Home » PGIRM gesa pencarum tidak putus asa, isi borang kaji selidik pengeluaran KWSP bersasar sebelum 29 Mei

PGIRM gesa pencarum tidak putus asa, isi borang kaji selidik pengeluaran KWSP bersasar sebelum 29 Mei

KUALA LUMPUR – Pertubuhan Gagasan Inovasi Rakyat Malaysia (PGIRM) terus komited menggerakkan usaha bagi mendesak kerajaan dalam isu pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Bersasar 2.0 menerusi satu kaji selidik.

Pengerusinya, Azmi Mohd Tahir berkata, kaji selidik oleh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) itu bertujuan mengetahui jumlah pencarum yang terdesak dan mahu pengeluaran daripada akaun 1 KWSP diluluskan.

Katanya, dapatan data itu penting bagi memudahkan urusan tuntutan KWSP Bersasar 2.0 terutamanya bagi menunjukkan bahawa pengeluaran itu hanyalah bagi pencarum yang benar-benar terdesak dan terkesan disebabkan faktor hutang dan kos sara hidup yang terus menekan.

“Mohon penyertaan semua untuk menjawab soalan kaji selidik. Hanya mengambil masa tak sampai satu minit, namun borang hanya dibuka sehingga 29 Mei ini.

“Asas utama rayuan atau tuntutan pengeluaran ini adalah bagi menampung keperluan hidup terutama golongan yang belum pulih daripada kesan pandemik,” katanya.

Difahamkan sehingga 10 malam tadi, jumlah responden Kaji Selidik dari pencarum melebihi 80,000 orang dengan pencarum dari Selangor mencatatkan jumlah tertinggi iaitu 25.7 peratus, diikuti Johor (14.3%) dan Sarawak (8.2%)

Beliau berkata, dapatan kaji selidik berkenaan akan dikongsi kepada umum dan sekali lagi akan dibawa kepada perhatian kerajaan.

Dalam pada itu, Azmi turut menegaskan bahawa kaji selidik itu hanya bertujuan untuk mendapatkan data pencarum yang benar-benar terhimpit dan memerlukan pengeluaran berkenaan.

Beliau menolak dakwaan sesetengah pihak menggelar pertubuhan itu scammer serta tidak memberikan data peribadi sesuka hati.

“Kaji selidik itu dibuat hanya bagi pencarum yang terkesan dan terhimpit dengan keadaan kewangan mereka disebabkan peningkatan kos sara hidup serta kenaikan OPR.

“Pencarum yang tidak terkesan boleh meneruskan kehidupan seperti biasa dan tidak digalakkan untuk mengisi borang kaji selidik itu,” katanya.

PGIRM adalah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang aktif menuntut kerajaan mempertimbang pengeluaran khas caruman KWSP Bersasar 2.0 bagi meneruskan kelangsungan hidup.

Difahamkan, sebelum ini PGIR menerima ratusan ribu aduan daripada pencarum yang terkesan dengan peningkatan kos sara hidup, kehilangan pekerjaan, hilang mata pencarian, pengurangan pendapatan serta tunggakan hutang pasca pandemik covid-19 hingga menekan kelangsungan hidup mereka.

“Jika ada rezeki pihak kerajaan meluluskan KWSP bersasar, Alhamdulillah syukur tapi jika sebaliknya, kita tidak tahu mekanisme yang akan digunapakai oleh pihak kerajaan nanti,” jelas Azmi.

Katanya, PGIRM tiada kuasa untuk menentukan kerana ia di luar bidang kuasa NGO tersebut namun akan terus berusaha mendesak pihak kerajaan.

“Kami juga cuba sedaya upaya untuk bertemu serampang empat mata dengan Ahli Parlimen di pihak kerajaan mahupun pihak pembangkang yang menyokong Kwsp Bersasar sehingga pihak kerajaan mendengar suara kita.

“Ayuh sahabat semua! Jom kita teruskan perjuangan ini walau setahun dah berlalu. Jangan mengalah atau lelah untuk mendapatkan hak anda!” katanya.

Borang kaji selidik boleh didapati menerusi pautan berikut: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeSOIkt8QKa8AfKtkt8vdP1VJ1aSm6SR1l9oduL9m-KxuWVPQ/viewform

14 thoughts on “PGIRM gesa pencarum tidak putus asa, isi borang kaji selidik pengeluaran KWSP bersasar sebelum 29 Mei

  1. I have no job currently and I badly need my own money to pay my bills and to start new business.

    1. Assalamualaikum…luahan ini untuk NGO tolong beri pada ANWAR …saya sudah tidak bekerja makan gaji lagi sudah 1 tahun…skg saya perlahan2 buat business kecil2an sahaja..keran a kekurangan modal. ..saya sudah cuba berbagai cara mohon loan..tetapi tidak lepas..skg ni saya terlalu dan amat2 perlukan wang saya melalui kwsp…UNTUK saya setel kan hutang rumah,kereta hutang bank lain ye…ini kerana duit kwsp saya jumlah ye lebihan 100 rb ..tolonglah saya merayu tolong benarkan rakyat seperti kami ni keluarkan kwsp kami..ANWAR selalu guna hadis,AlQuran dlm ucapan ye.. ckp tolong rakyat2..buktikan pada kami ni..ehhh..ANWAR awak ke yang tolong aku bayar hutang aku..tidak kan..hanya pandai cakap sahaja..tolong benarkan pengeluaran bersasar akaun 1 ni…saya sudah lama tidak mencarum..saya nak duit saya..

  2. Tolong kami dalam kesepitan duit dgn barangan makin tinggi..perbelanjaan anak2 jugak makin tinggi..harap PM dpt dgr suara kami

  3. Tolong kami dalam kesepitan duit dgn barangan makin tinggi..perbelanjaan anak2 jugak makin tinggi..harap PM dpt dgr suara kami

  4. Assalamualaikum…luahan ini untuk NGO tolong beri pada ANWAR …saya sudah tidak bekerja makan gaji lagi sudah 1 tahun…skg saya perlahan2 buat business kecil2an sahaja..keran a kekurangan modal. ..saya sudah cuba berbagai cara mohon loan..tetapi tidak lepas..skg ni saya terlalu dan amat2 perlukan wang saya melalui kwsp…UNTUK saya setel kan hutang rumah,kereta hutang bank lain ye…ini kerana duit kwsp saya jumlah ye lebihan 100 rb ..tolonglah saya merayu tolong benarkan rakyat seperti kami ni keluarkan kwsp kami..ANWAR selalu guna hadis,AlQuran dlm ucapan ye.. ckp tolong rakyat2..buktikan pada kami ni..ehhh..ANWAR awak ke yang tolong aku bayar hutang aku..tidak kan..hanya pandai cakap sahaja..tolong benarkan pengeluaran bersasar akaun 1 ni…saya sudah lama tidak mencarum..saya nak duit saya..

  5. Saya terlambat nak isi borang kaji selidik.. apa yang perlu saya buat jika dah terlambat.. saya betol² memerlukan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *