Home » Novel seram Banglo Seksyen 12 diangkat ke layar Perak

Novel seram Banglo Seksyen 12 diangkat ke layar Perak

filem seram

KUALA LUMPUR, 24 Jan – Diinspirasi dari novel seram nukilan Hasrudi Jawawi dengan judul sama, Banglo Seksyen 12 bakal menemui peminat filem seram bermula 25 Januari di pawagam seluruh negara.

Filem berdurasi 1 jam 28 minit itu adalah filem pertama diterbitkan di bawah syarikat produksi milik pelakon yang tidak asing dalam industri seni, Intan Ladyana iaitu Prisma Pictures Sdn Bhd serta edaran Metrowealth. 

Intan berkata, dia bersyukur kerana selepas menghadapi pelbagai cabaran untuk menyelesaikan penggambaran ketika pandemik Covid-19 pada 2020, akhirnya filem itu akan bertemu penonton di pawagam.

“Saya memilih menghasilkan filem seram untuk naskhah pertama saya kerana sejak dulu lagi saya kerap melakonkan watak aksi dan seram, jadi saya memilih karya penulis, Hasrudi Jawawi untuk diadaptasi ke layar perak.

“Selepas tiga tahun, barulah filem ini akan ditayangkan. Harapan saya agar filem ini akan mendapat sambutan hangat peminat,” katanya pada sidang media pada Malam Gala Tayangan Perdana Filem Banglo Seksyen 12 di Golden Screen Cinemas (GSC) Lalaport Bukit Bintang di sini pada malam Selasa.

Selain menjadi peneraju utama, Intan yang terkenal dengan lakonannya dalam filem terkenal seperti Jangan Pandang Belakang dan Banglo Berkunci turut bertindak sebagai pengarah filem itu bersama Dharma Nasution.

Manakala Mustaqim Bahadon turut dipilih sebagai tunjang utama Filem Banglo Seksyen 12 ini selain dibantu oleh barisan pelakon yang sedang meningkat naik seperti Hariz Hamdan, Silfeny Osman, Aniq Suhair, Faez Malek, Farah Yasmin, Faris Fitri dan ramai lagi. 

Intan berkata, filem Banglo Seksyen 12 berkenaan terhasil daripada suntikan Dana Kandungan Digital (DKD) yang disalurkan Kementerian Komunikasi dan Digital melalui Perbadanan Kemajuan Filem Malaysia (Finas).

Jelasnya, menerusi inisiatif tersebut syarikat produksinya, Prisma Pictures Sdn Bhd menerima dana sebanyak RM500,000 untuk mengeluarkan filem dan peruntukan itu digunakan sepenuhnya dalam penghasilan naskhah terbabit.

Filem Banglo Seksyen 12 mengisahkan tentang pembunuhan misteri sekumpulan remaja pada tahun 2006 di sebuah banglo menjadi lokasi kegemaran kumpulan paranormal untuk membuat penggambaran sebagai kandungan di platform digital mereka. 

Tragedi tersebut menyebabkan banglo itu digelar banglo angker. Ada yang mengatakan roh enam orang remaja yang mati dibunuh di banglo itu masih bergentayangan dan tidak aman sehingga sekarang.

Hal itu membuatkan Fazlie, Amir dan Farina yang telah menubuhkan kumpulan penerjah aktiviti paranormal bersama tiga lagi ahli jemputan khas mereka telah memilih banglo itu sebagai lokasi mereka yang seterusnya untuk merakam aktiviti paranormal yang ada di sana.

Namun, ketika mereka cuba merakam aktiviti paranormal yang ada di banglo lama dan terbengkalai itu, satu tragedi yang hampir sama seperti tragedi pembunuhan 20 tahun lalu kembali berulang.

BACA JUGA:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *