Home » AirAsia Indonesia lancar laluan baharu Jakarta ke Kota Kinabalu

AirAsia Indonesia lancar laluan baharu Jakarta ke Kota Kinabalu

KOTA KINABALU – AirAsia Indonesia melancarkan penerbangan secara terus dari Jakarta ke Kota Kinabalu yang juga dikenali sebagai ‘Negeri di Bawah Bayu’.

Menjadi laluan antarabangsa pertama yang dikendalikan oleh AirAsia Indonesia pada 2024, AirAsia Indonesia menyambut baik sokongan kepada kerajaan dalam meningkatkan kesalinghubungan antara Indonesia dan Malaysia dengan memperluas rangkaian penerbangan laluan antarabangsanya.

Pengarah Operasi Penerbangan Indonesia AirAsia, Kapten Wuri Septiawan berkata, AirAsia juga komited untuk meningkatkan sektor pelancongan dan ekonomi Indonesia dan Malaysia.

Katanya, Kota Kinabalu merupakan destinasi pelancongan yang mengagumkan, selain menjadi destinasi kelima bagi penerbangan terus dari Jakarta ke Malaysia oleh AirAsia Indonesia, selain laluan Jakarta – Kuala Lumpur; Jakarta-Johor Bahru; Jakarta-Pulau Pinang dan Jakarta-Kuching.

“Laluan ini akan memberikan kemudahan untuk para pelancong dari Indonesia dan Malaysia mengunjungi destinasi pelancongan yang popular di kedua-dua buah negara dengan tambang lebih berpatutan,” katanya ketika pelancaran penerbangan pertama dari Jakarta ke Kota Kinabalu di Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta (CGK), baru-baru ini.

Penerbangan pertama dengan kod QZ 526 telah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Soekarno-Hatta (CGK) dan mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (BKI) pada jam 3:55 petang.

Ia turut disaksikan Menteri Pelancongan, Kebudayaan, dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Christina Liew; Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah dan Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah, Datuk Joniston Bangkuai; Setiausaha Tetap Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar, Josie Lai; Timbalan Pengarah Bahagian ASEAN, Tourism Malaysia, Jamilah Abd. Halim; Konsul Jeneral Republik Indonesia di Sabah, Rafail Walangitan dan Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airports Holdings Berhad, Mohamed Rastam Shahrom bersama para Allstars Indonesia.

Christina berkata, inisiatif ini bukan sahaja akan memperkukuh hubungan antara Malaysia dan Indonesia malah akan membuka peluang baharu dalam sektor pelancongan, budaya, dan ekonomi. 

Dengan pelancaran laluan baharu ini, kami berharap dapat menyambut lebih ramai pelancong dari Indonesia untuk menerokai pelbagai tarikan unik dan keindahan alam semula jadi di Sabah.

Sementara itu, Rafail berkata, pihaknya berbesar hati dengan pelancaran laluan oleh AirAsia Indonesia ini yang mana bukan sahaja ia dapat meningkatkan kesalinghubungan antara Indonesia dan Malaysia, tetapi langkah penting dalam mengembangkan rangkaian antara kedua-dua destinasi serta menawarkan peluang baharu bagi memacu pertumbuhan ekonomi dan industri pelancongan.

“Kami akan terus komited untuk memperkukuh kerjasama antara kedua-dua negara ini dengan menawarkan lebih banyak peluang pada masa depan,” katanya.

Laluan secara terus dari Jakarta ke Kota Kinabalu oleh AirAsia Indonesia dijangka menyumbang kepada usaha kerajaan dalam meningkatkan jumlah pelancong luar yang melawat Indonesia.

Ia sejajar dengan matlamat baharu Kementerian Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Indonesia yang menyasarkan sambutan 14.3 juta pelancong antarabangsa pada tahun 2024 berbanding 8.5 juta pada 2023.

Industri pelancongan dijangka akan terus melonjak seiring dengan peningkatan eksport dan import. 

Malaysia merupakan negara keempat bagi barangan import ke Indonesia dan yang kelima bagi eksport menurut Kementerian Perdagangan Republik Indonesia.

Oleh itu, pelancaran laluan baharu penerbangan ini akan menawarkan peningkatan aktiviti eksport dan import melalui perkhidmatan kargo.

Tiket penerbangan dari Jakarta (CGK) ke Kota Kinabalu (BKI) kini boleh dibeli melalui aplikasi airasia MOVE, laman web airasia.com, Pusat Perjalanan & Perkhidmatan AirAsia (ATSC), agensi perjalanan dalam talian dan ejen penjualan tiket yang sah.

Untuk tempahan kumpulan 10 orang atau lebih, pelanggan boleh menghubungi AirAsia di groupbooking_id@airasia.com.

Pelanggan juga digalakkan untuk terus mengemaskini dengan maklumat terkini, aktiviti dan promosi daripada Indonesia AirAsia dengan mengikuti akaun rasmi di laman Twitter (twitter.com/airasia_indo), Facebook (facebook.com/airasiasuperapp.id) dan Instagram (instagram.com/flyairasia.id).

AirAsia Indonesia juga menekankan supaya penumpang untuk mematuhi keperluan perjalanan terkini yang ditetapkan oleh kerajaan.

*Tertakluk kepada terma dan syarat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *