Home » Kumpulan Jakel, Ariani sumbang RM3.5juta untuk Palestin

Kumpulan Jakel, Ariani sumbang RM3.5juta untuk Palestin

KUALA LUMPUR – Nasib rakyat Palestin yang kini berdepan serangan negara haram Israel terus mendapat perhatian pelbagai pihak di negara ini termasuk Jakel Tekstil dan jenama tudung Ariani apabila masing-masing menyumbang RM300,000 dan RM200,000 kepada Tabung Viva Palestina Malaysia.

Sumbangan yang dihulurkan pada Jumaat lalu itu juga adalah kesinambungan daripada usaha kolektif melalui Kerajaan Malaysia yang mana Kumpulan Jakel turut menghulurkan sumbangan berjumlah RM3 juta kepada Tabung Akaun Amanah Kemanusiaan Rakyat Palestin (AAKRP) yang dikendalikan oleh Kementerian Luar.

Ini menjadikan jumlah keseluruhan sumbangan kepada Palestin daripada syarikat konglomerat tersebut berjumlah RM3.5 juta.

Menurut Pengarah Urusan Kumpulan Jakel, Datuk Seri Mohamed Faroz Mohamed Jakel, inisiatif tersebut adalah satu pernyataan kebersamaan dan solidariti pihaknya buat rakyat Palestin terutamanya di Gaza.

Katanya, sumbangan berjumlah RM500,000 tersebut disampaikan kepada Pengasas Viva Palestina Malaysia, Puan Sri Norma Hakim, Jumaat lalu.

“Inisiatif ini bukan sahaja mencerminkan sokongan berterusan kami kepada usaha kemanusiaan di Palestin tetapi juga berfungsi sebagai peringatan mendalam bahawa komitmen Malaysia terhadap perjuangan Palestin tetap kukuh dan tidak berbelah bagi.”
Pengarah Pemasaran Ariani, Datin Seri Farah Haryani Muhammad Philip (kanan) menyerahkan sumbangan kepada Pengasas Viva Palestina Malaysia, Puan Sri Norma Hakim.

“Perang Palestin-Israel, yang telah menyebabkan keadaan semakin mendesak dengan serangan Israel ke atas kemudahan awam seperti hospital, sekolah, masjid, dan gereja, melanggar undang-undang peperangan antarabangsa.

“Banyak nyawa telah terkorban syahid dan cedera, dan dengan hospital yang dibom, bantuan perubatan juga menjadi sukar,” katanya dalam satu kenyataan.

Dalam menghadapi tragedi tersebut, situasi di Gaza telah mengundang perhatian antarabangsa.

Banyak negara telah tampil untuk membantu rakyat Palestin yang menghadapi kesukaran bekalan asas seperti air, elektrik, makanan, dan perubatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *