Home » Lagu ‘Untukmu’ Feminin versi baru untuk drama Gadis Muzikal

Lagu ‘Untukmu’ Feminin versi baru untuk drama Gadis Muzikal

feminin

Industri muzik Malaysia baru-baru ini telah dihidupkan semula dengan kemasukan lagu saduran (lagu cover) dari era 1990-an.

Fenomena ini tidak hanya membangkitkan kembali kenangan lama, tetapi juga membuktikan bahawa lagu-lagu tersebut masih relevan pada zaman kini.

Kolaborasi antara tiga syarikat terkemuka iaitu Alternate Records Sdn Bhd, Sony Music Entertainment Malaysia Sdn Bhd, dan Zeel Production Sdn Bhd telah melahirkan sebuah runut bunyi rasmi untuk drama Gadis Muzikal lakonan utama terdiri daripada Aisha Retno, Fiza Thomas, Khodi, Serene Claire, dan Tika Nasir, atau dikenali sebagai ‘Angelz’.

Lagu ‘Untukmu’ telah mencetuskan satu fenomena yang luar biasa pada satu ketika dahulu daripada kumpulan wanita popular, Feminin, yang terdiri daripada As (vokal utama), Yatie (vokal kedua), Watie, Deq Nor, dan Along (vokal harmoni).

Bagaimanapun, ‘Untukmu (Versi 2023)’ telah dinyanyikan oleh Aisha Retno, Fiza Thomas, Serene Claire, dan Tika Nasir atau dikenali sebagai “Angelz” dalam drama Gadis Muzikal.

Antara penyanyi yang terlibat dalam lagu ini ialah yang juga berperanan sebagai pelakon dalam drama yang sama.

Selain itu, lagu ini telah mendapat sentuhan istimewa daripada penerbit yang hebat seperti Mas Dewangga dan Jova Devito.

Mereka telah menghasilkan susunan dan nafas lagu ‘Untukmu (Versi 2023)’ agar lagu ini dapat memenuhi selera pendengar moden, menjadikannya lebih relevan untuk semua peringkat umur.

Lagu ‘Untukmu (Versi 2023)’ ini telah dipilih sebagai runut bunyi rasmi untuk drama Gadis Muzikal yang ditayangkan mulai 17 Ogos 2023 pada Khamis sehingga Sabtu, 9 malam di strim ekslusif HD Tonton.

Drama ini mengisahkan lima gadis dengan latar belakang yang berbeza, yang bersaing di dalam pertandingan realiti TV untuk membentuk sebuah trio yang dikenali sebagai kumpulan ‘Angelz.’ Drama ini dijangka akan memukau penonton dengan penggabungan elemen muzik dan naratif yang menyentuh hati.

Lagu saduran ‘Untukmu’ dan drama Gadis Muzikal adalah contoh nyata bagaimana industri muzik dan hiburan tempatan terus berkembang dengan membawa warisan klasik ke dalam konteks moden.

Melalui kolaborasi yang cemerlang antara syarikat-syarikat utama dan bakat-bakat muda, Malaysia terus menjadi pusat kreativiti dan inovasi dalam dunia muzik dan hiburan.

Dengarkan lagu ‘Untukmu (Versi 2023)’ boleh dimuat turun di iTunes dan dinikmati menerusi semua platform penstriman muzik terpilih seperti Apple Music, Deezer, KKBox, Spotify, YouTube dan YouTube Music.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *