Home » Madrasah An-Nuur cipta rekod Malaysia hasil lukisan 2 juta kalimah Allah

Madrasah An-Nuur cipta rekod Malaysia hasil lukisan 2 juta kalimah Allah

rekod

KUALA LUMPUR: Madrasah An-Nuur (MAN) berjaya mencipta rekod dalam Malaysia Book of Records (MBOR) menerusi projek Kembara 2 Juta Kalimah Allah.

Dengan menggunakan 218 kertas lukisan, karya 2 juta kalimah Allah itu adalah yang terbanyak pernah dilakukan di negara ini.

Pengasas dan pengetua MAN Noor Effendi Hamid berkata, karya berkenaan telah dihasilkan oleh seramai 56 hafizah dan 77 hafiz serta guru tahfiz MAN yang terletak di Kesang Laut Tangkak, Johor.

Menurutnya, projek 2 juta kalimah Allah itu telah disiapkan pada kertas lukisan dengan panjang berukuran 177meter dan 0.58meter lebar.

“Ketika tulisan kalimah ini dibuat, pelajar serta guru dalam keadaan berwuduk sambil mereka mendengar alunan zikir selain pewarna tulis dicampur dengan air Zam Zam.

“Sebelum ini, kami telah mencipta rekod pertama di Universiti Sultan Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Kuala Terengganu, Terengganu pada 2015 apabila sebanyak 1.3 juta tulisan kalimah Allah dihasilkan dan kali ini sebanyak dua juta.

“Selain pelajar dan guru yang terlibat lebih istimewa apabila Mufti Johor, Datuk Yahya Ahmad turut sama menulis kalimah yang ke dua juta,” katanya pada majlis penganugerah sijil oleh MBOR baru-baru ini.

Secara purata, setiap pelajar dan tenaga pengajar menulis 15,000 kalimah Allah manakala setiap helai kertas lukisan mempunyai sekurang-kurangnya 9,500 kalimah yang sama.

Beliau berkata, karya yang dihasilkan madrasah itu turut dijual di mana hasil jualan akan digunakan untuk pembangunan madrasah dan operasi bulanannya.

“Projek ini juga adalah sebahagian usaha pihak madrasah menjana pendapatan tanpa meminta derma.

“Kami mahu menepis stigma bahawa sekolah tahfiz atau madrasah menjalankan operasi dengan duit derma sebaliknya pihak kami memiliki beberapa cabang bisnes lain untuk menampung kos operasi dan menyediakan kemudahan lengkap untuk pelajar,” katanya.

Menurutnya, sebanyak 15 keping terjual pada hari penganugerahan sijil oleh MBOR di mana pembeli terdiri daripada orang perseorangan, bapa pelajar dan syarikat korporat.

Malah katanya, mereka turut menerima kunjungan daripada usahawan Arab Saudi yang menyatakan hasrat membeli lebih kurang 20 keping kertas lukisan untuk dijual di Riyadh.

“Setiap helai kertas lukisan lengkap dengan nombor siri MBOR dijual dengan harga bermula RM2,000 dan kita sasarkan jualan sebanyak RM436,000,” katanya.

Kembara 2 juta kalimah Allah telah diraja oleh syarikat Xfox Market Sdn Bhd yang bertapak Bandar Pinggiran Subang.

Sebarang pertanyaan sila hubungi 0132075677 atau email mudirmadrasah@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *