Home » Bariistar hasil 30 perisa sirap, lebar perniagaan ke Indonesia dan Vietnam

Bariistar hasil 30 perisa sirap, lebar perniagaan ke Indonesia dan Vietnam

bariistar

BUDAYA minum kopi di restoran atau kafe semakin meningkat di negara ini dan tidak menghairankan jika Malaysia kebanjiran pemilik kafe yang menjadikan hidangan kopi sebagai jualan utama.

Namun, trend itu bukanlah sesuatu yang memberi impak negatif sebaliknya ia memberi peluang perniagaan dan peningkatan ekonomi khususnya usahawan tempatan selaras dengan keperluan dan status gaya hidup masyarakat masa kini.

Bijak merebut peluang yang terbentang di depan mata, syarikat Callabio Manufacturing Sdn Bhd yang menghasilkan 30 perisa sirap di bawah jenama Bariistar untuk mereka yang inginkan kopi dengan rasa yang lebih sedap dan berbeza.

Menariknya, terdapat perisa yang dihasilkan dengan citarasa tempatan seperti onde-onde, gula merah, durian, kelapa dan pisang selain pelbagai perisa seperti buah-buahan, vanila, kacang hazel, macademia serta badam.

Dr Syahir (tengah) bersama Pengerusi MARA Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki (kiri) di booth Bariistar.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dr Syahir Suhaimi berkata, selain jualan secara runcit, Bariistar turut menjadi pengeluar dan pembekal kepada beberapa pemilik kafe dan kopi di negara ini.

Katanya, jenama itu diproses di kilang sendiri di bawah MARA terletak di Kepong, Kuala Lumpur turut memiliki persijilan Halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

“Selain 30 perisa sirap, produk yang mendapat sambutan sangat menggalakkan daripada kedai kopi atau kafe iaitu perisa karamel, salted caramel, vanilla dan kacang hazel.

“Ini adalah salah satu cara nak bantu usahawan yang baru berjinak dalam penjualan kopi tapi mahu bahan asas yang lebih murah, kita tawarkan sirap perisa dalam pembungkusan lebih besar iaitu 1 liter atau 3 liter lebih jimat kerana lebih murah.

“Untuk memulakan perniagaan kopi ini memang antara perkara yang menjadi isu adalah mendapatkan sirap perisa yang halal, sebab itu produk kami melalui proses yang ketat bagi mendapatkan sijil Halal,” katanya ketika ditemui pada program MARA Brew ’23 di Medan MARA, Kuala Lumpur, semalam.

Wakil Monte Koepi (kanan) dan Dr Syahir (kiri) dalam pertukaran MoU untuk jangka masa panjang bagi pembekalan sirap berperisa di Malaysia.

Tambah Dr Syahir, produk tersebut juga bakal melebarkan sayap ke rantau Asia Tenggara iaitu di Indonesia dan Vietnam selain terus meluaskan pasaran Bariistar di negara ini.

Beliau berkata, Bariistar yang ditubuhkan pada 2022 turut mendapat geran dan kemudahan kilang pemprosesan daripada MARA bagi membolehkan jenama itu melangkah lebih jauh dalam industri penyediaan sirap kopi halal Malaysia.

Katanya, Januari lalu syarikat itu diundang MARA untuk menyertai Program MBeX di Batam, Indonesia dan telah turut serta di bawah jenama Bariistar.

“Impak program ini amat luar biasa di mana kami telah mendapat lebih ramai usahawan di Indonesia untuk bekerjasama dengan produk Bariistar.

“Alhamdulillah kami juga telah menandatangani satu memorandum persefahaman (MoU) dengan syarikat di Batam sebagai pengedar produk kami di Indonesia,” katanya.

Terdahulu, Pengerusi MARA Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki yang merasmikan MARA Brew ’23 berkata, program berkenaan bertujuan memperkenal dan mempromosikan usahawan kopi yang berada di bawah industri makanan dan minuman (F&B) MARA.

Katanya, program itu akan dijadikan platform bagi menarik lebih ramai usahawan bumiputera terutamanya belia untuk menceburi perniagaan yang mempunyai ramai peminat.

“Hasrat itu juga sejajar dengan trend dan permintaan kebanyakan warga kota masa kini yang menjadikan minuman berkenaan sebagai sebahagian daripada gaya hidup.

“Kita perlu mengambil trend itu sebagai peluang yang boleh memberi impak kepada ekonomi negara termasuk membuka peluang pekerjaan kepada masyarakat,” tambahnya.

Program MARA Brew’23 akan berlangsung bermula 22 Jun hingga 25 Jun di Medan MARA yang mengetengahkan usahawan kopi dan kafe tempatan mempamerkan produk jenama masing-masing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *