabur, hasil penipuan cecah RM1bilion

Lelaki bergelar ‘Datuk’ tipu ratusan pelabur, hasil penipuan cecah RM1bilion

PETALING JAYA – Seorang individu bergelar ‘Datuk’ didakwa mendalangi sindiket penipuan pelaburan membabitkan ratusan pelabur dengan hasil pelaburan mencecah RM1 bilion sejak beberapa tahun lalu.

Pengerusi Sekretariat Mangsa Penipuan Ranjeet (MAPER) Shah Abdul Malek berkata, lelaki terbabit dikenali sejak 2007 selepas diperkenalkan melalui seorang rakan dan tertarik dengan pelaburan yang ditawarkan oleh lelaki yang dikenali sebagai Datuk Wira itu.

Shah yang juga merupakan usahawan kosmetik kemudiannya membuat pelaburan tersebut sebelum dilantik sebagai penasihat di syarikat pinjaman wang berlesen milik lelaki tersebut tetapi tidak mencampuri urusan operasi harian.

“Saya juga telah membawa masuk ramai pelabur termasuk ahli keluarga saya serta rakan untuk melabur dalam syarikat-syarikat miliknya dengan pelaburan dianggarkan berjumlah RM5 juta.

“Bagaimanapun, selepas beberapa tahun saya menyedari banyak penipuan dilakukan terhadap peminjam, terhadap kerajaan dan pelabur-pelabur sebelum saya meminta kembali segala wang pelaburan saya serta wang pelabur yang saya bawa,” katanya pada sidang media, di sini, hari ini.

Menurut Shah, dalam kesnya lelaki terbabit berjanji untuk memberikan keuntungan antara lima ke enam peratus, namun pulangan tidak diberi seperti dijanjikan.

Susulan itu katanya, dia bertegas untuk mendapatkan semula wang yang dilabur selain wang pelabur yang dibawa masuk.

“Namun, saya dianiaya dengan pelbagai tindakan dilakukannya menjadikan beban hutang melambak hingga menyebabkan saya muflis.

“Malah, saya difahamkan lelaki ini menjalankan rantaian sindiket penipuan pelaburan ini dengan berselindung di sebalik rakannya bergelar Tan Sri yang didakwa mempunyai pengaruh dengan pihak berkuasa,” katanya.

Beliau berkata, hasil maklumat diperolehinya, terdapat ratusan pelabur terdiri daripada kakitangan kerajaan, golongan profesional dan pelabur antarabangsa menjadi mangsa penipuan lelaki berkenaan.

Ramai di antara mangsa penipuan individu ini takut untuk tampil kerana diugut dan diberikan janji-janji manis meskipun sudah mengalami kerugian berjuta ringgit.

Justeru, beliau turut merayu agar mangsa-mangsa lain tampil membantu mendedahkan kegiatan itu.

“Setakat ini rantaian penipuan mereka mencecah hampir RM1 bilion termasuk pelaburan yang dibuat oleh seorang usahawan dari United Kingdom (UK), Lee Rodger Meiklejohn, berjumlah hampir RM60 juta,” katanya.

Shah mendakwa tindakannya membawa Lee Rodger dan Amarjit Singh bagi membuat pendedahan kegiatan Datuk Wira berkenaan serta meminta mangsa-mangsa pelaburan lain sama ada yang berada di dalam atau luar negara untuk bertemunya bagi mencari solusi dan cara terbaik menghalang lelaki itu daripada menipu lebih ramai lagi mangsa.

Mohon kerjasama mangsa penipuan lain untuk dapatkan semula wang yang ditipu

“Matlamat saya membuat pendedahan ini adalah supaya kita boleh bekerjasama untuk mendapatkan balik sebanyak mana yang mungkin sebahagian daripada wang yang telah ditipu oleh individu-individu bergelar Datuk Wira dan Tan Sri ini,” katanya.

Sementara itu, Lee Rodger berkata, permulaan detik hitam ditipu individu berkenaan adalah pada tahun 2010 ketika bertemu di Glasgow, Scotland.

Katanya, beliau hanya menyedari ditipu sebanyak RM60 juta pada November 2017 selepas mengesyaki lelaki itu membuat representasi palsu berhubung pelaburan yang dikemukakan.

Shah Abdul Malek meminta mereka yang menjadi mangsa penipuan untuk menghubunginya.

“Lelaki itu mendakwa seorang individu bergelar Tan Sri melabur jutaan ringgit ke dalam syarikat pelaburannya dan memaklumkan dalam proses mengambil alih sebuah syarikat telekomunikasi dalam tempoh terdekat.

“Dua kali saya datang ke Malaysia untuk bertemu dengannya, namun selepas November 2017, semua panggilan telefon dan email tidak dijawab,” katanya.

Menurut Lee, pihaknya membuat laporan polis berhubung pelaburan penipuan itu di Ibu Pejabat Polis (IPD) Petaling Jaya, semalam.

Susulan kejadian itu, mereka mendesak pentadbiran Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dan Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain, untuk memastikan siasatan dan tindakan diambil terhadap kegiatan penipuan lelaki itu.

Mangsa boleh berhubung dengan Pengerusi Sekretariat MAPER ditalian 014-221 4433 atau emel di alamat maper.action@gmail.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *