Home » Ramai pencarum masih berharap pengeluaran KWSP bersasar diluluskan

Ramai pencarum masih berharap pengeluaran KWSP bersasar diluluskan

kwsp

WALAUPUN kerajaan enggan ‘akur’ tuntutan rakyat khususnya pencarum yang terkesan bagi mengeluarkan sebahagian caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja ( KWSP ), ia tidak menghalang beberapa NGO untuk terus ‘menekan’ kerajaan dalam isu tersebut.

Ini termasuk Pertubuhan Gagasan Inovasi Rakyat (PGIRM) yang tidak pernah lelah dalam usaha membuka mata pihak atasan terhadap betapa terdesaknya sebilangan rakyat bergelut dengan kemelut ekonomi.

Presidennya, Azmi Mohd Tahir berkata, meskipun tuntutan itu tidak dilayan kerajaan khususnya Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, NGO itu akan meneruskan tuntutan tersebut mewakili lebih 300,000 pencarum yang benar-benar terkesan hingga memerlukan ‘talian hayat’ terakhir mereka iaitu pengeluaran KWSP Bersasar.

Azmi (kiri) bersama Timbalan Presiden PGIRM Mohammad Farhan Jailani.

Katanya, terdapat dua faktor utama menjadi penyebab kenapa rakyat menuntut KWSP Bersasar diluluskan segera iaitu rakyat sedang memasuki fasa pemulihan yang mana mereka perlu bangkit dan memulihkan semula ekonomi keluarga bagi menambah wang simpanan yang banyak menyusut sehingga defisit.

“Pengeluaran itu juga bagi golongan peniaga terjejas menambah baik perniagaan yang memerlukan modal yang mencukupi, menyelesaikan segala hutang piutang yang tertunggak serta menebus semula aset yang telah ditarik dan bakal disita.

“Langkah ini juga bakal menyelamatkan diri sesetengah pencarum daripada dikenakan tindakan muflis, kesan ‘long covid’ dan bermacam lagi masalah yang perlu diselesaikan dengan kadar segera, yang disebabkan oleh pandemik sebelum ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

kwsp

Jelasnya, berdasarkan kaji selidik, ramai di kalangan rakyat yang berusia 35 tahun dan ke atas telah kehilangan pekerjaan disebabkan syarikat-syarikat perusahaan mikro kecil dan sederhana (PKMS) banyak yang gulung tikar dan tidak mampu lagi untuk membayar gaji mereka.

“Rakyat di usia ini sangat sukar mendapatkan pekerjaan baru yang stabil malah disebabkan faktor usia dan kesihatan serta hanya mampu menyara hidup dengan membuat bermacam-macam kerja yang tidak menjamin,

“Dengan pendapatan yang tidak seimbang  untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh rakyat sekarang ini, mereka amat memerlukan perhatian sewajarnya dari pihak kerajaan,” katanya.

Sehubungan itu katanya, PGIRM menggesa dan mendesak Perdana Menteri dan Menteri Kewangan bukan untuk dipertimbangkan sebaliknya meluluskan tuntutan Pengeluaran Kecemasan KWSP Bersasar dengan segera.

kwsp

Malah Azmi sekali lagi mengulangi bahawa tuntutan itu adalah demi kelangsungan hidup rakyat yang terdesak dan tertekan serta kejatuhan moral yang sangat teruk.

PGIRM sebelum ini telah menganjurkan beberapa himpunan solidariti bagi menuntut kerajaan menimbangkan pengeluaran kecemasan KWSP bersasar khususnya pencarum yang benar-benar terdesak.

Bagaimanapun, tuntutan itu masih enggan diluluskan kerajaan, sebaliknya kerajaan membenarkan caruman KWSP dijadikan sebagai cagaran untuk pencarum membuat pinjaman bank.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *