Home » Ngesot filem survival thriller adaptasi dari kisah benar, tampil Zul Huzaimy teraju utama

Ngesot filem survival thriller adaptasi dari kisah benar, tampil Zul Huzaimy teraju utama

ngesot

Filem Ngesot bertema “Survival Thriller” ini  diilhamkan dari kisah benar, Nicholas Andrew, seorang penjawat awam Askar Wataniah yang mengharungi pelbagai kesusahan menyelamatkan dirinya dan juga rakannya selepas terlibat dalam satu kemalangan yang parah dan terperangkap di hutan selama beberapa hari. 

Kisah benar ini berlaku pada tahun 2014 di Tapah, Perak apabila kereta yang dipandu Nicholas terjunam ke dalam sebuah gaung. 

Tanpa makan dan minum selama 4 hari dan bersertakan luka yang penuh seluruh badan, beliau terpaksa mengesot di hutan tersebut dan berdepan pelbagai rintangan dan binatang buas untuk menyelamatkan dirinya. 

Watak ini dilakonkan oleh pelakon popular Zul Huzaimy yang membawa watak Syazwan, seorang lelaki yang memiliki semangat juang tinggi dan berjiwa besar, terpaksa berdepan dengan kesukaran selepas terlibat kemalangan dan terjunam di dalam hutan bersama rakan baiknya Ashraf (Acap).

Sementara itu, isteri dan adik Syazwan, iaitu Nisa dan Suria melakukan yang terbaik untuk mencari mereka namun, bolehkah Syazwan menyelamatkan dirinya? 

Naskhah arahan Ayez Shaukat terbitan Kash Pictures Sdn. Bhd. dan Temasek Studios serta edaran Metrowealth (MiG) itu mendapat sokongan penuh  Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) menerusi Perbadanan Kemajuan Filem Malaysia (FINAS).

Filem itu juga mendapat suntikan Dana Kandungan Digital bagi memastikan filem ini berjaya dihasilkan seterusnya dapat menemui penonton di pawagam.  

Filem yang menjalani penggambaran selama 14 hari di hutan Gombak, Kuala Lumpur itu turut dibintangi oleh Luqman Hafidz, Sharifah Sakinah, Khir Rahman, Zakaria Zahid dan Erynn Abdullah.

Ngesot arahan Ayez Shaukat menemui penonton di 47 buah pawagam seluruh Malaysia bermula 9 Mei lalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *