Home » Mangsa penipuan pelaburan diminta tampil ke hadapan, usah gusar ugutan ‘Datuk R’ – peguam

Mangsa penipuan pelaburan diminta tampil ke hadapan, usah gusar ugutan ‘Datuk R’ – peguam

penipuan

PETALING JAYA – Mangsa sindiket penipuan pelaburan didalangi seorang lelaki bergelar Datuk R dengan hasil pelaburan mencecah RM1 bilion diminta tampil segera bagi membantu mendedahkan kegiatan tersebut.

Menurut peguam, Ily Nadiah Mohd Yusof, untuk membawa ‘scammer’ tersebut ke muka pengadilan, ia memerlukan kes yang kukuh menerusi bukti-bukti seperti dokumen, saksi dan sokongan yang kuat oleh mangsa yang terlibat.

“Sekiranya mangsa diugut suspek, pertama sekali, mereka perlu tampil ke hadapan dan kedua, pihak kami akan sediakan bantuan diperlukan dan ketiga, kami akan berikan pilihan.

“Jadi, InsyaAllah, dalam ketiga-tiga pilihan ini mana yang terbaik untuk mangsa sama ada menjadi saksi sahaja, menjadi pemberi maklumat atau sebagai pengadu sendiri,” katanya pada sidang media pendedahan pelaburan palsu yang mengakibatkan kerugian mencecah RM1 bilion.

Turut hadir, Pengerusi Sekretariat Mangsa Penipuan Ranjeet (MAPER) Shah Abdul Malek dan seorang usahawan dari United Kingdom (UK), Lee Rodger Meiklejohn yang telah membuat pelaburan berjumlah hampir RM60 juta.

Tambah Ily Nadiah, surat atau emel layang, panggilan telefon sahaja tidak cukup kuat jika mahukan kes yang kukuh sebaliknya perlu ada bukti-bukti dokumen, saksi dan sokongan.

Media sebelum ini melaporkan mengenai individu bergelar ‘Datuk’ didakwa mendalangi sindiket penipuan pelaburan membabitkan ratusan pelabur dengan hasil pelaburan mencecah RM1 bilion sejak beberapa tahun lalu.

Malah, difahamkan lelaki tersebut didakwa menjalankan rantaian sindiket penipuan pelaburan ini dengan berselindung di sebalik rakannya bergelar Tan Sri yang didakwa mempunyai pengaruh dengan pihak berkuasa.

Selain itu, hasil maklumat juga mendapati terdapat ratusan pelabur terdiri daripada kakitangan kerajaan, golongan profesional dan pelabur antarabangsa menjadi mangsa penipuan lelaki berkenaan.

Terdahulu, Shah yang juga turut menjadi mangsa sindiket berkenaan menjelaskan bahawa masih ramai mangsa takut untuk tampil ke hadapan membuat laporan terhadap penipuan lelaki itu kerana diugut kononnya mereka telah melanggar undang-undang dengan tidak mengisytiharkan pendapatan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Usahawan yang menjadi mangsa penipuan dari United Kingdom (UK), Lee Rodger Meiklejohn (kiri) dan Pengerusi Sekretariat Mangsa Penipuan Ranjeet (MAPER) Shah Abdul Malek.

“Jika ada di antara pelabur cuba mengambil tindakan dengan melaporkan kegagalan lelaki tersebut membayar dividen atau wang pokok mereka kepada polis atau pihak berkuasa, pelabur akan diugut dengan cara sedemikian (tidak mengisytihar pendapatan).

“Malah, individu tersebut juga menggunakan rakannya seorang Tan Sri yang didakwanya memiliki kuasa dalam institusi kerajaan untuk menghalang sebarang tindakan diambil ke atasnya,” katanya.

Disebabkan itu katanya, ramai mangsa tidak mengambil tindakan melainkan kerajaan boleh memberi jaminan bahawa pelabur tidak akan dianiayai sekali lagi.

“Selepas hilang wang pelaburan kepada individu tersebut, dan sekarang jika mereka membuat laporan, diambil tindakan pula oleh kerajaan atas kesalahan tidak membayar cukai.

“Jadi, kami berharap kerajaan perlu masuk campur dalam hal ini demi membela nasib pelabur tempatan dan luar negara yang diperdaya oleh sindiket tersebut,” katanya.

Dalam pada itu, Shah turut mendedahkan bahawa lelaki tersebut turut memperdaya beberapa agensi kerajaan antaranya Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), LHDN, Bank Negara Malaysia (BNM), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Beliau turut mendakwa lelaki tersebut adalah penjenayah kolar putih yang licik kerana pihaknya telah menemui bukti bagaimana setiap agensi ini telah ditipu atau dimanipulasi olehnya sebagai boneka dalam melindungi dirinya dan kekayaan yang dicuri atau ditipu daripada rakyat.

“Kami mendapati dia telah melanggar Akta Syarikat 1965 apabila dia menubuhkan syarikat dengan objektif perniagaan palsu, membuat pengisytiharan tahunan palsu dan membuat laporan audit palsu.

“Beliau juga telah menutup syarikat itu selepas penipuan selesai supaya kesalahan itu tidak dapat dikesan,” katanya.

Shah berkata lelaki itu juga mengaku memberi rasuah tetapi tidak didakwa.

penipuan
Peguam kes, Ily Nadiah Mohd Yusof (kanan).

“Ahli perniagaan itu membuat akuan bersumpah kepada mahkamah baru-baru ini bahawa dia telah membayar rasuah kepada pegawai kanan sebuah bank.

“Adalah aneh bagaimana dia boleh berjalan bebas tanpa sebarang pertuduhan di mahkamah kerana rasuah,” katanya.

Beliau turut mendakwa ‘Datuk Wira’ itu telah membuat pengisytiharan keuntungan palsu dan tidak mengisytiharkan wangnya.

“Lelaki yang menjalankan sindiket pelaburan palsu itu membawa wang ke negara ini dengan mengeluarkan melalui syarikat pertukaran mata wang.

“Perbuatan ini menunjukkan bagaimana lelaki itu melakukan pengubahan wang haram,” katanya.

Shah juga menambah bahawa mangsa baharu telah tampil, selepas media melaporkan kejadian itu.

“Lapan individu tampil mendakwa menjadi mangsa selepas melihat laporan media berkaitan pembongkaran kes itu, baru-baru ini.

“Jumlah kerugian yang dialami mangsa baharu ini dianggarkan mencecah jutaan ringgit. Mereka yang tampil datang daripada pelbagai latar belakang termasuk golongan profesional seperti doktor serta ahli perniagaan.

“Kami difahamkan mereka telah ditipu lelaki itu sejak beberapa tahun lalu, namun masih belum menghubungi polis,” katanya.

Justeru, Shah berkata, beliau akan meminta mereka mengumpulkan dokumen berkaitan sebelum mengambil tindakan lanjut termasuk membuat laporan polis.

Orang ramai yang menjadi mangsa diminta menghubungi talian 014-2214433 atau emel kepada maper.action@gmail.com untuk membantu membawa lelaki tersebut ke muka pengadilan.

One thought on “Mangsa penipuan pelaburan diminta tampil ke hadapan, usah gusar ugutan ‘Datuk R’ – peguam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *