Home » DXN terus kukuh jenama, bawa herba tempatan ke pasaran dunia

DXN terus kukuh jenama, bawa herba tempatan ke pasaran dunia

DXN

Malaysia sememangnya terkenal kaya dengan tumbuh-tumbuhan herba dan ulam yang bermanfaat untuk kesihatan dan kesejahteraan manusia.

Kemasyhuran rahsia alam di negara ini juga diketahui ramai sejak ratusan tahun dulu, berikutan digunakan dalam perubatan purba dulu kala.

Malah, kebanyakan tumbuhan herba dan ulam boleh ditanam di rumah secara organik dan bebas daripada bahan kimia.

Hakikat itu menjadikan syarikat jualan langsung berorientasikan kesihatan dan kesejahteraan global, DXN Holdings Bhd (DXN) telah memanfaatkan pelbagai khazanah alam yang terdapat di negara ini dalam lebih 80 peratus produk keluarannya.

Pengasas DXN, Datuk Lim Siow Jin Kredit Gambar: Papadin

Menurut Pengasasnya, Datuk Lim Siow Jin, antara produk suplemen herba yang mendapat sambutan luar biasa bukan saja di kalangan rakyat tempatan bahkan di seluruh dunia iaitu Andro G.

Herba hempedu bumi beri manfaat kesihatan

Beliau berkata, Andro G dihasilkan berasaskan bahan tumbuhan tempatan iaitu hempedu bumi yang mampu untuk meningkatkan kesihatan terutamanya mengurangkan kepanasan dalam badan, sakit tekak, batuk dan keradangan.

“Sebelum menghasilkan Andro G, pelbagai kajian dan penyelidikan telah dijalankan untuk memastikan kualitinya malah herba ini diperolehi menerusi DXN Pharmaceutical Sdn Bhd.

“Andrographis paniculata atau hempedu bumi amat dikenali dan digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional, maka ia telah dirumus sebagai salah satu suplemen kesihatan dan pemakanan DXN.

Kredit Gambar: Papadin

“Hempedu bumi terkenal dengan kepahitannya, oleh itu serbuk Andro G yang dikapsulkan telah mengurangkan rasa pahit semasa pengambilannya,” katanya.

Mula dikeluarkan pada 1997, Andro G diluluskan oleh NPRA (MAL 19973096T) dan mendapat kelulusan MAB (Lembaga Iklan Ubat).

Andro G antara produk yang mendapat sambutan tinggi sekali gus menyumbang sebanyak 4.04 peratus daripada 1 bilion jumlah jualan keseluruhan produk DXN dari Julai 2022 sehingga Jun 2023.

Selain Andro G, DXN telah mengeluarkan lebih 300 produk antaranya Kopi Lingzhi, Mengkudu Kapsul dan Jus, Jus Roselle, Reishi Gano Kapsul (RG), Ganocelium Kapsul (GL) serta produk penjagaan badan dan wajah.

Kepakaran menghasilkan produk herba berkualiti tinggi seperti Ganoderma

Ditubuhkan sejak tahun 1993, DXN telah memantapkan dirinya sebagai industri dan pemain utama dalam industri makanan dan minuman berasaskan herba di Malaysia dan peringkat antarabangsa.

Malah DXN terkenal dengan kepakarannya dalam menghasil serta mempromosikan produk berkualiti tinggi, terutama dalam menggunakan manfaat kesihatan Ganoderma Lucidum, juga dikenali sebagai Reishi atau Lingzhi.

Sebahagian daripada lebih 300 produk berasaskan herba dikeluarkan DXN. Kredit Gambar: Papadin

DXN menawarkan pelbagai jenis makanan dan minuman yang diperkaya, suplemen kesihatan, barangan penjagaan diri dan kosmetik yang telah mendapat pengiktirafan global daripada pelbagai organisasi kesihatan dan perniagaan.

Melalui komitmen teguh mereka terhadap kecemerlangan dan pendekatan inovatif, DXN telah mencapai kejayaan yang luar biasa, menarik 15.9 juta ahli di seluruh dunia dan mengukuhkan kedudukan mereka sebagai peneraju dalam produk Ganoderma Lucidum.

Bakal buka Pusat Perubatan Bersepadu

Baru-baru ini DXN telah mencipta sejarah menerusi Memorandum Perjanjian (MOA) dengan Pertubuhan Holistik & Herba Malaysia (MHHO) yang dimeterai bagi menyediakan Pusat Perubatan Bersepadu di DXN CyberVille.

Kredit Gambar: Papadin

Pusat Perubatan Bersepadu yang terletak di ibu pejabatnya di Cyberjaya itu dijangka menggabungkan dan mengintegrasikan Perubatan Tradisional Cina (TCM), Perubatan Melayu Tradisional (TMM), Perubatan Tradisional India (TIM) dan atau mana-mana Perubatan Suku Tradisional lain dari tempatan atau mana-mana negara lain.

Inisiatif kerjasama dengan MHHO akan memupuk pemahaman dan kesedaran yang lebih tinggi tentang produk semula jadi, malah kerjasama itu juga bakal memberi tumpuan kepada pelaksanaan Perubatan Tradisional Integratif (ITM) dan preskripsi produk herba yang diluluskan oleh pihak berkuasa kepada pesakitnya.

One thought on “DXN terus kukuh jenama, bawa herba tempatan ke pasaran dunia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *