Home » Anak Sindrom Down tawan pentas peragaan Malam Gala Amal Runway Fesyen Warisan Malaysia

Anak Sindrom Down tawan pentas peragaan Malam Gala Amal Runway Fesyen Warisan Malaysia

PENGANJURAN Malam Gala Amal Runway Fesyen Warisan Malaysia telah berjaya mencapai objektifnya bagi mengutip dana untuk Pertubuhan Pemulihan Dalam Komuniti Sindrom Down (PPDKSD) Putrajaya, dalam masa yang sama memberi peluang kepada anak-anak istimewa menjadi model memperagakan pelbagai koleksi tradisional dalam majlis tersebut.

Aksi bersahaja 49 anak-anak dengan Sindrom Down dan anak istimewa lain memperagakan pakaian dari enam pereka fesyen tempatan di atas pentas peragaan tersebut turut menggamatkan suasana di CNICC, Menara PGRM, Kuala Lumpur pada 4 November lalu.

Pengerusi PPDKSD, Hanizan Hussin berkata, program amal itu adalah sebahagian projek Extra Chromosome Extra Awesome Festival (ECEAF) yang bertujuan menggalakan inklusiviti, meningkatkan keyakinan diri dan meraikan kepelbagaian bagi anak-anak dengan Sindrom Down dan anak istimewa yang lain.

“Program ini dirangka sebagai salah satu inisiatif pertubuhan bertujuan untuk advokasi dan kesedaran kepada ibu bapa serta masyarakat untuk cakna dan prihatian tentang anak istimewa berkeperluan khas dan juga untuk bersama-sama meraikan keunikan dan kebolehan individu berkeperluan khas, terutamanya anak-anak dengan Sindrom Down.

“Program ini juga membantu mereka meningkatkan keupayaan diri, berkeyakinan dan berdaya saing dalam interaksi sosial,” katanya ketika ditemui pada majlis berkenaan.

Pertunjukkan fesyen tersebut menampilkan himpunan koleksi tradisional pengantin yang merangkumi warisan tradisi lengkap diperagakan oleh anak-anak istimewa tersebut bersama 21 peragawan dan peragawati profesional daripada pelbagai kaum yang dapat memupuk semangat perpaduan dan kepelbagaian budaya negara kita.

Jenama fesyen tempatan yang terlibat adalah Nana Bridal Kuala Lumpur, Collar KL, Adore Kids, Anak Jantan Kuala Lumpur, Rahsia dan Khatam selain koleksi kasut pereka terkenal Malaysia iaitu Nottingheels.

Haniza berkata, program pertunjukan fesyen itu juga memberi peluang kepada anak-anak berkeperluan khas merasai pengalaman dan mengenali lebih dekat keunikan dan kecantikan pakaian Melayu tradisional dan kontemporari.

Pengerusi PPDKSD, Hanizan Hussin (kiri).

“Selain itu, ia juga bertujuan untuk mengenali dan mencungkil bakat terpendam yang ada pada anak-anak dengan Sindrom Down daripada lima pertubuhan iaitu PPDKSD Putrajaya; ORKIDS, Persatuan Warga Sindrom Down Selangor (PWSDNS), Shah Alam, Selangor; Persatuan Sindrom Down Malaysia (PSDM) dan Persatuan Taska Anak Istimewa Sindrom Down (AnISD).

“Mereka mempunyai potensi tersendiri dan perlu diberi pendedahan terhadap dunia fesyen dengan cara yang betul kerana mereka berada dalam spektrum serta mengalami dunia secara berbeza

“Ini bersesuaian dengan slogan Sindrom Down tahun ini, “With Us Not For Us” atau Bersama Kami Bukan Untuk Kami yang bermaksud untuk menyantuni golongan kelainan upaya itu sebagai hak asasi kemanusiaan bukan sebagai golongan yang bergantung kepada ihsan dan kebajikan semata-mata.

“Anjakan daripada model kebajikan kepada berpeluang untuk sama-sama menjalani kehidupan dengan mereka yang berupaya adalah hak yang mesti diiktiraf,” katanya.

Beliau turut menyeru semua pihak untuk berganding bahu dalam mewujudkan masyarakat yang lebih inklusif, di mana setiap individu diberikan peluang yang sama rata untuk berkembang maju seiring bersama rakan sebaya.

Kemuncak majlis tersebut adalah program lelongan untuk setiap rekaan fesyen dan kasut yang diperagakan oleh anak-anak dengan Sindrom Down yang mana hasil jualan akan disumbangkan sepenuhnya ke akaun ECEAF.

Majlis itu juga turut diserikan persembahan bertenaga dan eksklusif daripada artis jemputan popular antaranya Ayu Damit,  pengacara serta penyanyi versatile, Zahid AF2 serta penampilan khas pemain violin professional Jessica Loo dan Alif Kadim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *