Home » TIS2023 Gesa pemimpin Islam perangi pendukung Islamofobia

TIS2023 Gesa pemimpin Islam perangi pendukung Islamofobia

KEMUNCULAN Islamofobia atau salah faham terhadap Islam berpunca daripada perpecahan rakyat, kejahilan pemimpin dan kelemahan para ulama kerana terkesan dengan pelbagai ideologi selain kejahilan agama sendiri sehingga menganggap Islam tiada hubungannya dengan cara kehidupan manusia dalam segala aspek.

Pengerusi Bersama Terengganu International Summit 2023 (TIS 2023), Dr Muhammad Khalil Abdul Hadi berkata, TIS2023 telah menggariskan beberapa resolusi untuk diambil perhatian oleh pemimpin, pertubuhan dan umat Islam supaya tidak terlalu bersikap defensif dalam berhadapan dengan golongan yang fobia, paranoid dan pesimistik dengan Islam.

Beliau berkata, mereka sebaliknya mestilah bersikap lebih proaktif dan dinamik dalam membetulkan pemikiran dan kefahaman mereka tentang kesyumulan Islam.

“Ingin juga ditegaskan bahawa pemimpin dan umat Islam mesti berpegang teguh dengan ajaran Islam yang syumul serta sentiasa mempromosikan dan mendahulukan penyelesaian Islam dalam menangani isu dan masalah lokal dan global yang dihadapi.

“Penyatuan ummah juga menjadi syarat penting kepada keberhasilan agenda menentang Islamofobia yang sedang berleluasa dalam negara dan juga di peringkat antarabangsa,” katanya pada Terengganu International Summit 2023 (TIS 2023) yang berlangsung hari ini di Taman Tamadun Islam, Terengganu.

TIS2023 telah menampilkan tokoh-tokoh ilmuan, politik dan pendakwah Islam antaranya Tan Sri Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang (Malaysia), Dr. Zakir Abdul Karim Naik (India), Syeikh Muhammad al-Hasan al-Diddu al-Shanqiti (Qatar) dan Al-Habib Dr. H. Salim Segaf Al-Jufri (Indonesia) bagi membincangkan isu-isu kritikal berkaitan umat Islam.

Persidangan antarabangsa tersebut telah dirasmikan oleh Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar.

Dalam pada itu, Dr Muhammad Khalil berkata, TIS2023 bersetuju agar usaha penyatuan ummah antara pemimpin dan umat Islam diperkukuhkan bermula daripada setiap negara umat Islam sehinggalah mampu menghasilkan kelestarian kesatuan yang lebih utuh di peringkat antarabangsa.

“Fahaman Islamofobia bukan perkara remeh sebaliknya isu kritikal yang memerlukan kerjasama serta kesedaran semua pihak.

“Justeru itu, segala resolusi yang telah ditekankan dapat diberi perhatian sewajarnya bagi memastikan fahaman Islamofobia dapat dibanteras,” katanya.

Menyedari besarnya cabaran yang dialami oleh umat Islam dari segenap penjuru, Persidangan Antarabangsa Terengganu yang bersidang hari ini turut memutuskan 10 Deklarasi berikut:

  1. Menggesa semua pihak untuk bersama-sama mengangkat konsep kesyumulan Islam sebagai tonggak kesatuan ummah dalam masyarakat berbilang kaum.
  2. Menggesa kepemimpinan negara agar menjadikan kesyumulan Islam dalam usaha penyelesaian isu-isu masyarakat secara keseluruhan.
  3. Menolak usaha menyebar kefahaman Islam yang salah dalam semua bidang termasuklah media, ekonomi, politik dan pendidikan.
  4. Memperkasakan kefahaman ummah terhadap konsep fiqh ta’ayush dan batasannya.
  5. Mempertingkat tahap kewaspadaan ummah terhadap cabaran Islamophobia dalam pelbagai wajah di samping membanteras kefahaman salah dan melampau yang berpotensi mencemar imej Islam sebenar yang syumul dan universal.
  6. Melestarikan dakwah dengan mengutamakan titik persamaan selari dengan uslub yang komprehensif menerusi penguasaan terhadap kemahiran advokasi dakwah di dunia realiti dan maya.
  7. Memperluas pengetahuan dan kefahaman terhadap pegangan dan amalan masyarakat majmuk.
  8. Memberi perhatian penuh terhadap usaha penyatuan ummah yang dibina atas thawib ad deen (tonggak tetap agama) melalui cara berpolitik Islam yang sebenar dalam masyarakatdengan mendahulukan pendekatan muwajahah silmiyyah (secara damai), sekaligus menolak politik “matlamat menghalalkan cara”
  9. Bersetuju untuk mengadakan acara persidangan antarabangsa secara berkala di Terengganu bagi membincangkan isu-isu kesatuan ummah dan perpaduan dalam kalangan pemimpin serta umat Islam di rantau ini.
  10. Menyeru umat Islam beristiqamah, teguh dan tegas di atas prinsip teras Islam yang tidak berubah dan bersifat anjal dalam perkara yang murunah (fleksibel), sekaligus berupaya menangani perbezaan pandangan dan aliran dengan matang serta berlapang dada bagi menghadapi cabaran global dengan kebijaksanaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *