Home » DXN perluas pasaran baru di Afrika dan Amerika Selatan, komited kukuh jenama

DXN perluas pasaran baru di Afrika dan Amerika Selatan, komited kukuh jenama

CYBERJAYA – Syarikat jualan langsung berorientasikan kesihatan dan kesejahteraan global, DXN Holdings Bhd (DXN) bakal perluaskan empayar perniagaannya ke dua pasaran baharu iaitu Afrika dan Amerika Selatan.

Ketika ini, DXN sudah bertapak di 48 buah negara dengan mempunyai sebanyak 79 cawangan jualan serta seramai 14.9 juta ahli berdaftar.

Pengasas DXN, Datuk Lim Siow Jin berkata, DXN dalam perancangan untuk mengembangkan pasaran di Brazil, Argentina, Algeria, Nigeria dan Mesir pada tahun ini.

Pengembangan pasaran ke Afrika dan Amerika Selatan ini bakal dilaksanakan dalam tempoh lima tahun.

DXN akan menumpukan fokusnya terhadap mengembangkan jaluran pasarannya yang sedia ada dan juga yang baru.

Pada masa yang sama, DXN akan memastikan ia boleh meningkatkan kebolehan pembuatan dan pegeluaran produk-produk ke seluruh dunia.

Dalam perkembangan terkini, Lim melahirkan rasa gembira terhadap sambutan memberangsangkan terhadap saham IPO DXN.

Lim bersyukur terhadap sambutan memberangsangkan terhadap saham IPO DXN.

“Saham IPO DXN disambut dengan baik oleh orang ramai dengan pengumuman IPO DXN yang terlebih langgan sebanyak 3.2 kali.

‘Ini kali kedua DXN disenaraikan di Bursa Malaysia dan DXN kini berada dalam kedudukan kewangan yang lebih kukuh berbanding dahulu,” katanya ketika ditemui baru-baru ini di ibu pejabat DXN Cyberjaya.

Lebih menarik, Lim menambah polisi DXN untuk memberikan pulangan dividen sebanyak 30-50% juga mampu memberikan kayakinan kepada orang ramai yang berjaya untuk langgan kepada saham DXN.

Mengulas lanjut, Lim berkata antara sebab utama kenapa DXN memutuskan untuk disenaraikan semula dalam Bursa Malaysia adalah untuk menaikkan profil syarikat. Ini mampu memperbaiki imej DXN sebagai sebuah syarikat yang telus dan disiplin dalam pengurusan ‘Corporate Governance’.

“DXN percaya dengan berkelakuan begini, persepsi orang ramai terhadap DXN akan lebih positif dan mampu mempopularkan jenama DXN di Malaysia,” katanya.

Lim berkata DXN juga melabur banyak ke dalam kemudahan R&D, pembuatan dan pengeluaran produk syarikat itu.

Produk DXN telah bertapak di negara ini sejak 30 tahun lalu.

“Pada masa ini, kami mempunyai dua kemudahan penyelidikan (Kedah – Malaysia dan Ningxia – China), 10 kemudahan pembuatan (dua di Kedah – Malaysia, Jawa Barat – Indonesia, Ningxia dan Anxi – China, Himachal Pradesh dan dua di Pondicherry – India, dua di Tlaxcala – Mexico).

“DXN juga mempunyai enam kemudahan penanaman (Kedah – Malaysia, Ningxia dan Anxi – China, Pondicherry, Telangana, dan Odisha – India),” katanya.

Lim turut berkongsi, DXN kini mempunyai lebih dari 2,000 pekerja tempatan dan mempunyai jumlah pengedar lebih 15 juta di seluruh dunia dengan sebanyak 1 juta didaftarkan di Malaysia. Jumlah pengedar yang aktif dalam lingkungan 3.6 juta.

“Harapan saya adalah untuk mengekalkan prestasi ketumbuhan dengan menembusi pasaran yang lebih luas di Malaysia dan di pentas antarabangsa,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *