Home » Ni Hsin lancar 2 motosikal elektrik: TC Max dan CPx Pro

Ni Hsin lancar 2 motosikal elektrik: TC Max dan CPx Pro

skuter

Ni Hsin EV Tech Sdn Bhd (NH EV TECH) anak syarikat kepada Ni Hsin Group Berhad telah memperkenalkan dua buah motosikal elektrik (EV) berkuasa tinggi terbaru iaitu TC Max dan CPx PRO.

Kedua-dua model yang dipasang di kemudahan pembuatan syarikat di Sri kembangan, Selangor merupakan hasil kerjasama dengan syarikat dari China, Nanjing Vmoto Manufacturing Co, Ltd (VMOTO).

TC Max ialah e-motor yang pantas dan sesuai untuk laluan bandar dengan pengendalian dan pecutan yang sangat baik manakala  CPx PRO didatangkan dengan motor 8kW, mencapai kelajuan 105 Km/j. 

Ia adalah kenderaan yang kuat, selamat dan berteknologi tinggi – rakan kongsi yang sempurna untuk pengembaraan harian.

Digabungkan dengan penyelenggaraan mudah, kedua-dua model e-motor ini boleh dilengkapi secara ideal mengikut permintaan khusus, pemasangan aksesori seperti pannier, siren, sistem radio menjadikannya sesuai untuk unit penguatkuasa polis, tentera dan keselamatan.

Pelancaran model motosikal yang diadakan di The Starhill, Bukit Bintang, Kuala Lumpur itu adalah hasil kerjasama antara VMOTO dan EBIXON, jenama EV milik NH EV TECH.

Menambah keterujaan dan prestij, pelancaran tersebut turut menampilkan lagenda MotoGP, juara dunia lima kali MotoGP yang juga Duta VMOTO, Jorge Lorenzo.

Pengarah Urusan NH EV TECH, Khoo Chee Kong berkata, pihaknya teruja untuk bekerjasama dengan VMOTO untuk membawa produk elektrik tercanggih mereka ke Malaysia. 

“Komitmen VMOTO terhadap kualiti, prestasi dan teknologi sejajar dengan nilai dan aspirasi kami. Bersama-sama, kami berharap untuk merevolusikan mobiliti bandar dan menyumbang kepada masa depan yang lebih hijau dan lebih bijak.

“Dalam konteks mobiliti mampan, NI HSIN sentiasa komited dalam menggalakkan penggunaan besar-besaran pengangkutan sifar pelepasan di seluruh Malaysia,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Urusan VMOTO Charles Chen berkata, misi syarikat itu adalah untuk menyediakan penyelesaian mobiliti berprestasi tinggi mesra alam yang meningkatkan kehidupan orang ramai dalam persekitaran bandar. 

Pasaran dua roda elektrik Malaysia berada pada trajektori menaik, didorong oleh kesedaran alam sekitar, kemajuan teknologi dan dasar kerajaan yang menyokong.

Pasaran Dua Roda Elektrik Malaysia diramalkan berkembang pada CAGR 15.4% dalam tempoh ramalan 2025 hingga 2030 dari segi saiz hasil.

Pertumbuhan ini didorong terutamanya oleh inisiatif kerajaan yang dijangkakan dan keperluan untuk membendung pelepasan kenderaan.

Pengenalan rebat RM2,400 kepada pembeli yang berpendapatan tidak melebihi RM10,000 sebulan melalui MARiiCas oleh kerajaan Malaysia dilihat sebagai pemacu utama.

Dasar lain kerajaan yang menyokong peralihan kenderaan dua roda ICE kepada dua roda EV termasuk insentif cukai dan pemasangan infrastruktur pengecasan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *