Home » Anak belia tempatan terima anugerah Prince’s Trust Sustainability Award for Asia 2022

Anak belia tempatan terima anugerah Prince’s Trust Sustainability Award for Asia 2022

KUALA LUMPUR – Penyelaras Biodiversiti dan Pemulihan, Pusat Pemuliharaan dan Penyelidikan Hutan Hujan Tropika (TRCRC) Banun, Perak dipilih menerima Prince’s Trust Sustainability Award for Asia 2022 oleh Prince’s Trust International (PTI) iaitu organisasi global yang diasaskan oleh Raja Charles III.

Hairul Mafahir Abdullah, 26, menerima anugerah yang pertama kali diperkenalkan itu bagi mengiktiraf golongan belia yang cemerlang dalam program PTI di seluruh dunia.

Kisah kesukaran Hairul mencari pekerjaan selepas tamat pengajian dan bagaimana dia bangkit melalui Program TEAM anjuran Selangor Youth Community (SAY) membuka mata ramai pihak tentang kepentingan program sebegini.

Walaupun kehilangan pekerjaan semasa wabak seperti berjuta-juta anak muda lain, Hairul dapat mengubah musibah itu menjadi peluang baharu dengan bantuan Program TEAM.

“Sebelum ini saya bekerja di sebuah kilang sebagai juruteknik kejuruteraan namun diberhentikan kerja ketika wabak Covid-19.

“Ketika itu saya terfikir bahawa saya perlu berubah mencari pekerjaan yang mempunyai matlamat, dan di situlah saya menemui program TEAM yang dilaksanakan bagi menyokong belia Malaysia menerusi modul perkembangan peribadi dan professional.

“Saya menyertai Program TEAM selama sembilan minggu dan mempelajari pelbagai perkara termasuk kepemimpinan, kewangan, persediaan pekerjaan dan pelbagai lagi,” katanya ketika ditemui pada majlis penganugerahan Prince’s Trust Sustainability Award for Asia baru-baru ini.

Penyampaian anugerah itu disempurnakan oleh Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj.

Baginda diiringi Tengku Datin Paduka Setia Zatashah Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj; Ketua Pegawai Eksekutif SAY, Nurul Azwa Mohd Rodzi; Pesuruhjaya Tinggi British ke Malaysia, Charles Hay dan Ketua Penyampaian Asia PTI, Wasim Malik.

Hairul berkata, dia kemudian ditempatkan dalam latihan pekerjaan selama dua minggu dengan Pusat Pemuliharaan & Penyelidikan Hutan Hujan Tropika (TRCRC).

Kagum dengan prestasinya, pusat itu menawarkannya pekerjaan sebagai penolong penyelidik selepas dia menamatkan program itu.

Kini, sebagai Penyelaras Biodiversiti dan Pemulihan, Hairul menghabiskan hari-harinya bekerja di hutan, menjaga anak pokok asli dan memantau hidupan liar.

Beliau telah menemui tujuan dan hubungan yang lebih besar dalam kerjanya, yang memfokuskan bukan sahaja dirinya tetapi juga masyarakat sekeliling, alam semula jadi dan persekitaran.

Katanya, nilai-nilai yang diperolehi daripada Program TEAM telah membantunya dalam menetapkan laluan dan matlamat kerjaya serta memulakan kerjayanya.

“Saya percaya ini hanyalah permulaan untuk saya mencapai tahap yang lebih tinggi mulai hari ini dan seterusnya. Saya berharap Program TEAM dapat berkembang maju di masa hadapan untuk memberi peluang kepada lebih ramai belia untuk maju ke hadapan,” katanya.

PTI bekerjasama dengan rakan kongsi tempatan untuk menyampaikan program kebolehpasaran, pendidikan dan perusahaan yang membantu golongan muda untuk berjaya.

Organisasi itu kini bekerja di 18 negara dan, sejak 2015, telah menyokong lebih 70,000 belia seluruh dunia.

Anak kedua daripada enam beradik itu berkata, dia bersyukur mendapat pengiktirafan anugerah daripada pertubuhan yang diasaskan sejak tahun 2015 itu bagi menyokong golongan belia seluruh dunia menangani krisis global pengangguran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *