Home » MREIE iktiraf agensi hartanah, ketepi persepsi tugas agen dianggap remeh

MREIE iktiraf agensi hartanah, ketepi persepsi tugas agen dianggap remeh

KUALA LUMPUR- Hartanah & Strata Majlis Tindakan Pengguna Negara (MTPN) mengiktiraf 37 agensi hartanah cemerlang daripada sektor hartanah dalam negara.

Dalam majlis dianjurkan Malaysia Real Estate Integrity Elite (MREIE) itu juga, 8 syarikat hartanah tempatan yang mempunyai reputasi cemerlang dalam menyediakan perkhidmatan profesional, boleh dipercayai, dan selamat kepada pengguna turut diiktiraf.

Pengerusinya, Prof Jericho Tang Kit Wai berkata, bidang agensi hartanah adalah industri yang mencabar namun penuh peluang dan potensi kejayaan.

“Agen hartanah tidak hanya bertindak sebagai penghubung antara impian dan realiti tetapi juga, dengan kepakaran dan pengalaman mereka yang kaya, membantu orang mencapai impian memiliki rumah.

“Mereka perlu memahami pasaran, memahami keperluan, mencari rumah ideal untuk pelanggan, dan malah memberikan nasihat berprofesional semasa proses pembelian dan penyewaan.

“Mereka adalah penyokong yang tidak dapat dikesampingkan, memberikan bantuan yang berharga kepada keluarga, pelabur, dan pendatang baru,” katanya pada majlis pengiktirafan agensi hartanah di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Beliau yang juga Ahli Majlis Eksekutif (EXCO) Hartanah & Strata MTPN bagaimanapun berkata, tugas agen hartanah sering kali dianggap remeh, hanya dilihat sebagai perantara yang memudahkan urus niaga.

Namun jelasnya, realtinya, mereka memainkan peranan penting dalam setiap peringkat mencari, menilai, bernegosiasi, dan menyelesaikan urus niaga.

“Kami meminta semua pemohon menjalani proses ulasan yang ketat untuk memastikan mereka memenuhi standard dan peraturan tinggi kami,” katanya.

Pensijilan ini mewakili integriti dan kebolehpercayaan individu dalam industri hartanah, memberikan keyakinan dan jaminan kepada pengguna

Sementara itu, Ketua Penolong Setiausaha Kanan Bahagian Pembangunan Kementerian Perumahan Kerajaan Tempatan, Hassan Hafizi Hanapi berkata, pengiktirafan itu contoh nyata bagaimana usaha gigih, integriti, dan penekanan kepada kecemerlangan boleh membawa kepada kejayaan dalam industri ini.

“Kami menghormati individu dan syarikat yang telah memainkan peranan penting dalam memupuk nilai-nilai ini dalam industri hartanah Malaysia.

“Mereka telah bekerja dengan gigih, mematuhi standard tinggi dan menjadikan kejujuran sebagai prinsip asas dalam setiap urusan perniagaan mereka.

“Saya berharap Pengiktirafan MREIE terus berkembang dan menjadi platfrom yang kukuh untuk memupuk nilai-nilai integriti dalam industri hartanah Malaysia,” jelasnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *