Home » Fazura, Ayda Jebat antara 100 penerima anugerah usahawan muda berpengaruh 100MIYE 2023

Fazura, Ayda Jebat antara 100 penerima anugerah usahawan muda berpengaruh 100MIYE 2023

KUALA LUMPUR – Selebriti terkemuka dan juga usahawan, Nur Fazura Sharifuddin atau Fazura telah diiktiraf sebagai Usahawan Wanita Terbaik Tahun ini pada Anugerah 100 Most Influential Young Entrepreneurs (100 MIYE) baru-baru ini.

Dianjurkan majalah Entrepreneur Insight terbitan Armani Media Group Berhad, seramai 100 penerima anugerah daripada pelbagai kategori termasuk enam usahawan selebriti iaitu Ziana Zain, Ayda Jebat, MK K-Clique, Zulin Aziz, Uyaina Arshad dan Nabila Razali.

Majlis penganugerahan yang berlangsung di Shangri-La Kuala Lumpur itu bagi mengiktiraf usahawan muda di negara ini yang berani, kreatif dan inovatif yang menjadi piawaian semangat keusahawanan Malaysia dalam pelbagai bidang dan industri yang mereka ceburi.

Pengerusi Penganjur 100MIYE, Datuk KK Chua berkata, memiliki kecemerlangan keperibadian dalam merintis usaha mereka dan melakukan usaha yang luar biasa, membuktikan bahawa tiada apa yang dapat menggantikan kerja keras melainkan ketabahan serta sedikit kepintaran untuk mencapai kedudukan yang dikecapi mereka pada hari ini.

“Kami meraikan usahawan muda yang sentiasa bekerja keras untuk berjaya, berani mengambil risiko, menjadi pemimpin dan majikan yang dihormati pekerja, memiliki sikap positif dan aktif melakukan aktiviti tanggungjawab korporat sosial (CSR),” katanya pada majlis MIYE 100 yang berlangsung di sini baru-baru ini.

Mengulas lanjut, Chua berkata, setiap tahun daripada hampir 900 pencalonan yang diterima tetapi hanya 100 calon dibawa ke peringkat akhir.

Tambah beliau, antara kriteria kelayakan pencalonan 100 MIYE adalah calon terbuka lelaki atau wanita yang berumur di bawah 45 tahun, pengasas syarikat yang beroperasi sekurang-kurangnya dua tahun dan memiliki kepentingan kawalan majoriti syarikat.

Bagaimanapun untuk  anugerah tahun ini, Chua berkata, penganjur mahu meletakkan 100MIYE pada tahap yang lebih tinggi iaitu dengan menaik taraf kejayaan yang lebih berganda merangkumi kemahiran dan gaya pemikiran usahawan.

“Bagi membantu usahawan menuju ke arah itu, kami akan mengadakan konvensyen usahawan Bumiputera untuk menggandakan lagi kejayaan perniagaan mereka.

“Kami juga mahu menjadikan mereka komuniti yang saling membantu menerusi rangkaian hubungan (networking) masing-masing dengan bertukar pendapat bagi melahirkan idea baru,” katanya.

Fazura menerima anugerah Usahawan Wanita Terbaik 100MIYE 2023. gambar@IG Fazura

Sejak 100MIYE diadakan pada tahun 2016, anugerah itu tidak pernah gagal meraikan usahawan muda yang sentiasa bekerja  keras untuk berjaya, berani mengambil risiko, menjadi ketua, pemimpin dan majikan yang dihormati pekerja.

“Semua kriteria yang disebutkan itu perlu ada dalam diri setiap usahawan kerana kejayaan itu bukan semata-mata berpaksi kepada dirinya sendiri tetapi sokongan daripada orang disekelilingnya.

“Mereka juga pasti akan sentiasa berdepan dengan pelbagai cabaran baru dan persaingan. Hanya mereka yang mempunyai sikap yang betul, keazaman dan kesungguhan dalam perniagaan yang diusahakan akan beroleh kejayaan,” katanya.

Tahun ini, Affin Bank menjadi penaja utama malam anugerah 100MIYE, serta beberapa penaja lain iaitu Sime Darby Property manakala agensi media rasmi iaitu Armani Entertainment Group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *