Home » Malaysian Bumiputra Designer Association lancar MY Gaya Month di Farenheit88

Malaysian Bumiputra Designer Association lancar MY Gaya Month di Farenheit88

Himpun 31 pereka tempatan, usahawan gaya hidup dan akademi fesyen tempatan

KUALA LUMPUR – Malaysian Bumiputra Designer Association (MBDA) melancarkan MY Gaya Month 2023 buat tahun ketiga dengan matlamat untuk mengetengahkan dan mempromosi barangan Malaysia menerusi produk fesyen, gaya hidup dan teknologi; sekaligus melahirkan usahawan- usahawan baharu sambil melatih graduan fesyen dari akademi tempatan dalam industri fesyen.

Kempen yang akan berlangsung selama sebulan ini dilancarkan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN), Datuk Azman Mohd Yusof, bersempena Kempen Beli Barangan Malaysia (KBBM) 2023 anjuran KPDN. 

KBBM dilaksanakan bagi mencapai objektifnya iaitu untuk meningkatkan semangat patriotisme di kalangan rakyat Malaysia terhadap barangan dan perkhidmatan buatan Malaysia; merangsang pertumbuhan ekonomi domestik dengan meningkatkan pembelian barangan tempatan; meningkatkan kesedaran masyarakat tentang kualiti produk serta perkhidmatan buatan Malaysia yang mampu bersaing di peringkat antarabangsa; dan membantu pengusaha tempatan dalam memasarkan produk dan perkhidmatan mereka. 

Menurut Azman, penganjuran My Gaya Month merupakan salah satu inisiatif strategik KBBM di mana objektifnya adalah bagi menggangkat segmen atau industri lain untuk diketengahkan dalam membantu usahawan tempatan memasarkan produk Barangan Malaysia.

Inisiatif ini menampilkan 31 orang pereka, usahawan gaya hidup dan akademi fesyen tempatan bersama koleksi dan produk terbaru mereka yang direka khas bagi kempen ini yang berkisar sekitar tema fabrik berelemen warisan.

Acara selama sebulan ini akan menyorot kepelbagaian wawasan dan kreativiti pereka fesyen tempatan di Malaysia, di samping memberikan peluang kepada masyarakat dan pengunjung dari luar negara untuk menghayati kecantikan dan keindahan yang lahir daripada industri fesyen dan gaya hidup tempatan.

Selain memberi fokus kepada produk jualan, My Gaya Month juga merupakan inisiatif untuk memupuk ilmu dalam bidang fesyen dan gaya hidup yang menjadi topik perbincangan relevan di kalangan pengamal dan peminat industrimelalui forum perbincangan.

Forum ini akan menampilkan pakar- pakar, ilmiawan dan juga penggiat industri: 

• Forum Panel 1: Fashion in Malaysia- Prospects & Issues

Ahli Panel: Faizal Hamid (UITM); Suraya Sharifuddin (Artful Brains/ Maslea); Nurul Zulkifli (Mimpi Kita)

• Forum Panel 2: AI, Technology & Sustainability in Fashion

Ahli Panel: Nik Faiz Nik Amin (Ruzz Gahara); Nina Faressa (Bejute); Dr Thomas Ong (Nanotextile)

• Forum Panel 3: Cross Branding & Collaboration in Fashion

Ahli Panel: Dato’ Lewre Lew (Lewre); Datin Azrene Ahmad (Three Little Ahmads); Leslie Variyan (Variante)

• Forum Panel 4: Business in Fashion & Academies

Ahli Panel: David Liew (UNITAR); Amizah Amir (KVERT Setapak); Izree Kai Hafiz (FiziWoo)

MY Gaya Month 2023 akan melabuhkan tirainya dengan sebuah pertunjukkan fesyen pada 10 September 2023 di Farenheit88 yang juga akan disiarkan secara langsung oleh RTM dan di alam maya menerusi pelbagai platform seperti Facebook, Youtube, Instagram dan pelbagai lagi.

Setiap pereka turut menampilkan koleksi mereka dalam platform e-dagang seperti Shopee, Lazada, Zalora dan juga laman web pereka itu sendiri.

Koleksi dan produk ini boleh dibeli di Farenheit88 sepanjang bulan ini dan juga di platform yang telah disebut dengan harga antara RM15 sehingga RM1500.

Terdapat juga pelbagai promosi seperti Merdeka Day Sale dan juga Malaysia Day Special jika pelanggan mengunjung dan membeli produk di Farenheit88.

MBDA juga meramalkan penjualan produk sekitar RM1 juta sepanjang bulan kempen MY Gaya Month 2023. 

My Gaya Month bermatlamat untuk mempromosikan jenama dan produk buatan tempatan Malaysia menerusi sokongan kepada para penggiat industri fesyen dan gaya hidup tempatan.

Ia sekaligus akan turut merangsang ekonomi dan mencipta peluang pertumbuhan dalam industri fesyen dan gaya hidup.

Setiap pereka akan memperagakan rekaan mereka dengan 8 barangan daripada setiap koleksi pakaian lelaki, pakaian “streetwear”, busana sopan, busana “ready to wear”, busana karpet merah dan couture.

Usahawan aksesori dan juga gaya hidup seperti mekap akan berkolaborasi bersama pereka juga. 

Bagi tahun ketiga melangsungkan inisiatif ini, MBDA mampu menarik kolaborasi yang bermutu tinggi seperti Farenheit88 (rakan lokasi), RTM (rakan media), Beast Cosmetics (rakan penaja) dan juga Grande Cosmetics (rakan penaja).

Grande Cosmetics merupakan pemenang anugerah SMEs Bestbrands bagi tahun 2022 dan 2023 walaupun masih di usia muda keusahawanan (ditubuhkan pada 2020).

Menariknya pada tahun ini, SukaSucre Kuala Lumpur turut tampil dan menyahut panggilan KPDN bagi menyediakan pek menu rahmah bagi model, jurusolek dan jurugaya rambut serta kru belakang tadbir pada hari pertunjukan fesyen.  

Untuk maklumat lanjut mengenai My Gaya Month 2023, pereka yang terlibat serta koleksi yang diperagakan, layari www.mbdamalaysia.com atau laman web khas setiap pereka. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *