Home » Malaysia Techlympics tingkat akses PdP STEM pelajar luar bandar

Malaysia Techlympics tingkat akses PdP STEM pelajar luar bandar

SLIM RIVER: Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) melancarkan Program Keterangkuman Malaysia Techlympics 2023 dan Techlympics Makerslab bagi mendekatkan lagi anak muda di kawasan luar bandar seperti di kawasan orang asli dalam aktiviti pembelajaran sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM).

Selaras dengan hasrat Malaysia Madani dalam mewujudkan masyarakat yang inklusif dengan menitikberatkan akses kepada keperluan asas dan pendidikan berkualiti, Timbalan Ketua Setiausaha (Perancangan dan Pembudayaan Sains) MOSTI, Ruziah Shafei berkata program keterangkuman ini diharapkan dapat meningkatkan akses kepada pengajaran dan pembelajaran (PdP) STEM khususnya kepada pelajar luar bandar serta memberi pendedahan kepada komuniti setempat berkaitan teknologi yang boleh dijadikan asas dalam kerjaya masa hadapan.

“Program ini juga adalah salah satu elemen pengisian program Malaysia Techlympics untuk melibatkan latihan kepada guru-guru dan sekolah luar bandar.

“Malaysia Techlympics 2023 merupakan inisiatif MOSTI dalam usaha memperkasa Sains, Teknologi dan Inovasi (STI) serta memupuk minat generasi muda terhadap STEM melalui pendekatan yang lebih menyeronokkan, membudayakan belia dengan minda, set kemahiran dan inovasi yang lebih bermakna dan berimpak tinggi melalui konsep pertandingan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ucapan perasmian program berkenaan di Sekolah Kebangsaan Pos Bersih, Slim River, di sini, baru-baru ini.

Pada tahun lalu, Malaysia Techlympics menerima sebanyak 47 penyertaan dari masyarakat orang asli dan jumlah tersebut dijangka akan meningkat melalui program keterangkuman ini, sekaligus dapat memenuhi tema Malaysia Techlympics 2023 iaitu Keterangkuman Malaysia Madani.

Selain itu, pihak MOSTI turut memberikan sumbangan bernilai RM60,000 melalui ‘Techlympics Makerslab’ yang mana ianya turut dilancarkan pada hari yang sama kepada dua buah sekolah iaitu SK Pos Bersih dan juga SK Pos Tenau, di mana makmal STEM di dua buah sekolah ini diberikan nafas baru, dilengkapi dengan bahan-bahan pembelajaran STEM yang dapat digunakan murid bagi tujuan pembelajaran seperti robot dan ‘3D printer’.

Dengan sokongan dan penglibatan Malaysia Madani, program Keterangkuman Malaysia Techlympics dan penajaan bengkel ‘Techlympics Makerslab’ ini diharap mampu melahirkan masyarakat inovatif bermula daripada usia muda tidak kira latar belakang dalam usaha untuk ‘Merakyatkan Sains dan Menginsankan Teknologi’.

SK Pos Bersih merupakan sekolah pertama di antara 50 buah kawasan yang terlibat dalam program keterangkuman Malaysia Techlympics 2023.

Pihak MOSTI berharap agar lebih ramai penyertaan dalam Malaysia Techlympics datang dari pelajar sekolah luar bandar pada tahun ini, hasil dari program keterangkuman ini.

Rakan usahasama, para pelajar dan belia dijemput menyertai Malaysia Techlympics dengan mendaftar melalui laman web www.techlympics.my yang kini sudah pun dibuka.

Untuk maklumat lanjut juga, semua dijemput untuk ikuti laman sosial @mytechlympics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *