Home » Captain Miller, filem India sarat aksi zaman pemerintahan British

Captain Miller, filem India sarat aksi zaman pemerintahan British

Captain Miller ialah filem pengembaraan aksi berbahasa Tamil yang ditulis dan diarahkan oleh Arun Matheswaran, dan diterbitkan oleh Sendhil Thyagarajan dan Arjun Thyagarajan di bawah Sathya Jyothi Films.

Ia dibintangi Dhanush sebagai peranan utama filem Captain Miller bersama Priyanka Arul Mohan, Shiva Rajkumar, Sundeep Kishan, John Kokken, dan Edward Sonnenblick.

Captain Miller yang memulakan tayangannya pada 12 Januari semasa perayaan Pongal itu berlatar belakang zaman pemerintahan British, filem genre ‘action adventure’ ini bermula apabila British mencari Miller, bekas tentera British yang dikehendaki kerana berpaling tadah.

Analeesan atau Eesa (Dhanush) dinamakan sebagai Miller setelah dia menyertai tentera British, namun suatu peristiwa berlaku menyebabkan Miller memberontak terhadap pemerintahan British.

captain miller

Maka, bermulalah aksi-aksi pemburuan Miller yang melibatkan peperangan yang dahsyat di antara kedua-dua pihak.

Pengarah MSK Cinema Sdn Bhd, Saradha Sivalingam ketika ditemui pada tayangan filem berkenaan Jumaat lalu berkata, pihaknya tidak meletakkan sasaran tertentu untuk filem berkenaan tetapi tetap berharap ia menerima sambutan baik daripada penonton.

Beliau juga tidak menafikan bahawa filem Tamil kini turut diminati pelbagai masyarakat termasuk penonton Melayu.

“Filem ini adalah inspirasi daripada kisah benar. Kami harap ia akan mendapat sambutan menggalakkan daripada penonton.

“Kami juga tidak menolak peluang jika diberikan kesempatan untuk menghasilkan filem dengan kerjasama produksi dari India,” katanya.

Pertaruhan MSK Cinema membawa filem ini ke Malaysia juga adalah bersesuaian dengan trend ketika ini yang mana filem Tamil semakin mendapat tempat di hati bukan hanya penonton berbangsa India malah semakin digemari penonton Melayu.

Ini kerana, rata-rata menggemari jalan cerita yang sering berlatarbelakangkan realiti kehidupan selain disajikan dengan cinematografi yang menarik dan meninggalkan kesan di hati penonton dengan pengajaran yang terdapat dalam sesebuah cerita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *