Home » Hadi Awang lancar buku Jejak Nabi Muhammad SAW di WTC esok

Hadi Awang lancar buku Jejak Nabi Muhammad SAW di WTC esok

KUALA LUMPUR – Satu lagi karya terbaharu Tan Sri Abdul Hadi Awang, Jejak Nabi Muhammad SAW akan dilancarkan esok di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 yang disusun dalam menanamkan kefahaman yang jelas dan betul terhadap sirah nabawiah, khususnya dari perspektif politik kenegaraan dan pentadbiran.

Pelancaran buku berjudul ‘Fiqh al-Harakah Daripada Sirah Nabawiah’ oleh Abdul Hadi sendiri diikuti Syarahan Perdana pada jam 1.30 tengahari di Pentas Dewan Tun Razak 3, Aras 3, Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur.

Diterbitkan oleh Yayasan Permata Ummah dan Pustaka Permata Ummah, karya tersebut ditulis berdasarkan pengamatan Presiden PAS itu daripada pasang surut pengalaman dan pembacaan sepanjang berada dalam dunia gerakan Islam.

Pengerusi Yayasan Permata Ummah, Dr Muhammad Khalil Abdul Hadi berkata, pembabitan Ahli Parlimen Marang itu dalam arena politik khususnya, sama ada di peringkat antarabangsa dan nasional menjadikan beliau sangat tajam dengan tanggungjawab memelihara dan membangunkan umat Islam seluruhnya.

Malah katanya, buku ini akan diulas oleh tokoh-tokoh masyarakat, ahli politik, pentadbir kerajaan, pendidik dan anak muda bagi merakyatkan pemikiran Tuan Guru dalam kalangan masyarakat untuk melihat sisi pandang Rasulullah SAW sebagai seorang utusan Allah, ketua negara dan panglima perang.

“Lebih istimewa, karya ini didatangkan dengan set Jejak Nabi Muhammad SAW yang disempurnakan dengan catatan silang rujuk pada setiap hadis, kisah, dan peristiwa.

“Di samping itu, penyusunan kandungan yang kemas dan tersusun serta tawaran harga yang berpatutan sesuai untuk semua lapisan usia masyarakat,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Selain itu katanya, karya terkini Tafsir al-Tibyan Surah al-Fatihah  yang merupakan permulaan ke arah menerbitkan secara sempurna Tafsir al-Tibyan 30 Juzu’ turut dilancarkan pada hari sama.

Dr Muhammad Khalil berkata, penerbitan karya ini juga diharapkan akan menghidupkan khazanah ilmu tafsir dalam masyarakat dan mendekatkan mereka dengan kehidupan bersama al-Quran.

“Justeru itu, saya mengajak kepada seluruh pencinta ilmu dan masyarakat untuk hadir bersama bagi memeriahkan majlis pelancaran ini dan merancakkan lagi budaya ilmu dalam kalangan masyarakat.

“Malah pembaca boleh mendapatkan kedua-dua karya terbaharu Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 bermula 26 Mei hingga 4 Jun ini,” katanya.

Pembelian secara online boleh dilakukan menerusi pautan https://buku.pustakapermataummah.com/order/form/fiqhharakah_info_ads

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *