Home » The Show beri definisi baharu norma fesyen

The Show beri definisi baharu norma fesyen


SUBANG JAYA: Taylor’s University menjalinkan kerjasama akademik dengan Minggu Fesyen Kuala Lumpur (KLFW), bagi menganjurkan sebuah eksperimen dan gabungan seni, fesyen, kelestarian dan teknologi, ‘THE SHOW’ – Pertunjukan Fusion Fesyen, baru-baru ini.

Sebanyak 39 reka cipta inovatif dipertunjukkan oleh pelajar berbakat dari program Sarjana Muda (Kepujian) Teknologi Reka Bentuk Fesyen yang mencabar norma tradisional fesyen, mencetuskan kekaguman para hadirin yang terdiri daripada penggemar fesyen, profesional industri, ahli media dan orang ramai.

Pengarah Program Sarjana Muda Teknologi Reka Bentuk Fesyen Taylor’s, Maria Sandra Wijaya, berkata melalui penggayaan jelas yang merentasi budaya dan sempadan geografi, ‘THE SHOW’ terbukti menjadi pengalaman transformatif untuk semua.

“Pelajar Teknologi Reka Bentuk Fesyen memanfaatkan keupayaan unik mereka untuk menyepadukan teknologi termaju ke dalam reka bentuk mereka dengan visi artistik.

“Reka bentuk bijak ini menekankan gabungan fesyen dan teknologi, mendorong aspek kreativiti dan ketukangan lebih jauh untuk mentakrifkan semula masa depan industri,” katanya.

Acara berkenaan memperkenalkan empat konsep koleksi fesyen – Geometri Organik yang menggabungkan bahan dan warna untuk membentuk struktur dan bentuk pakaian, Fesyen Tidak Konvensional menggunakan seni media campuran untuk mencipta tekstur dan kedalaman, Fesyen Berlapis yang melapisi setiap bahagian tekstil, dan terakhir, Morphe Tanpa Jantina yang berubah menjadi reka bentuk boleh bertukar.

Timbalan Naib Canselor dan Ketua Pegawai Akademik Taylor’s University, Profesor Dr Pradeep Nair, berkata ijazah Teknologi Reka Bentuk Fesyen yang ditawarkan oleh Taylor’s Design School direka secara berbeza daripada program fesyen lain.

“’THE SHOW’ adalah contoh utama bagaimana kami menggabungkan pembelajaran berdaya teknologi seperti pengimbas badan dan pendekatan berasaskan impak ke dalam ijazah teknologi fesyen untuk graduan menamatkan pengajian sebagai pereka bertaraf dunia yang sejajar dengan konsep triple bottom line untuk menopang manusia, planet, dan kemakmuran,” katanya.

Satu acara Show and Tell Press Segment diadakan di Mayamode, studio fesyen kerja bersama pertama di Malaysia sebelum pertunjukan untuk mempersembahkan Pod Fesyen 3D pertama negara.

Teknologi pengimbasan badan 3D membantu pengimbasan badan yang jitu dan pengukuran digital, meningkatkan kelajuan pengeluaran, menghapuskan sampel fizikal, mengurangkan kos membuat sampel dan mengurangkan sisa bahan, lalu menjanakan proses pengeluaran fesyen yang lebih mampan.

Ini dapat dilakukan menerusi kerjasama dengan Puspamara Sdn Bhd, sebuah syarikat pengeluar pakaian terkemuka sejak 1970-an bertujuan memenuhi proses fesyen yang berkembang berikutan penyelidikan pembangunan produk yang meluas.

Pengarah Puspamara Sdn Bhd, Ibrahim Aiman Tan Sri Mohd Nadzmi, berkata pihaknya bergerak ke hadapan sebagai peneraju dalam pembangunan pakaian digital menggunakan pengimbasan badan 3D dan teknologi Reka Bentuk Bantuan Komputer (CAD).

Penyepaduan Pod Fesyen 3D dan teknologi CLO 3D, alat CAD akan melengkapkan lagi kemudahan teknologi terkemuka di Mayamode, memperkasa fesyen maya dan pakaian yang dibuat mengikut ukuran.

Selain daripada memperkasakan institusi pendidikan untuk menerapkan teknologi dalam bidang pendidikan, Pod Fesyen 3D juga akan melengkapkan Kempen Saiz Kebangsaan Malaysia diketuai oleh Felo Penyelidik di The Design School, Ts Dr Norsaadah Zakaria dan dengan minat Jabatan Standard Malaysia di bawah bidang kuasa Kementerian Pelaburan, Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Ia diadakan bertujuan untuk menganalisis dan mengumpul ukuran data badan rakyat Malaysia bagi membangunkan sistem saiz standard kebangsaan pertama yang akan memberi manfaat kepada pengguna Malaysia dan industri pakaian.

Sebelum penganjuran ‘THE SHOW’, pelajar dari Ijazah Sarjana Muda Reka Bentuk Spatial Interaktif (Kepujian) diberi peluang bekerjasama dengan pelajar Teknologi Reka Bentuk Fesyen dan rakan industri Mitoworld oleh Virtualtech Frontier untuk mencipta Pertunjukan Fesyen Metaverse pertama di Malaysia yang dipanggil MAYAmode yang mengambil inspirasi daripada bahasa rasmi Malaysia “Maya” yang menandakan maya dan dalam kapasiti yang sama dengan identiti program, studion fesyen Mayamode.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Virtualtech Frontier, pencipta Mitoworld, Jason Low, berkata pihaknya sangat teruja untuk bergabung kemahiran dengan pelajar berbakat ini dalam mewujudkan MAYAmode.

Katanya, Metaverse luar biasa ini mempamerkan kemudahan dan teknologi maju bersama-sama dengan ruang jualan eksklusif untuk label fesyen Taylor’s, MAYAMODE yang turut menyertakan paparan mengagumkan projek masa lalu yang dihasilkan oleh pelajar Sarjana Muda Teknologi Reka Bentuk Fesyen Taylor’s.

“Bekerjasama dengan individu yang berwawasan ini, kami sedang melakar hala tuju untuk masa depan fesyen, menerima inovasi, dan menolak sempadan yang boleh dicapai dalam alam digital,” katanya.

Mengambil langkah untuk mempersiapkan graduan menghadapi landskap pekerjaan masa hadapan yang mencabar, Taylor’s University terus menjadi pelopor dalam pendidikan fesyen, memperkasakan pelajar untuk menerima kemajuan teknologi dan meneroka wilayah yang belum dipetakan.

‘THE SHOW’ berfungsi sebagai bukti sebenar komitmen universiti dalam memupuk generasi peneraju fesyen akan datang melalui kecemerlangan pendidikan dan dalam membentuk masa depan industri fesyen, melengkapkan pelajar dengan kemahiran dan pengalaman yang betul bagi membangunkan ketangkasan dan kreativiti  menangani masalah yang kompleks.

‘THE SHOW’ – Pertunjukan Fusion Fesyen menyaksikan kerjasama dengan SUB International Beauty School untuk menyediakan perkhidmatan rambut dan solek, kasut penajaan ZALORA, OXWHITE untuk baucar hadiah tetamu, Art of Botanicals Cocktail yang disediakan oleh Bombay Sapphire, dan perkongsian jangka panjang dengan Komuniti Tukang Jahit bagi menganugerahkan seorang pelajar dengan Anugerah Reka Bentuk Mampan Inovatif merentas empat konsep fesyen.

‘THE SHOW’ turut menyaksikan kerjasama antara pelbagai jurusan merentas Fakulti Sains Sosial dan Pengurusan Riadah melalui persembahan yang menarik, hidangan kanape, dan pameran arca seni diperbuat sepenuhnya daripada coklat, aising, dan bahan makanan yang boleh dimakan.

Untuk maklumat lanjut tentang program Sarjana Muda (Kepujian) Teknologi Reka Bentuk Fesyen Taylor’s University, sila lawati pautan di sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *