Home » MKM Travel taja tiga jemaah tunai haji percuma

MKM Travel taja tiga jemaah tunai haji percuma

ibadah haji

SHAH ALAM – Berita baik buat bakal jemaah haji bagi musim 2024/1445H apabila syarikat pelancongan, MKM Ticketing, Travel & Tours Sdn Bhd (MKM Travel) menawarkan peluang menunaikan rukun Islam ke-5 itu secara percuma.

Peluang berkenaan ditawarkan MKM Travel sebagai penghargaan kepada seluruh rakyat Malaysia yang memberi sokongan kepada mereka selama ini.

Pengarah Strategik MKM Travel, Abdul Hadi Abdul Raman berkata, tajaan  itu akan diberikan kepada tiga jemaah yang terpilih musim ini.

“Pihak kami mencari tiga jemaah yang disahkan sudah menerima tawaran daripada Lembaga Tabung Haji (TH) tahun ini untuk mengerjakan ibadah itu secara percuma bernilai RM50,000 setiap orang.

“Bukan itu sahaja, kami menyediakan ‘wang naik haji’ untuk lima orang jemaah,” katanya menerusi satu kenyataan.

Pengarah Strategik MKM Travel, Abdul Hadi Abdul Raman.

MKM Travel yang beroperasi di Shah Alam diiktiraf sepenuhnya  Kementerian Pelancongan Malaysia sebagai syarikat pelancongan berlesen serta telah diperbadankan di bawah Akta Syarikat 1965 pada 13 Oktober 2011.

Syarikat berkenaan juga adalah  sebuah syarikat   berdaftar dengan Kementerian Haji Saudi bagi menguruskan visa umrah dan juga mempunyai lesen haji daripada Lembaga Tabung Haji atau disebut sebagai ‘Pengelola Jemaah Haji (PJH)’ bagi menguruskan jemaah haji Malaysia.

Pada 8 Januari lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Mohd Na’im Mokhtar dilaporkan berkata, kerajaan Arab Saudi menetapkan kuota jemaah haji Malaysia bagi musim haji tahun ini sebanyak 31,600 orang jemaah.

Abdul Hadi berkata, tawaran tajaan berkenaan adalah  pertama kali dilakukan syarikatnya.

“Ia dilihat sebagai salah satu inisiatif kebajikan dan cara kami di MKM Travel memuliakan tetamu ALLAH SWT atau ‘duyufurrahman’.

Syarat untuk merebut tawaran ini mudah sahaja, individu berkenaan hendaklah menunaikan ibadah melalui syarikat swasta selepas mereka menerima tawaran berbuat demikian daripada TH.

“Mereka perlu mendaftar untuk menunaikan haji bersama MKM Travel dan sudah memilih pakej tunai bersama syarikat ini,” ujarnya.

Justeru, katanya, bakal jemaah haji dipelawa merebut peluang yang mungkin hanya datang sekali seumur hidup itu dengan melayari laman Facebook MKM Travel untuk mendapatkan maklumat lanjut sebelum tarikh tutup penyertaan pada 30 Januari ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *