Home » Gandingan pertama Puteri Sarah dan Sumayyah peraga koleksi Trishya & Co bakal dipamer di Kota London

Gandingan pertama Puteri Sarah dan Sumayyah peraga koleksi Trishya & Co bakal dipamer di Kota London

psl

REKAAN emas bernuansakan identiti Malaysia, menarik perhatian penganjur sebuah pameran fesyen di Kota London untuk membawa jenama Trishya & Co ke pentas global.

Pengasas Bersama Trishya & Co, Datin Dr Raskidah Ali berkata, koleksi charms yang dinamakan sebagai Links of Malaysia (LOM) seperti bahulu, wau bulan, kuih lapis, gong dan durian itu disuai padan dengan gelang tangan gelung bakal dipamerkan dalam sebuah pameran fesyen terbesar di London akhir tahun ini.

“Kami di Trishya & Co amat berbesar hati menerima undangan ini yang diperkenalkan oleh sahabat saya yang juga merupakan peminat LOM.

“Kami berharap penyertaan ke pameran fesyen terbesar di London itu nanti dapat mengangkat jenama lokal setaraf produk antarabangsa sekaligus mengukir nama Trishya & Co di persada dunia,” katanya.

Pengasas Bersama Trishya & Co, Datin Dr Raskidah Ali.

Dr Raskidah, 56, menambah, jenama itu bukan sahaja menghasilkan rekaan barangan kemas untuk wanita dan aksesori lelaki yang berkualiti tinggi, malah mensasarkan janaan ekonomi negara dengan menampilkan rekaan bercirikan Malaysia yang boleh dijadikan kenang-kenangan buat pelancong yang berkunjung ke negara ini.

Sementara itu Pengasas Trishya & Co, Nayli Batrishya Norbik Bashah, 18, mengakui beliau terinspirasi dengan sebuah jenama terkenal yang popular dengan koleksi loket pesona atau charms, yang mana setiap cawangannya di seluruh dunia menampilkan rekaan  sinonim dengan imej sesebuah negara.

“Setiap kali melancong, saya lebih tertarik membeli aksesori wanita seperti gelang, loket, cincin, rantai dan anting-anting, kebiasaannya akan singgah membeli charms di butik barangan kemas terkenal sebagai ole-ole untuk diri sendiri. Cuma kebanyakan koleksi charms di butik berkenaan diperbuat daripada perak dan emas putih.

“Jadi saya terfikir, kenapa tidak Trishya & Co mengkomersilkan identiti Malaysia melalui rekaan emas 916 yang semua tahu emas adalah satu pelaburan yang baik. Di sinilah bermulanya idea menghasilkan koleksi LOM,” katanya.

Jelasnya, bagi menarik minat golongan muda seusianya, pasti reka bentuk yang unik, muda dan trendy menjadi asas dan pada masa sama, dia mahu mendidik remaja melakukan pelaburan emas, daripada membeli sesuatu yang tidak memberi keuntungan.

Ujarnya lagi, pelan simpanan emas secara bijak ditawarkan serendah RM200 dalam tempoh enam hingga 12 bulan, kemudian pembeli boleh menuntut koleksi emas yang ditempah di Trishya & Co.

Datin Dr Raskidah Ali (kiri) bersama Nayli Batrishya Norbik Bashah ketika pelancaran Trishya & Co Opulent.

Beliau yang ditemui di majlis pelancaran Trishya & Co Opulent, berlokasikan ruangan ekslusif di TDOX Clinic at EQ, aras lima Hotel Equatorial Kuala Lumpur, turut memperkenalkan koleksi terbaru, Lady Bug yang juga merupakan koleksi pertama kanak-kanak keluaran jenama itu.

Menambah kehangatan majlis, aktres jelita Puteri Sarah Liyana dan puteri tunggalnya, Sumayyah, ditampilkan sebagai muse dan ini merupakan gandingan pertama kali pasangan anak-beranak itu di pentas peragaan.

Mereka tampil mempersona dengan koleksi Lady Bug dan LOM bernilai RM150,000.

Sedondon dalam persalinan merah jambu fuschia sentuhan pereka fesyen terkenal, Ezuwan Ismail, Puteri Sarah mengakui dia sememangnya penggemar barangan kemas dan mula mengumpulnya sejak mula melangkah ke alam pekerjaan.

“Saya memang suka emas dan ia salah satu pelaburan yang dibuat sejak remaja lagi. Namun begitu saya lebih tertarik pada rekaan yang moden yang boleh disuai padan dan rekaan Trishya & Co ini terutamanya LOM sangat menepati citarasa saya.

“Saya juga buat pelaburan emas untuk Sumayyah kerana harga emas sentiasa meningkat, mungkin apabila Sumayyah sudah besar nanti harga emas waktu itu sangat mahal.

“Jenama Trishya & Co ini boleh pergi jauh dan saya berharap ia menjadi viral sebagaimana koleksi barangan kemas yang saya pernah pakai sebelum ini sehingga diberi jolokan emas PSL,” katanya.

Bagi yang berminat memiliki barangan kemas Trishya & Co, boleh mendapatkannya dari ejen yang sah di Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Singapura dan Batam, Indonesia atau berkunjung ke dua cawangannya di:

  • S0-4 Tebing Taman Dato Onn, Johor Bahru
  • UG-13 Galleria Lexa, No 45 Jalan 343/26, Taman Sri Rampai Kuala Lumpur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *