Home » 102 pendidik terima Anugerah Malaysia Influential Educators (MIE)

102 pendidik terima Anugerah Malaysia Influential Educators (MIE)

Jasa dan pengorbanan pendidik yang tidak jemu mencurah ilmu terus dihargai menerusi Anugerah Malaysia Influential Educators (MIE) 4.0 oleh Majlis Tindakan Pengguna Negara (MTPN) baru-baru ini.

Program MIE bertujuan memartabatkan golongan pendidik khususnya yang mempunyai impak cemerlang menerusi pengiktirafan yang akan diabadikan di dalam sebuah naskah, sebagai nukilan untuk generasi akan datang.

Ini sekaligus dapat menjadi pembakar semangat kepada pendidik yang lain dalam memberi sumbangan untuk memampan dan melonjakkan lagi mutu pendidikan di negara ini.

Pengerusi MIE, Tiffany Tan berkata, pengiktirafaan MIE telah dilaksanakan buat kali keempat dengan penyertaan seramai 127 calon dan pihaknya telah memilih 102 pendidik untuk menerima anugerah tersebut kali ini.

Menurutnya, pemilihan dibuat terhadap individu cemerlang dalam bidang pendidikan yang memperoleh pencapaian luar biasa.

“Dalam perjalanan pendidikan mereka, mereka telah menunjukkan kecekapan, kebijaksanaan dan bakat serta memperlihatkan pengetahuan dan kemahiran tinggi dalam bidang masing-masing.

“Oleh itu mereka dipilih sebagai teladan dan contoh terbaik dalam industri ini, dan akan diberikan penghargaan setimpal dengan usaha dan komitmen mereka memartabatkan bidang pendidikan,” katanya ketika ditemui pemberita pada Majlis Penyampaian Anugerah MIE 4.0 di Dewan Tunku Canselor Universiti Malaya, baru-baru ini.

Turut hadir, Pengarah Bahagian Khidmat Pengurusan Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Kementerian Sumber Manusia, Abdul Razak Junaidi; Ketua Penolong Pengarah Kanan Bahagian Sumber Manusia, Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, Nor Affendy Abdul Khalid; dan Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Khidmat Pengurusan Jabatan Perkhidmatan Awam, Muazam Mokhtar.

Tiffany berkata, pada tahun 2023 ini, keprihatinan masyarakat dan senario semasa menjadikan dunia pendidikan sangat mencabar dan semakin kompetitif akibat penggerak utama untuk perubahan globalisasi, keterbukaan sosial, ledakan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), pendidlikan digital dan ekspektasi pihak berkepentingan yang semakin meningkat.

Tambahnya, pelbagai cabaran demi cabaran yang pendidik lalui dan hadapi hingga ke hari ini, termasuklah di dalam sesi membentuk nilai jasmani, emosi, rohani dan sosial kepada pelajar sepertimana yang telah diseru oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia.

“Suka saya ambil petikan dari ucapan Menteri Pendidikan Tinggi kita yang berbunyi “Pesona apa lagi yang hendak kita tampilkan kalau bukan kebijaksanaan akal dan kecerdasan luar biasa?”.

“Hanya sistem pendidikan yang terbaik yang dapat melahirkan warga yang egalitarian, berilmu dan berbudaya tinggi.

“Oleh itu, saya ingin menzahirkan penghargaan saya kepada guru-guru yang telah mencapai pelbagai kejayaan cemerlang di peringkat kebangsaan dan juga antarabangsa.

“Anugerah ini merupakan satu penghargaan MTPN kepada warga pendidik yang telah mencurahkan ilmu, khidmat bakti dan jasa yang tidak ternilai dalam mendidik anak bangsa,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *