Home » Dettol pupuk kesejahteraan rohani menerusi kempen Selangkah Lebih, Selangkah Kasih

Dettol pupuk kesejahteraan rohani menerusi kempen Selangkah Lebih, Selangkah Kasih

dettol

DETTOL telah menyumbang produk bernilai sehingga RM100,000 menerusi kempen Selangkah Lebih, Selangkah Kasih di 20 masjid sekitar Lembah Klang, Ramadan lalu.

Inisiatif itu direalisasikan oleh Skuad Dettol berdedikasi yang memulakan misi pembersihan dan pembasmian kuman menyeluruh di masjid terlibat sekaligus menyumbang kepada penyelenggaraan persekitaran yang bersih. 

Pengarah Pemasaran Kesihatan, Malaysia dan Singapura untuk Reckitt, Tiffany Tang berkata, pada dasarnya, kempen Selangkah Lebih, Selangkah Kasih merangkumi semangat Ramadan, di mana tindakan kebaikan dan belas kasihan bersilang dengan mengejar kesucian rohani. 

“Dengan menggalakkan amalan kebersihan yang baik, Dettol berusaha untuk memudahkan keseimbangan harmoni antara kesihatan fizikal dan pemenuhan rohani, sekali gus memperkayakan pengalaman Ramadan untuk semua.

“Usaha Dettol bukan sahaja akan memberi manfaat kepada jemaah tetapi juga akan menyumbang ke arah menggalakkan persekitaran yang lebih sihat dan bersih, menyerlahkan komitmen jenama itu ke arah memberi kesan positif kepada masyarakat,” katanya dalam satu kenyataan.

Menerusi misi tersebut, tumpuan Skuad Dettol termasuk dewan solat, kawasan wuduk dan ruang komunal, dengan matlamat utama untuk mewujudkan persekitaran yang bersih dan bebas kuman yang membolehkan jemaah melaksanakan ibadat tanpa kebimbangan kesihatan dan keselamatan. 

Selain itu, jemaah turut menerima produk penting dan risalah pendidikan, melengkapkan mereka untuk melindungi diri mereka dan keluarga semasa perjalanan rohani mereka, Ramadan lalu.

Dettol berdedikasi untuk meningkatkan kesedaran tentang peranan penting kesihatan dan kebersihan semasa Ramadan dan untuk memastikan umat Islam boleh mengambil bahagian dengan selamat ketika Ramadan, misi Dettol juga adalah mengurangkan beban penyakit dan membolehkan umat Islam menerima sepenuhnya kepentingan rohani Ramadan.

Mengulas lanjut Tang berkata, di Dettol pihaknya percaya kepada kuasa kebersihan untuk menggalakkan kesihatan dan kesejahteraan. 

“Melalui kempen Selangkah Lebih, Selangkah Kasih kami, kami komited untuk menyokong masyarakat Islam semasa Ramadan dengan menyediakan sumber dan pendidikan yang diperlukan untuk kekal sihat. 

“Matlamat kami adalah untuk mewujudkan persekitaran yang selamat dan bersih di masjid, membolehkan jemaah dapat menunaikan ibadat di masjid dengan persekitaran bersih dan bebas kuman sepanjang Ramadan,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *