Home » Program Kasih Remaja, Kotex She Can Project tamatkan stigma haid

Program Kasih Remaja, Kotex She Can Project tamatkan stigma haid

kotex

KUCHING – Kotex Malaysia akan menjalin kerjasama dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dalam program Kasih Remaja: Sihat & Selamat bagi menangani isu stigma haid dan memperkasakan gadis remaja di seluruh Malaysia.

Mensasarkan 600,000 remaja perempuan berumur 13 hingga 17 tahun, inisiatif tiga tahun itu akan memperkasakan remaja tersebut dengan pendidikan kebersihan haid dan kesihatan reproduktif yang komprehensif. 

Objektif program ini adalah untuk mematahkan pantang larang haid dan membangunkan generasi wanita yang berdaya tahan.

Inisiatif tersebut akan dilaksanakan dengan sokongan daripada Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) dan Yayasan Kebajikan Negara (YKN).

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Sri Nancy Shukri berkata, pemerkasaan remaja perempuan dengan akses kepada alat kebersihan haid yang betul tidak terhad kepada sanitasi mahupun produk sahaja. 

Katanya, ia adalah soal maruah, keyakinan dan potensi penuh mereka dan kementerian akan berusaha untuk memperkasakan gadis remaja dengan Pendidikan Kebersihan Haid dan Kesihatan Reproduktif melalui kolaborasi ini. 

“Inisiatif ini saling melengkapkan kerja yang telah diterajui oleh Kementerian saya melalui Program KASIH Remaja: Sihat & Selamat yang merangkumi advokasi anti ganguan seksual, hak kanak-kanak dan banyak lagi. 

“Matlamat kami adalah untuk membina generasi gadis muda yang berdaya tahan dan kami mengalu-alukan kerjasama sektor swasta untuk melanjutkan usaha kami. Kerjasama dengan Kotex ini menandakan satu langkah penting ke arah mewujudkan generasi gadis yang tidak dihalang oleh stigma haid dan bersedia untuk memimpin,” katanya.

Pengarah Urusan Kimberly-Clark Malaysia, Lim Yu Chien berkata, setiap gadis berhak mengalami haidnya dengan yakin dan tanpa berasa malu. 

Pengarah Urusan Kimberly-Clark Malaysia, Lim Yu Chien.

“Kami bukan sahaja menyediakan sumber, pendidikan dan produk asas melalui Kotex She Can Project, malah kami juga memupuk perbualan terbuka tentang haid untuk mewujudkan masyarakat di mana stigma haid tidak lagi mempunyai tempat. 

“Kami berterima kasih kepada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat kerana sudi bekerjasama dengan kami dalam usaha kritikal ini untuk generasi masa depan Malaysia,” katanya.

Jelasnya, Kotex mempunyai warisan yang kukuh di Malaysia di mana syarikat itu telah berkhidmat untuk rakyat Malaysia selama 100 tahun sekarang. 

“Lebih-lebih lagi, pad Kotex Soft dan Smooth kami adalah produk buatan Malaysia yang dihasilkan di kilang kami di Johor dan dikendalikan 100% sepenuhnya oleh warga negara. 

“Kotex mempunyai peranan yang lebih besar untuk dimainkan selain daripada menjual tuala wanita dan percayalah, kerana kami berada di sini untuk membawa impak yang positif dan berkekalan kepada rakyat Malaysia,” katanya pada Majlis Pelancaran Kerjasama antara Program KASIH Remaja: Sihat & Selamat dan Kotex She Can Project yang diadakan di Kuching. 

Mendidik untuk Perubahan Positif

Modul Pendidikan Kotex She Can Project akan memberi fokus kepada topik yang luas dari akil baligh hingga kitaran haid, sistem reproduktif, hak tubuh dan banyak lagi. 

Bahan pendidikan tersebut juga bersesuaian dengan budaya Malaysia dan akan diedarkan bersama dengan Kit Keyakinan Kotex iaitu Kit Kebersihan Haid yang terdiri daripada tuala wanita Kotex Soft dan Smooth serta pantyliner tanpa wangi Kotex Daily Fresh.

Untuk maklumat lanjut tentang inisiatif ini dan menyertai perjuangan menentang stigma haid, sila layari kotex.com.my atau cari kami di Instagram, Facebook dan Tiktok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *