Home » Tayangan format 4DX, Ponniyin Selvan 2 terima pengiktirafan Malaysia Book of Records

Tayangan format 4DX, Ponniyin Selvan 2 terima pengiktirafan Malaysia Book of Records

Ponniyin Selvan

LYCA Productions dan MSK Cinemas Sdn Bhd berkongsi kegembiraan menerusi pengiktirafan Malaysia Book of Records (MBOR) menerusi filem Tamil, Ponniyin Selvan 2 (PS2) atas pencapaian Filem India Pertama Diedarkan Dalam Format Sinematik 4DX.

Filem PS2 ini merupakan filem yang menelan kos produksi yang tinggi dibintangi artis popular Bollywood dan Kollywood seperti Aishwarya Rai, Jayam Ravi, Karthi, Trisha dan Vikram.

Pengarah MSK Cinemas Sdn Bhd, Saradha Sivalingam berkata, filem PS2 arahan Mani Ratnam itu diedarkan syarikatnya bagi tayangan di negara ini.

Saradha berkata pihaknya berterima kasih kepada Lyca Productions iaitu Pengerusi, Subaskaran Allirajah dan pengarah filem ini, Mani Ratnam atas pencapaian PS2 di Malaysia.

Ponniyin Selvan
Filem Ponniyin Selvan 2 dibintangi pelakon hebat antaranya Aishawarya Rai.

“Produksi Lyca Productions merupakan produksi terbesar di India yang banyak menerbitkan filem-filem hebat dengan bajet tinggi.

“Kami menerima pengiktirafan MBOR sebagai Filem India Pertama Diedarkan Dalam Format Sinematik 4DX di mana sebelum ini tidak pernah ditayangkan dalam format tersebut.

“Sebenarnya PS2 merupakan filem India pertama di seluruh dunia yang ditayangkan dalam format 4DX,” katanya ketika ditemui pemberita pada Majlis Penyerahan pengiktirafan MBOR di Foyer, Aurum Theatre, The Gardens Mall Kuala Lumpur, baru-baru ini oleh wakil MBOR, Nazrul Hafizi baru-baru ini.

Di Malaysia, terdapat lokasi yang menyediakan tayangan 4DX seperti di GSC IOI City Mall Putrajaya, GSC 1 Utama selain GSC Mid Valley Southkey dan GSC Paradigm di Johor Bahru.

Pengalaman menonton dalam 4DX adalah sesuatu yang menarik dan mengujakan kerana ia umpama menaiki roller coster sambil menikmati bunyi audio sekeliling, kerusi bergerak, kesan khas seperti percikan air, asap dan hembusan angin.

Tambah Saradha, respon diterima penonton PS2 sendiri amat menggalakkan dan rata-rata menyukai pengalaman menonton filem tersebut dalam format 4DX.

“Ini kerana perasaan menonton filem itu dalam format 4DX satu pengalaman berbeza berbanding menonton filem lain di pawagam. Komen penonton, pengalaman menonton kali ini lebih mengujakan,” katanya.

MSK Cinemas akan membawa lebih banyak filem dalam format 4DX selepas ini dan filem PS2 masih ditayangkan di pawagam sejak 28 April 2023. Filem PS2 berjaya mencatat kejayaan box office dengan kutipan sebanyak RM9 juta.

Ditanya mengenai rancangan menerbitkan filem Melayu selepas ini, Saradha berkata, beliau dan suami  sememangnya berhasrat untuk menghasilkan genre filem itu yang boleh ditonton oleh semua golongan masyarakat.

Ponniyin Selvan
Saradha rancang terbit filem Melayu.

“Sebenarnya pelaburan sesebuah filem untuk dibuat dalam format 4DX suatu yang berbaloi meskipun harga tiket dua kali ganda tetapi kos produksi yang tinggi memberi pulangan untuk tayangan selama sebulan.

“Saya berharap suatu hari nanti Malaysia dapat menerbitkan filem Melayu atau filem tempatan seperti filem aksi dalam format 4DX,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *