Home » Veteran tentera gesa kematian anak disiasat semula sebagai kes bunuh

Veteran tentera gesa kematian anak disiasat semula sebagai kes bunuh

KUALA LUMPUR – Seorang veteran tentera menggesa polis mengkaji semula penyiasatan berhubung kematian anaknya yang didakwa telah dibunuh. 

V. Rajendran, 65, berkata dia telah membuat laporan polis berhubung kematian anaknya, R. Yogendran, 29 tahun yang dilaporkan sebagai kemalangan walaupun hasil bedah siasat menunjukkan laporan yang meragukan.

“Selepas 23 tahun berkhidmat, saya telah setia dan ikhlas berkhidmat untuk negara. Apa guna pingat ini jika kematian anak saya tidak mendapat pembelaan sewajarnya,” katanya.

Rajendran seterusnya menggesa Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain untuk melihat dengan lebih mendalam apa yang dipanggil “kemalangan” dan keputusan bedah siasat tidak berkait antara satu sama lain, mendakwa terdapat tanda-tanda jelas berlaku penyelewengan.

Beliau ditemui ketika sidang media bagi menuntut keadilan dan pembelaan terhadap kematian anaknya yang juga anggota tentera.

Presiden Nambikkai Malaysia, Datuk Kalai Vanar yang turut hadir dalam sidang media semalam memberitahu keseluruhan kisah bagaimana Rajendran menerima berita kematian anaknya pada 22 November akibat kemalangan motosikal.

Dua hari selepas kematian mangsa, aktivis itu berkata, Hospital Kuantan mengesahkan punca kematian adalah “trauma kekerasan tajam pada kepala yang dikaitkan dengan kecederaan kepala tumpul”, tetapi tidak menyatakan dengan jelas sama ada kecederaan itu berlaku semasa kemalangan itu.

“Bapa mangsa juga telah membuat laporan polis pada 3 Januari 2024 berhubung kematian yang meragukan itu, namun polis dipercayai masih belum mengklasifikasikan kes itu sebagai pembunuhan,” kata Kalai.

Dakwa Kalai lagi, mendiang Yogendran kerap mengunjungi balai polis Kampung Raja untuk melaporkan kumpulan kongsi gelap dipercayai menjalankan sindiket haram berdasarkan pemberi maklumat yang berhubung dengan ibu bapa mangsa.

“Saya percaya polis kita adalah yang terbaik antara yang terbaik dan sangat cekap, jadi saya harap kes ini dapat diteliti semula,” tambahnya.

Susulan itu, Kalai berkata, pihaknya akan menyerahkan memorandum kepada Ketua Polis Negara bagi menuntut penyiasatan mendalam terhadap kematian Yogendran yang didakwa sebagai pembunuhan.

Difahamkan, polis mengesahkan kes itu masih disiasat di bawah Seksyen 41 Akta Pengangkutan Jalan (menyebabkan kematian dengan memandu secara melulu).

Ketua Polis Cameron Highlands Asisten Komisioner Azri Ramli dilaporkan berkata, pihak polis akan terus menyiasat kes itu di bawah seksyen sama sehingga mereka menemui bukti baharu.

“Saya ingin memanggil mana-mana saksi untuk tampil membantu polis dalam siasatan kes tersebut,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *