Home » Kekaboo infaq 5,000 kampit beras, azam tingkat sumbangan

Kekaboo infaq 5,000 kampit beras, azam tingkat sumbangan

Kekaboo Kaseh

JENAMA tudung bawal terkemuka, Kekaboo Sdn Bhd (Kekaboo) baru-baru ini telah menginfak sejumlah 5,000 kampit beras kepada penduduk Kuala Krau, Temerloh, Pahang menerusi inisiatif Kekaboo Kaseh Charity.

Pengasas Bersama Kekaboo, Nur Hazwani Abdul Zainal berkata, tujuan utama sumbangan beras itu adalah untuk membantu meringankan beban golongan yang memerlukan di sekitar kawasan berkenaan.

Katanya, pihaknya sedar dengan pelbagai cabaran termasuk kenaikan kos sara hidup membuatkan ramai yang berdepan cabaran ekonomi ketika ini khususnya golongan rentan.

“Perjalanan bisnes Kekaboo bukan sekadar meraih keuntungan, malah dalam masa yang sama kami mahu memberi semula kepada masyarakat.

Wany berhasrat untuk terus konsisten berkongsi rezeki dengan lebih ramai lagi.

“Sumbangan ini dilakukan kerana menyedari kenaikan harga barangan dan usaha ini juga antara cara syarikat berkongsi rezeki dan mencari keberkatan dalam perniagaan yang telah beroperasi lebih 10 tahun,” katanya ketika ditemui ketika program Infaq Beras Kekaboo Kaseh Charity di Kuala Krau, Temerloh, Pahang baru-baru ini.

Tambah Nur Hazwani atau lebih mesra disapa Wany, meskipun Kekaboo sudah terlibat dengan pelbagai program kebajikan sejak penubuhannya, namun program infaq di Temerloh memberi makna yang berbeza memandangkan ia dilakukan di bandar kelahirannya dan suami, Tajuddin Nor yang juga Pengasas Kekaboo.

Katanya, sebelum ini banyak program sumbangan menerusi Kekaboo Kaseh Charity dilaksanakan merangkumi pelbagai badan kebajikan termasuk sumbangan ke Tabung Palestin pada akhir tahun lalu. 

Selain itu katanya, syarikat juga turut melaksanakan sumbangan secara mingguan iaitu setiap hari Jumaat.

“Saya selalu berpesan kepada team Kekaboo bahawa kita bukan hanya menjual barang dan meraih keuntungan untuk diri sendiri sahaja sebaliknya kelebihan dan rezeki yang Allah beri ini haruslah dikongsi dengan bersedekah.

“Malah, pembeli tudung Kekaboo juga secara tidak langsung berkongsi ‘saham’ bersedekah dan sebenarnya turut sama menyumbang,” katanya.

Berkongsi sambutan luar biasa bagi koleksi Lebaran, Wany berkata, jualan  Kekaboo melonjak sejak Januari lalu dan program infak kepada penduduk kampung tersebut adalah hasil keuntungan selama suku tahun.

“Alhamdulillah, tudung Kekaboo mendapat sambutan yang cukup hebat pada bulan Ramadan di mana jualan kami melonjak dari bulan Januari. Untuk bulan Februari kami berjaya mencapai RM3.7 juta manakala untuk Mac sahaja jualan kami mencecah RM4 juta. Jumlah jualan sehingga April mencecah RM12 juta,” katanya.

Wany turut meluahkan rasa terharu terhadap sambutan penduduk kampung dalam program infaq tersebut dan berazam untuk meneruskan sumbangan bagi meringankan beban masyarakat setempat.

Jelas Wany, awalnya dia bersama suami agak risau sekiranya tiada sambutan namun tidak sangka 5,000 kampit beras selesai diagihkan dalam tempoh kurang dua jam.

“Saya sangat terharu apabila ada yang datang dan peluk saya sambil ucapkan terima kasih. Insya-Allah selepas ini akan ada lagi program sebegini dari Kekaboo.

“Selepas ini, mungkin kita akan membawa lebih banyak jumlah beras untuk diagihkan. Sebelum ini pun, ramai sahabat usahawan lain yang buat perkara sama (sumbangan beras) malah dengan jumlah lebih besar lagi,” katanya. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *