Home » SIRIM, MyGerak dan Kugerak Malaysia bantu PKS eksport produk ke China, lancar flag-off kontena pertama ke Shandong

SIRIM, MyGerak dan Kugerak Malaysia bantu PKS eksport produk ke China, lancar flag-off kontena pertama ke Shandong

SHAH ALAM – SIRIM, MYGerak dan KUGERAK Malaysia buat pertama kali menganjurkan secara bersama 1000 Pemilihan Produk SKU oleh 15 pembeli berpotensi dari negara China. 

Ia susulan kejayaan acara pembelian Produk Kumpulan Lanhua yang diadakan di IYC Kuala Lumpur pada 1 Disember lalu.

Menurut Ketua Pegawai Strategi Kumpulan SIRIM Berhad Rafidah Mokhdar, melalui program ini juga, ianya dapat menyediakan satu peluang dan medium bagi mewujudkan dan mengeratkan lagi jaringan perniagaan dan persahabatan dengan pihak industri di China dan juga PKS di Malaysia serta semua pihak-pihak yang berkepentingan.

“SIRIM sentiasa komited dalam usaha membantu usahawan dan PKS di Malaysia dalam melonjakkan dan meluaskan pasaran produk-produk mereka ke pasaran eksport luar negara dapat dicapai seterusnya dapat memenuhi permintaan dari industri terutamanya di negara China yang memerlukan lebih banyak variasi dan bilangan produk dalam pesanan mereka” katanya menerusi program pelancaran, atau Flag Off Kontena untuk order pertama yang diterima oleh oleh Kumpulan Lanhua ke China bersama-sama agensi sokongan serta MyGerak di sini, semalam.

Dari kejayaan lalu, Lan Hua Group kini bercadang menjadikan negara ini sebagai hub untuk re-export barangan Malaysia ke seluruh Asia dan Amerika Syarikat sekaligus memperkenalkan produk usahawan Malaysia.

Untuk penghantaran kali pertama, 32 produk telah berjaya dipilih bagi memasuki pasaran China bermula Februari 2024 setelah memenuhi semua peraturan dan keperluan CIC China.

MyGerak bersama pasukan pembeli telah menyelaras dan memudahkan urusan komunikasi dan pembelian produk serta penghantaran untuk ahlinya sehingga berjaya.

Projek ini bermula sejak perjanjian persefahaman (MOU) ditandatangani semasa Expo MIHAS 2022  yang dianjurkan Dewan MyGerak Export Malaysia dengan kerjasama MATRADE dan SIRIM.

Ia bakal melibatkan lebih 1000 SKU usahawan-usahawan PKS seluruh Malaysia dengan sasaran jualan sehingga RM40 juta.

Terdahulu, 15 pembeli berpotensi bersama pegawai delegasi dari negara China hadir sebagai sebahagian usaha yang dilakukan penganjur dalam menyediakan peluang kepada Usahawan, ahli dan bukan ahli di Malaysia untuk mempamerkan produk mereka dan dibimbing oleh agensi berkaitan termasuk MyGerak untuk memulakan perjalanan eksport pertama mereka.

Dalam pada itu, menurut Presiden Dewan Mygerak Eksport Malaysia, Mohd Fadrol Hishaini, projek tersebut bertujuan memastikan kesemua usahawan PKS menyedari bahawa pasaran eksport adalah salah satu cara yang boleh mendapatkan bayaran upfront dan tidak perlu mengeluarkan modal sendiri.


TENTANG MYGERAK

Dewan MyGerak Eksport Malaysia atau Malaysian MyGerak export Association ditubuhkan pada tahun 2019 dengan objektif:

1. Memupuk 50 barisan baharu Pengeksport Malaysia setiap tahun ke pasaran Global melalui program Kini Semua Orang Boleh Mengeksport.

2. Mewujudkan kesedaran dan bimbingan untuk memenuhi keperluan sistem eksport pembeli dan import antarabangsa.

3. Memulakan penghantaran gabungan beberapa kombinasi produk untuk memberi pembeli lebih banyak pilihan dan kesinambungan pilihan sebelum membeli dan mengimport secara pukal.

4. Memudahkan Ahli dan pembeli mengenai prosedur B2B, B2C, logistik dan lain-lain yang berkaitan.

5. Menyokong inisiatif dan pelaksanaan kerajaan tempatan dan antarabngsa di kalangan ahli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *