Home » Dettol perkenal Hygiene Hour terap tabiat cuci tangan, amalan kebersihan

Dettol perkenal Hygiene Hour terap tabiat cuci tangan, amalan kebersihan

dettol

KUALA LUMPUR – Penyakit berjangkit semakin meningkat kerana amalan mencuci tangan dan kebersihan komprehensif yang diamalkan semasa pandemik COVID-19 semakin berkurangan walaupun mencuci tangan secara berterusan merupakan satu-satunya langkah pencegahan yang paling berkesan.

Di samping itu, penularan penyakit berjangkit dan kesan perubahan iklim juga semakin meningkat.

Pengerusi Majlis Kebersihan Global (GHC), Profesor Emerita Elizabeth Scott melaporkan bahawa kesan buruk penyakit berjangkit terhadap masyarakat tidak pernah sebegini jelas.

Memandangkan pandemik COVID-19 menunjukkan tanda-tanda akan berakhir, ‘pandemik senyap’ kerana kerintangan antibiotik (AMR) sedang berlaku, di mana, AMR diiktiraf sebagai salah satu daripada ancaman terbesar kepada kesihatan manusia.

“Dianggarkan, pada tahun 2019, kematian 4.95 juta orang dikaitkan dengan Jangkitan bakteria yang kebal terhadap antibiotik.

“Jika tiada tindakan yang diambil bagi menghentikan penyebaran AMR, angka ini boleh meningkat kepada 10 juta kematian setahun menjelang tahun 2050 yang mana prosedur biasa seperti pembedahan caesarean akan mengalami risiko yang lebih besar,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika perbincangan panel informatif untuk bertukar pandangan mengenai kepentingan penambahbaikan amalan kebersihan, konteks kesihatan global dan landskap kesihatan awam tempatan sempena Hari Mencuci Tangan Sedunia 2023 anjuran Dettol dengan kerjasama Kementerian Kesihatan, GHC, Pakar Penyakit Berjangkit, Profesor Dr Zamberi Sekawi dan Watsons.

Turut hadir, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam) dari Kementerian Kesihatan, Datuk Dr Norhayati Rusli bagi menyokong inisiatif dan usaha ini bersama pakar kesihatan utama yang bertujuan menyokong program Madani Afiat Kementerian Kesihatan dengan menggalakkan pengamalan tabiat kebersihan dan mencuci tangan yang lebih berkesan di seluruh Malaysia.

GHC mengiktiraf bahawa amalan kebersihan seperti mencuci tangan sebagai satu cara bagi menangani AMR melalui pengurangan risiko jangkitan serta keperluan untuk antibiotik.

Kebersihan tangan boleh membantu mengurangkan penyebaran jangkitan sekaligus melindungi 1 dalam 3 kanak-kanak yang terjejas dengan cirit-birit dan telah menunjukkan pengurangan 30% dalam preskripsi antibiotik untuk kanak-kanak yang mengalami jangkitan pernafasan. 

Dengan itu, GHC menggesa Kerajaan dan penggubal dasar untuk meningkatkan kepentingan kebersihan bagi melindungi berjuta-juta nyawa.

Dr Zamberi berkata, dalam memerangi penyakit berjangkit, amalan kebersihan yang baik adalah barisan pertahanan pertama kita.

Cabaran global baru-baru ini yang ditimbulkan oleh penyakit berjangkit telah menekankan keperluan untuk mematuhi langkah-langkah asas yang berkesan ini.

“Di peringkat tempatan, lima jangkitan paling biasa yang berada di tangga teratas sejak tahun 2021 ialah COVID-19, Demam Denggi, Tuberkulosis, keracunan makanan serta Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFMD), yang mana tiga daripadanya boleh dikurangkan melalui amalan kebersihan tangan yang baik.

“Dengan menerapkan kebersihan yang baik ke dalam rutin harian kita dan mempromosikan kepentingannya dalam kalangan komuniti, kita boleh mengurangkan penyebaran penyakit berjangkit dan membina masyarakat yang lebih sihat serta berdaya tahan secara kolektif,” katanya.

Bagi menangani isu yang berterusan ini, jenama perlindungan kuman, Dettol bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan untuk memperkasa amalan kebersihan yang lebih berkesan di seluruh negara, selaras dengan program Madani Afiat – platform yang direka oleh KKM untuk menyalurkan maklumat mengenai pencegahan penyakit dan kebersihan yang penting kepada orang ramai melalui inisiatif jangkauan komuniti.

Usaha kolaboratif ini bertujuan untuk memperkukuh misi utama jenama dalam melindungi nyawa, mengurangkan beban penyakit dan memacu perubahan tingkah laku yang mewujudkan tabiat kebersihan sepanjang hayat.

Ia dibina berdasarkan kurikulum ‘Hygiene Quest’ Dettol yang berterusan, satu kempen kesedaran awam yang telah melibatkan 250,000 pelajar sehingga kini dengan sasaran untuk mencapai 4 juta pelajar menjelang tahun 2024 dan menyemai tabiat kebersihan yang berkesan dalam kalangan pelajar sekolah dengan menyebarkan maklumat penting mengenai amalan mencuci tangan.

Melalui pelbagai platform dan penglibatan pengguna di lapangan, kolaborasi ini menjadi mercu tanda penting dalam komitmen bersama jenama dan Kementerian untuk mengurangkan insiden ponteng sekolah dan mewujudkan tabiat kebersihan yang berpanjangan.

Wakil daripada Kementerian Kesihatan, Dr Ho Bee Kiau, berkata amalan kebersihan yang baik adalah asas sebuah masyarakat yang lebih sihat.

Ia membentuk barisan pertahanan pertama melawan penyakit yang boleh dicegah dan memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan awam.

“Dengan mengamalkan tabiat kebersihan yang betul, kita memperkukuh daya tahan kolektif kita, sekaligus memupuk komuniti yang lebih selamat dan bertenaga untuk semua,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Pemasaran Kesihatan, Malaysia dan Singapura Reckitt, Tiffany Tang berkongsi pihaknya gembira dapat bekerjasama dengan pakar kesihatan serta pemimpin dalam industri kesihatan.

“Dengan bekerjasama rapat ini, kami boleh menawarkan kepada orang ramai maklumat yang tepat dan komprehensif mengenai memupuk tabiat kebersihan yang lebih baik.

“Kebersihan tangan adalah cara yang paling mudah dan berkesan untuk membendung penularan penyakit berjangkit kerana 80% daripada kuman merebak melalui tangan dan sehingga tujuh permukaan boleh berpotensi untuk tercemar dengan hanya satu sentuhan. 

“Dengan mengutamakan perkara ini, kita boleh mengurangkan beban penyakit dengan menawarkan kepada komuniti penyelesaian yang terbaik bagi menggalakkan perubahan tingkah laku dan memotivasikan tabiat kebersihan yang berterusan.” katanya.

Sebagai lambang komitmen untuk mempromosikan kesedaran kebersihan dan menandakan Hari Mencuci Tangan Global, Dettol memperkenalkan ‘Hygiene Hour’ sulungnya dengan menerangi Menara KL yang ikonik serta menghantar Kru Kebersihan Dettol, penunggang motosikal e-hailing yang berdedikasi, ke pelbagai komuniti bagi menyampaikan kit kebersihan yang penting seperti pembersih tangan Dettol, untuk terus memacu pengamalan amalan kebersihan yang lebih baik.

Jenama itu juga bekerjasama dengan Peruncit Kesihatan dan Kecantikan No.1 dalam talian dan luar talian di Malaysia, Watsons untuk membantu menanam tabiat mencuci tangan serta amalan kebersihan yang berkesan di 700 lokasi dengan sasaran untuk mendidik lebih 500,000 pembeli dalam tempoh enam bulan.

Terus berikrar dan berdedikasi untuk memupuk Malaysia ke arah lebih sihat, Dettol dianugerahkan pensijilan Malaysian Book of Records pada acara Hari Mencuci Tangan Global selepas mencapai Penyertaan Kanak-Kanak Terbesar dalam Sesi Kesedaran Mencuci Tangan yang menyaksikan 4,865 orang murid sekolah menyertai inisiatif itu.

Tang berkata, pihaknya percaya platform seperti acara Hari Mencuci Tangan Global dan Hygiene Hour akan menggalakkan perubahan tingkah laku yang positif serta memberi inspirasi untuk pelaksanaan amalan kebersihan dan mencuci tangan yang lebih baik, sekaligus mempengaruhi masa depan yang lebih bersih dan sihat untuk semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *