Home » Filem seram Mar Rak buah tangan TS Jeffry angkat warisan seni Menora Siam

Filem seram Mar Rak buah tangan TS Jeffry angkat warisan seni Menora Siam

KUALA LUMPUR – Mungkin ramai antara kita yang tidak pernah tahu kewujudan warisan seni yang pernah popular ketika era 80-an di Pantai Timur terutama di Kelantan, iaitu Menora Siam.

Elemen warisan seni yang berasal dari selatan Thai itu memang sinonim dengan masyarakat di sana ketika era tersebut dan menjadi ilham pelakon dan pengarah terkenal, Datuk TS Jeffry untuk menghasilkan filem Mar Rak.

Filem terbitan Pentas Wayang Production Sdn Bhd yang bergenre suspense thriller mempamerkan warisan seni yang semakin dilupai iaitu mengenai cerita Menora Siam.

Cerita Menora Siam ini mengisahkan tentang percintaan heronya Krasem Pak Sintong berketurunan Siam dan heroinnya, penari Menora iaitu Rashidah.

Untuk filem arahan beliau kali ini, TS Jeffry mempertaruhkan penyanyi yang juga pendatang baru dalam bidang lakonan iaitu Kael dan Shatirah Amanda.

Mereka sebagai tunjang utama filem ini dan turut dibantu oleh pelakon lain iaitu Nina KSC, Dyvianna James, Dalip Singh, Aghonderan Sahadevan dan ramai lagi.

TS Jeffry berkata, filem itu memperoleh geran Dana Kandungan Digital (DKD) melalui Perdananan Kemajuan Filem Malaysia (FINAS) sekaligus merealisasikan impiannya untuk memperkenalkan seni Menora Siam kepada generasi masa kini.

“Dengan bantuan dana FINAS sebagai kos tambahan kepada penerbitan filem ini yang menelan belanja lebih kurang RM1juta, saya berharap kisah mengenai Menora Siam yang popular sekitar tahun 80-an sehingga 90-an tetapi semakin dilupakan dapat diperkenalkan kepada anak-anak muda sekarang,” katanya pada Malam Gala tayangan Mar Rak yang berlangsung di Dadi Sinema, Pavilion Kuala Lumpur pada 30 Oktober lalu. 

Turut hadir kesemua barisan pelakonnya termasuk penerbit David Teo dari Metrowealth yang bertindak sebagai pengedar filem ini.

Terdahulu, penonton turut dipersembahkan nyanyian lagu tema filem Mar Rak ini yang menggunakan khidmat suara nyanyian dari empat pelakon utamanya iaitu Kael, Shatirah Amanda, Nina KSC dan Dyvianna James.

Lagu berjudul Seru Cinta juga mendapat sentuhan lirik dari TS Jeffry sendiri manakala lagu dan musiknya oleh Kaber Bambu.

Mengenai filem Mar Rak, ia mengisahkan percintaan Krasem dan Rashidah yang terjalin secara rahsia kerana perbezaan agama dan bangsa.

Dicemburui oleh Ai Ling iaitu adik angkat Krasem kerana cintanya tidak dibalas, Krasem terpaksa menolak cinta Ai Ling kerana hatinya telah dimiliki oleh Rashidah.

Ai Ling yang sangat sayang kepada Krasem merasa amat kecewa kerana cintanya ditolak mulai marah dan dendam sehingga sanggup menggunakan jampi mentera hikmat dari Mophi iaitu bomoh hantu bagi menjayakan hasratnya memiliki cinta Krasem.

Tuntutan Mophi seterusnya untuk mendapatkan nyawa diganti dengan minyak pengasih telah disetujui Ai Ling, walaupun terpaksa melakukan perbuatan di luar batas kemanusiaan semata-mata untuk mencapai impiannya.

Bagaimana pengakhiran filem ini? Anda boleh berkunjung ke pawagam berdekatan untuk menyaksikan filem ini yang sudah mula ditayangkan pada 2 November.

2 thoughts on “Filem seram Mar Rak buah tangan TS Jeffry angkat warisan seni Menora Siam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *