Home » PASRelief gerak Program Korban dan Aqiqah 2023 di negara dilanda musibah

PASRelief gerak Program Korban dan Aqiqah 2023 di negara dilanda musibah

pasrelief

MENJELANG Hari Raya Aidiladha, PASRelief telah menggerakkan Program Korban dan Aqiqah di negara-negara yang bergolak dan dilanda musibah.

Program yang dilaksanakan sejak 2017 sehingga hari ini adalah atas dasar tanggungjawab dan kepercayaan masyarakat awam kepada PASRelief dalam membantu golongan yang tertindas, dizalimi, diusir dari negara sendiri, mangsa keadaan dalam kancah peperangan dan mangsa bencana alam.

Menurut kenyataan PASRelief, pada tahun ini, beberapa negara dan wilayah umat Islam telah dipilih untuk dijalankan ibadah korban antaranya Palestin, Yaman, Afrika (Sudan dan Kenya), Mindanao, Kashmir, Palu, pelarian Syria di Lubnan dan juga pelarian Rohingya di Arakan, Myanmar dan Cox’s Bazar, Bangladesh.

“Kesukaran dan kesusahan yang dihadapi oleh mereka di kawasan tersebut telah menyebabkan ada di antara mereka yang tidak dapat menikmati daging sepanjang tahun kecuali mendapat sumbangan daging korban pada Aidiladha daripada pihak luar.

“Justeru, sebagai tanda prihatin dan tanggungjawab, PASRelief mengambil peranan untuk menggerakkan program korban PASRelief 2023 dan mengalu-alukan sumbangan serta kerjasama dengan rakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan badan koporat bagi menjayakan agenda besar ini,” jelas kenyataan itu.

Bagi mereka yang berminat untuk mengerjakan ibadah korban dalam Program Korban PASRelief 2023, boleh membuat penyertaan melalui https://pasrelief.org/permohonan-qurban-aqiqah-2023

Dalam pada itu, pihak PASRelief turut menghantar delegasi ke sebahagian kawasan yang dilaksanakan ibadah korban dan turut menyampaikan bantuan kebajikan dan membiayai projek pendidikan di pusat-pusat operasi PASRelief di seluruh dunia.

Sumbangan boleh disalurkan melalui Tabung Kemanusiaan Antarabangsa: 564070611352 (Maybank).

Untuk maklumat lanjut, boleh layari www.pasrelief.org atau ikuti media sosial PASRelief di Facebook, Instagram, Tiktok dan Telegram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *