Home » Chicking sasar buka 10 cawangan di Lembah Klang menjelang akhir 2023

Chicking sasar buka 10 cawangan di Lembah Klang menjelang akhir 2023

chicking

Syarikat pemegang francais ChicKing di Malaysia, Malabar Junction Global Resources (MJGR) Chicking mensasarkan untuk membuka 10 cawangan francais jenama itu di seluruh Malaysia menjelang akhir tahun ini.

Penasihat Korporat MJGR Datuk Mohd Ridzuan Abdullah berkata, dengan pembukaan kedai pertama ChicKing di Jalan Bukit Bintang, Kuala Lumpur Jun lalu, syarikat itu turut menawarkan pelabur berpotensi untuk menjadi francais restoran makanan segera tersebut.

Katanya, permohonan untuk menjadi pelabur ChicKing dibuka dengan bantuan modal permulaan dan latihan diberikan kepada sesiapa yang berminat untuk membuka restoran makanan segera berasal dari Dubai tersebut.

“Kita sasar untuk membuka 10 cawangan di seluruh Malaysia menjelang akhir tahun ini dengan menfokuskan pembukaan francais ChicKing di sekitar Lembah Klang terlebih dulu.

“Untuk membuka cawangan di Bukit Bintang ini, sebanyak RM600,000 diperuntukkan dari segi pelaburan, namun kos berbeza mengikut lokasi ChicKing. Keseluruhannya kita sasarkan untuk membuka 100 cawangan di  seluruh Malaysia termasuk di Sabah dan Sarawak,” katanya yang juga Presiden Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (IKHLAS) pada majlis pelancaran ChicKing di Jalan Bukit Bintang, baru-baru ini.

Hadir sama, Pengerusi dan Pengasas ChicKingA.K Mansoor; Pengarah Urusan MJGR, Ajman Mohamad; Pengarah Operasi MJGR Mujib Rahman; Pengarah Pemasaran MJGR, Abdul Kader Syed Mohamed, serta ahli-ahli Lembaga Pengarahnya iaitu Abdul Nasser, Mohammad Badushah dan Mujib Rahman.

Cawangan ChicKing pertama telah ditubuhkan pada tahun 2000 di Dubai, dan sejak itu, jenama tersebut telah berkembang menjadi sangat popular di lebih 35 negara dengan lebih daripada 265 cawangan seluruh dunia.

Sementara itu, Mansoor berharap restoran makanan segera itu mendapat tempat di hati rakyat Malaysia sejajar dengan objektifnya menjadi jenama restoran perkhidmatan pantas antarabangsa Halal (QSR) sepenuhnya yang pertama.

“Dengan lebih 20 juta pelanggan setia seluruh dunia yang mengunjungi restoran ini, kami menawarkan menu yang menarik dan pelbagai yang diilhamkan oleh budaya cita rasa dari seluruh dunia antaranya Amerika, Mexico, India dan Itali,” katanya.

Mengulas lanjut, Abdul Kader berkata, resipi yang diketengahkan dalam ayam goreng ChicKing adalah berbeza berbanding restoran lain kerana ia dimasak menggunakan herba dan rempas ratus berkualiti terbaik.

“Ia merupakan resepi yang menggabungkan rasa Arab dan Oriental yang disesuaikan dengan selera masyarakat tempatan,” katanya.

Menu ChicKing menampilkan pelbagai jenis hidangan termasuk menu popular mereka iaitu ayam original (tidak pedas), ayam goreng (pedas) dan ayam bakar.

Turut melengkapkan hidangan ialah nasi briyani, kepingan ayam, aneka burger dan wrap seperti Mexita, Crunchy Supreme Burgers, Royal Wraps, Taco Wrap dan Chicken Bites.

Selain itu, pelanggan juga boleh mencuba kentang goreng berperisa tandoori, pinoy BBQ, Hot Wings, Double Crunchy, Soho Rice dan ChicKing Peri-peri yang dihidangkan separuh/penuh dengan 4 sos istimewa antaranya sos bawang putih.

Walaupun rangkaian itu menyediakan pelbagai produk selain daripada ayam goreng, termasuk ayam panggang, ayam peri-peri, burger, wrap, piza, pencuci mulut dan banyak lagi, ChicKing sentiasa memastikan pematuhan kepada garis panduan halal setiap wilayah di mana ia beroperasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *