Home » Dari tukang kebun, Tajudin tawan dunia dengan DXN

Dari tukang kebun, Tajudin tawan dunia dengan DXN

dXN

KESUNGGUHAN ditunjukkan figura ini sememangnya mengagumkan dan benarlah kata orang tiada siapa dapat mengubah nasib seseorang melainkan atas usaha diri sendiri untuk berjaya.

Bermula dengan bekerja sebagai tukang kebun dan berniaga kecil-kecilan, Tajudin Awang tidak pernah lelah mencari peluang mengubah nasib diri dan keluarga.

“Bagi saya usaha dan kesungguhan penting. Saya tidak pernah bermimpi untuk berasa selesa dalam hidup di usia sebegini.

“Allah Maha Baik, kalau kita rajin dan pandai cari peluang kita pasti akan dapat dan dipermudahkan urusan,” katanya ketika ditemui di ibu pejabat DXN Holdings Bhd di Cyberjaya baru-baru ini.

Mengimbas detik permulaannya sebagai usahawan DXN, Tajudin yang berusia 70 tahun berkata segalanya bermula sekitar 1996 apabila beliau mendapatkan produk syarikat itu untuk dicuba sendiri.

Siapa sangka daripada menjadi ahli biasa untuk membeli barang dengan harga murah dan kini beliau mampu tersenyum bangga atas usaha dan keringatnya mampu memperoleh pendapatan hingga 7 angka.

“DXN telah menjadi lubuk rezeki buat saya dan keluarga keluar dari kemiskinan. Pada awalnya saya hanya membeli untuk kegunaan sendiri kerana masalah gout dan kencing manis yang serius sejak tahun 1989.

“Asbab keberkesanan produk ke atas diri sendiri membuatkan saya yakin untuk memasarkan produk DXN untuk membantu rakan lain yang mengalami masalah kesihatan.

“Bila kita sendiri bebas dari penyakit, itulah yang menjadi testimoni terbaik. Selepas saya amalkan dua produk utama RG dan GL hingga kesihatan saya bertambah baik, pastinya pelanggan lebih yakin dengan produk yang dijual,” katanya.

Tahun demi tahun Tajudin mula mendaki kejayaan hinggalah pada tahun 2000, beliau layak ke Australia serta mula dijemput berkongsi pengalaman di pentas antarabangsa.

Beliau mula bercakap di hadapan lebih 3,000 orang mengenai produk meskipun tidak lancar berbahasa Inggeris.

“Dijemput kongsi pengalaman di India, tak pernah cakap Inggeris. Sedikit kucar kacir tapi mendapat sambutan luar biasa.

“Saya masih ingat kenangan di Goa, India saya sebagai speaker terakhir buat perkongsian tak tau perkataan nanah dalam bahasa Inggeris jadi saya sebut “yellow yellow water “come out from my eye. Seluruh peserta ketawa,” katanya.

Namun siapa sangka, anak kelahiran Wang Tepus, Kedah ini sudah dikenali dan menguasai pentas jemputan usahawan DXN termasuk di Singapura, Brunei, Indonesia, Thailand, Filipina, Bangladesh, Nepal, UAE, Arab Saudi, Oman, Qatar, Kuwait, Bahrain dan lain lain.

Tajudin berkata, DXN pilihan tepat kerana dirinya mendapat pulangan lumayan menerusi bonus dan bebas dari penyakit.

Kejayaan Tajudin tidak lengkap tanpa insan yang sentiasa berdiri di belakangnya. Bukan sekadar menjadi pengasas syarikat, malah Tajudin cukup bertuah kerana mendapat bimbingan Datuk Lim Siow Jin sendiri.

Namun bagi Lim, usaha dan kesungguhan ditunjukkan Tajudin sentiasa menjadi contoh terbaik untuk melahirkan lebih ramai usahawan DXN.

“Tanpa usaha, tidak kenal erti putus asa, konsisten dan komited untuk berjaya, saya rasa Tajudin tidak akan pergi sejauh ini. Beliau telah membuktikan usia juga bukan penghalang untuk menggapai impian.

“Tiada istilah terlambat untuk memulakan sesuatu asalkan ada tekad, jiwa yang berani dan berfikiran positif semuanya boleh dicapai,” katanya.

Kelebihan menjadi usahawan DXN

Lim menambah, antara kelebihan menjadi usahawan DXN adalah tidak perlu modal yang besar untuk memulakan perniagaan ini serta tidak perlu memegang stok yang banyak.

Ini kerana katanya stokis DXN berada di seluruh negara malah turut terdapat di lebih 180 negara yang DXN sudah terokai.

“Keuntungan jualan runcit yang tinggi dan bonus berdasarkan peratusan yang sangat kompetitif berbanding pemasaran pelbagai tingkat (MLM) lain.

“Malah, produk yang dihasilkan DXN amat bermutu dan berkualiti tinggi selain telah diperakui di seluruh dunia mempunyai tahap keberkesanan yang sangat tinggi,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *