Home » Ulang tahun ke 30, JATI cipta rekod guni beras terberat di Malaysia

Ulang tahun ke 30, JATI cipta rekod guni beras terberat di Malaysia

JATI, jenama beras yang tidak asing lagi di Malaysia, kini menempa rekod baharu Malaysia Book of Records dengan menghasilkan guni beras terberat di Malaysia seberat 3 tan sempena sambutan ulang tahun ke 30 jenama itu.

Ia juga guni beras terberat yang pernah dihasilkan di Malaysia, memecahkan rekod terdahulu yang pernah dicatatkan iaitu seberat 1.501 tan.

Lebih menarik lagi, kesemua 3 tan beras itu juga akan turut didermakan kepada golongan yang memerlukan seperti rumah kebajikan anak yatim dan pusat penjagaan warga emas.

Pengurus Besar Serba Wangi Sdn Bhd Chua Ken Jin berkata, pencapaian 30 tahun itu merupakan kejayaan yang perlu dikongsi bersama semua yang setia menyokong JATI selama ini.

“Selepas tiga dekad berada di pasaran, JATI telah membuktikan kewibawaannya menerajui industri ini.

“Kepelbagaian barangan yang dihasilkan, termasuk tepung, bihun, dan lain-lain, menunjukkan dedikasi JATI dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggannya,” katanya pada Majlis Ulang Tahun ke 30 JATI di Lot 10, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Majlis disempurnakan Ketua Pengarah Kawal Selia Padi dan Beras, Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS), Datuk Azman Mahmood.

Pada majlis sama, sijil pengiktirafan rekod baru guni beras terberat di Malaysia itu disampaikan kepada pihak JATI oleh wakil Malaysia Book of Records.

Chua berkata, JATI turut diharap dapat menjadi jenama global dengan pelbagai jenis produk yang memenuhi keperluan orang ramai di semua peringkat masyarakat suatu hari nanti.

Sementara itu, pelbagai acara signifikan bertemakan 30 tahun kegemilangan JATI telah diadakan antaranya adalah pertandingan Tangkap & Menang, di mana peserta perlu mengambil gambar secara kreatif bersama 30 arca hidangan yang disediakan untuk berpeluang memenangi 303 set hadiah yang menarik.

Sejak penubuhannya pada 1993, Serba Wangi Sdn Bhd telah berkembang menjadi salah satu pemborong beras terkemuka di negara ini.

Menjadikan beras sebagai produk asas, konsep perniagaan ini merangkumi pengilangan, pemprosesan,  pembungkusan dan juga pengedaran pelbagai jenama produk beras termasuklah JATI sebagai jenamautama.

Memfokuskan secara holistik dalam perniagaan beras, produk terkenal syarikat itu di pasaran termasuklah Kapal Layar, Carnation, Songhe Noble Pine Crane, Songhe Lotus, Fres-Harves, dan ecoBrown’s.

Mengorak langkah, pada tahun 2019, Serba Wangi telah melancarkan jenama baharu dikenali sebagai Jati Signature, yang merupakan jenama beras premium sebagai hadiah kepada semua pengguna atas sokongan setia mereka selama ini.

Untuk berita terkini, aktiviti dan promosi Jati Malaysia, ikuti Jati Malaysia di Facebook (facebook.com/jatiMalaysia) dan Instagram (@jati.malaysia).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *