Home » ART Day 2023 cipta rekod himpun 400 kereta berkuasa tinggi

ART Day 2023 cipta rekod himpun 400 kereta berkuasa tinggi

BUAT julung kali, 400 kereta berkuasa tinggi dan kereta sport bakal berarak dan berhimpun di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) sempena Adrenaline Rush Track Day 2023 (ART Day 2023).

Ditaja oleh Utama Motors Sdn Bhd, acara tersebut juga akan diiktiraf oleh Malaysia Book of Record sebagai sebuah perhimpunan kereta berkuasa tinggi dan kereta sport terbesar yang pernah diadakan di negara ini.

Pengarah Urusan Utama Motors, Datuk Marof Khan Mohamed Idris berkata, acara sukan permotoran bukanlah sesuatu yang asing bagi Utama Motors kerana mereka telah banyak menyertai acara seumpama itu sebelum ini.

“Sebagai pengedar kenderaan impot, kami bukan sahaja mengedar kereta, malah melalui anak syarikat kami, FS Bikes, kami turut menawarkan motor berkuasa tinggi seperti Harley Davidson.

“Selain perarakan kereta berkuasa tinggi dan kereta sport, lebih 200 pemilik motor Harley Davidson akan turut serta memeriahkan perarakan ART Day 2023,” katanya pada sidang media pelancaran ART Day 2023 di Utama Motors Jalan Ampang, baru-baru ini.

Turut hadir, Pemangku Presiden Persatuan Pengimport dan Peniaga Kenderaan Melayu Malaysia (Pekema), Datuk Mohamed Nazari Noordin dan Pengasas SukeTV yang juga selebriti Datuk AC Mizal sebagai penaja bersama.

ART Day 2023 bakal berlangsung pada 15 Julai 2023 nanti di Paddock Utara, Litar Antarabangsa Sepang (SIC), dianjurkan buat julung kalinya oleh Kelab U Supercars.

Marof menambah, penglibatan syarikatnya, Utama Motors dan FS Bikes dalam industri kenderaan impot membuka peluang kepada mereka untuk membina hubungan erat dengan komuniti pemilik kereta dan motor berkuasa tinggi.

Katanya, ini terbukti dengan sokongan mereka dalam menjayakan acara sukan permotoran yang bakal dianjurkan bulan hadapan. 

ART Day 2023 turut menganjurkan acara Time Attack bagi membuka peluang kepada pemilik kereta berkuasa tinggi, kereta sport mahupun motor Harley Davidson yang berminat untuk merasai pengalaman memandu di atas trak dan menguji ketahanan kenderaan mereka.

Yuran penyertaan serendah RM120 dikenakan bagi kategori perarakan untuk kereta berkuasa tinggi dan kereta sports manakala untuk kategori perarakan motor Harley Davidson, yuran penyertaan yang dikenakan adalah sebanyak RM150 yang disertakan dengan sehelai t-shirt dan makan malam.

Bagi kategori Time Attack pula, yuran penyertaan adalah RM800 beserta t-shirt dan makan malam untuk kategori kereta berkuasa tinggi dan kereta sports manakala untuk kategori motor Harley Davidson, yuran penyertaan yang dikenakan adalah sebanyak RM380 yang disertakan dengan sehelai t-shirt dan makan malam.

Melalui acara Time Attack, hadiah bernilai hampir RM80 ribu yang berupa wang tunai, piala dan baucar pembelian untuk kegunaan di Utama Motors & FS Bikes ditawarkan bagi mereka yang menyertai acara tersebut.

Selain itu, ART Day 2023 yang dibuka kepada orang ramai turut menawarkan pelbagai hadiah cabutan bertuah berupa helmet motor, baju eksklusif Harley Davidson dan bermacam lagi.

Selain berpeluang melihat sendiri secara dekat keunikan kereta dan motor berkuasa tinggi serta kereta sport, antara acara lain yang bakal menjadi tarikan pengunjung adalah persembahan pentas daripada barisan artis tanah air.

Terdapat lebih 20 pengendali trak makanan dengan sajian juadah tempatan dan antarabangsa untuk pengunjung yang ingin menjamu selera.

Orang ramai yang berminat untuk ke ART Day 2023 boleh mendapatkan tiket berharga RM29 bagi orang dewasa dan RM14 bagi kanak-kanak yang sudah mula terjual di www.ticket2u.com.my.

Untuk mendaftar bagi acara perarakan mahupun Time Attack, mereka yang berminat boleh menghubungi talian 017-4619985 atau emel ke u.supercarsclub@yahoo.com.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai acara ART Day 2023 orang ramai boleh ikuti akaun media sosial Utama Motors di Facebook, Instagram dan Tiktok @utamamotors_

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *