Home » Program terbaru TV Alhijrah, Percuma Jer tawar lebih 400 barangan percuma

Program terbaru TV Alhijrah, Percuma Jer tawar lebih 400 barangan percuma


DALAM menyahut Pelan Transformasi Al-Falah yang diperkenalkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Setia Dr Mohd Na’im Mokhtar, satu program baru bakal disiarkan di stesen TV AlHijrah bermula 1 Februari 2024 akan datang.

Ketua Pegawai Operasi TV AlHijrah, Nadzariah Mohamed berkata, menerusi program Percuma Jer penonton berpeluang untuk mengurangkan risiko ketidakadilan, penipuan, penindasan dalam aktiviti perekonomian jual beli.

Ini kerana katanya, mereka berpeluang untuk menerima sampel barangan tersebut dahulu secara percuma seterusnya membuat keputusan tepat untuk proses jual beli selanjutnya.

“Saya percaya, proses pemberian sampel barangan secara percuma ini membantu para pembeli untuk membuat pembelian bijak.

Ketua Pegawai Operasi TV AlHijrah, Nadzariah Mohamed.

“Secara tidak langsung, etika Islam dalam jual beli dapat dijaga dan dicapai. Dengan itu, kebajikan pelanggan dan pengguna terjamin dalam kontrak jual beli,” katanya pada Majlis Pelancaran Program Percuma Jer di Shah Alam, baru-baru ini.

Menurut Nadzariah lagi, penonton boleh mendapatkan barangan sampel percuma di dalam rancangan tersebut hanya dengan mengikuti langkah-langkah mudah iaitu mereka perlu menonton rancangan yang akan disiarkan pada setiap Isnin hingga Khamis, jam 6 petang hingga 7 malam.

Seterusya, mereka perlu memuat turun aplikasi AlHijrah Plus di Apple Apps Store atau Google Play Store, kemudian imbas kod QR untuk memiliki barangan sampel yang dikehendaki.

Akhir sekali, pemilik produk akan menghantar barangan sampel tersebut menggunakan syarikat kurier nasional kepada penonton secara percuma.

Bertumpu kepada Teras Kesejahteraan Insan, program ini diperkenalkan bagi memperkasa kemampanan ekonomi Islam disamping kebajikan sosial dan perpaduan ummah.

Program yang dijadual bersiaran setiap Isnin hingga Khamis pada jam 6 hingga 7 petang ini adalah hasil cetusan idea dua organisasi iaitu TV AlHijrah dan Pasak Sdn. Bhd.

Program terbaik yang menjanjikan kelainan ini memfokuskan pemasaran produk di kaca televisyen dengan konsep baharu dan pertama kali seumpamanya di Malaysia memberikan demonstrasi, promosi serta yang paling utama adalah sampel barangan percuma kepada penonton TV AlHijrah.

Program ini akan dihoskan oleh hos dalaman TV AlHijrah iaitu Hanan Abdul Rahman, Ola Nordin dan Dewita Susila menawarkan lebih daripada 400 barangan sampel pelbagai jenis seperti barangan makanan, produk kecantikan dan keshatan, barangan IT dan pelbagai lagi barangan sampel lain.

Mengulas lanjut Nadzariah berkata, pihaknya mengalu-alukan pemilik perniagaan terutama usahawan PKS untuk menyertai program Percuma Jer dengan bayaran serendah RM1,500 bagi memasarkan produk mereka dalam program tersebut.

“Kami mensasarkan sehingga 600 usahawan PKS untuk menyertainya dan secara tidak langsung mendapat peluang menwar-warkan produk dan perkhidmatan yang mereka tawarkan di dalam platform TV Alhijrah,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *