Home » Pagari Bulan angkat kisah perjuangan wanita penghibur zaman penjajahan Jepun

Pagari Bulan angkat kisah perjuangan wanita penghibur zaman penjajahan Jepun

ERA penjajahan Jepun di negara ini pada perang dunia kedua sekitar tahun 1939-1945 telah menyaksikan beberapa detik hitam yang paling dasyat dalam sejarah manusia.

Antaranya gadis dan wanita diculik lalu dipaksa menjadi hamba seks atau comfort women bagi memuaskan nafsu tentera Jepun ketika itu.

Isu yang sering menjadi polemik antarabangsa ini sesekali diangkat ke layar perak dengan pendekatan dan sisi berbeza bagi setiap naskhah, termasuklah filem Pagari Bulan – A Story of a Comfort Woman yang mengangkat genre serupa.

Filem yang diterbitkan oleh Eleven Field Creative Sdn Bhd ini bertujuan memaparkan semangat patriotisme dalam memperjuangkan wanita yang bangkit dari penindasan askar Jepun.

Pengarah Pagari Bulan, Raja Mukhriz Raja Ahmad telah mempertaruhkan Nazeera Sardi sebagai tunjang utama bagi memegang watak sebagai pejuang yang memartabatkan kaum wanita.

Selain itu, filem ini turut dibarisi pelakon hebat tahah air iaitu Aniq Durar, Trisha Ooi, Andy Teh, Alvin Wong dan Michael Ang.

Pemilik idea asal, Ellyna Ahmad dan Raja Mukhriz melihat belum ada genre comfort women yang diketengahkan dalam filem tanah air seterusnya mengilhamkan filem ini manakala skrip dan lakon layar oleh Siti Jasmina Ibrahim.

Karya yang menerima dana filem kenegaraan bernilai RM2.5 juta berlatar belakangkan tahun 1941 mengisahkan Bulan lakonan Nazeera, iaitu anak sulung pengusaha tanaman dan pemburu dikenali sebagai Ismail dan isterinya, Hasnah, berdepan kedatangan tentera Jepun di Kelantan.

Ketika itu, ramai penduduk kampung didera dan dibunuh manakala anak gadis pula menjadi sasaran dengan ditahan dan dikurung sebagai pemuas nafsu tentera Jepun.

Bulan bersama adiknya, Kasih dan seorang lagi sahabat, Sui Li lakonan Trisha, ditangkap dan dipaksa menjadi wanita pemuas nafsu tentera Jepun.

Kekejaman tentera Jepun terhadap wanita membuatkan Bulan mempertaruhkan nyawa demi menyelamatkan bangsa dan tanah air.

Garapan sempurna plot cerita dan sinematografi

Malam Gala Tayangan Perdana Filem Pagari Bulan yang diadakan baru-baru ini berjaya menjentik hati penulis yang selama ini agak skeptikal terhadap filem Malaysia berlatar belakang tentang peperangan.

Pada pandangan penulis, filem ini digarap dengan sempurna, lari dari kebiasaan kisah peperangan dengan mengangkat sisi berbeza sesebuah tragedi berdarah dalam sejarah.

Malah sinematografi filem ini harus dipuji kerana mampu membawa penonton tenggelam dalam plot cerita tersebut sepanjang lebih 120 minit tayangan.

Jujur penulis boleh katakan ia adalah 2 jam bermakna untuk menghayati dan tenggelam dalam kisah fiksyen ini.

Pujian harus diberikan kepada kesemua tunjang filem ini terutamanya barisan pelakon yang menghayati watak masing-masing dengan sempurna hingga hampir tiada cacat celanya.

Apatah lagi kesungguhan pemegang watak-watak utama menguasai Bahasa Jepun agar tidak kelihatan kekok ketika bertutur dan benar-benar menjadi.

Percayalah, jika anda menonton filem ini, penulis yakin sikit sebanyak pasti akan terselit rasa bangga kerana anak tempatan mampu menghasilkan karya luar biasa seperti ini.

Pagari Bulan akan disiarkan bermula Khamis ini, 5 Oktober di lebih 60 pawagam di seluruh Malaysia dan Singapura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *