Home » Rahsia awet muda, Amlife saran tidur regeneratif

Rahsia awet muda, Amlife saran tidur regeneratif

Sempena Sambutan Hari Tidur Sedunia 2023  

ZAMAN pasca Covid-19 membuka lembaran dan cabaran baharu kepada kehidupan manusia, terutamanya kualiti tidur.

Perpustakaan Maklumat Ubat & Bioteknologi Kebangsaan mendapati bahawa COVID-19 telah menimbulkan kesan sampingan jangka pendek dan juga panjang dengan 40% daripada individu melaporkan kesukaran tidur semasa pandemik dan 31% menderita akibat gangguan tidur selepas COVID. 

Menurut laporan dalam Jurnal Perubatan dan Sains Kesihatan Asia, perangkaan menunjukkan bahawa 9 daripada 10 rakyat Malaysia mengalami satu bentuk insomnia (kesukaran tidur) dan menghadapi satu atau lebih masalah tidur.

Seramai 35% rakyat Malaysia dibelenggu gangguan tidur, dengan lebih daripada 53% tenaga kerja Malaysia mendapat kurang daripada jumlah tidur minimum 7 jam sehari manakala sekurang-kurangnya 51% mengalami tekanan berkaitan kerja. 

Sementara itu, satu tinjau selidik keratan rentas dalam talian mengenai kesihatan kerja yang dijalankan oleh Pusat Perkhidmatan Kesihatan Komuniti, Fakulti Sains Kesihatan dan beberapa universiti tempatan utama seperti UKM & UM melaporkan bahawa pada 2021, 54% daripada 11,356 dewasa yang bekerja tidak mendapat tidur yang secukupnya.

Faktor yang menyebabkan waktu tidur kurang daripada 7 jam sehari termasuk menjaga anak, gaya hidup, keadaan tidur kurang baik dan isu kesihatan mental.

Berpegang kepada cogan kata, “Life, Redefined,” atau Mentakrifkan Semula Kehidupan, AmLife menerajui gerakan World Sleep Day (WSD) baru-baru ini untuk membantu rakyat Malaysia mendapat tidur yang lebih lena, lantas menambah baik kesihatan dan membolehkan mereka menikmati sepenuhnya kehidupan.

Tahun ini merupakan tahun ke-8 AmLife menganjurkan acara pameran kesihatan bersempena Hari Tidur Sedunia bersama Persatuan Tidur Sedunia, dan juga rakan kerjasamanya selama tiga tahun, Persatuan Penjagaan Tidur Taiwan (TSCA) di bawah tema “Tidur Amat Penting Demi Kesihatan”. 

Usaha ini merupakan sebuah inisiatif pendidikan serantau meliputi Malaysia, Hong Kong dan Taiwan.

Pengasas & Presiden AmLife Lew Mun Yee berkata, pendidikan tidur kini semakin penting memandangkan gangguan tidur boleh mencetus pelbagai masalah kronik termasuk diabetes jenis 2, sakit jantung, kegemukan, kemurungan dan penyakit berkaitan keimunan.  

“Dalam jangka panjang, kekurangan tidur boleh menyebabkan penyakit degeneratif. Kajian saintifik mendapati bahawa tidur ialah cara terbaik untuk menguatkan sistem imun dan mengurangkan risiko jangkitan virus!

“Tidur dan penuaan berhubung kait rapat kerana gangguan tidur menjejaskan kesihatan, keimunan dan fungsi keseluruhan badan dan mempercepatkan penuaan,” katanya.

AmLife juga membincangkan rahsia awet muda menerusi tidur regeneratif hari ini.

Penuaan populasi Malaysia menimbulkan risiko besar kepada industri penjagaan kesihatan negara dan merupakan cabaran utama masyarakat kita. Penyakit Alzheimer ialah masalah kesihatan serius dalam sesebuah negara yang mempunyai ramai warga emas.

Kira-kira 50 juta orang di seluruh dunia disahkan menghidap penyakit Alzheimer. Malah di Jepun sahaja terdapat kira-kira 7 juta pesakit Alzheimer. 

Pakar Psikologi Kesihatan Klinikal dan Pakar Perubatan Tidur dan juga Penolong Profesor Klinikal Berdaftar, Psikiatri & Tingkah Laku Manusia, Fakulti Perubatan, University of California, Irvine Dr. Ariel B. Neikrug berkata, tidur memainkan peranan sangat penting dalam proses penuaan, kesihatan mental dan kesejahteraan umum kita.

“Tidur memainkan peranan terutamanya dalam proses baik pulih badan dan otak kita,” katanya.

AmLife turut melancarkan kempen tanggungjawab sosial korporat “Tidur Lebih Lena Dengan AmLife” yang bertujuan meninjau masalah tidur paling umum yang dialami oleh rakyat Malaysia.

Peranti untuk tidur regeneratif AmLife DeepZleep – AmSonic

AmLife turut melancarkan AmLife DeepZleep – AmSonic serba baharu dan maju, hasil teknologi tidur regeneratif unik dari Jepun.

Peranti ini menyediakan tiga jenis konsep terapi revolusioner termasuk Terapi Potensi Elektrik, Terapi Frekuensi AmSonic dan Terapi Haba.

Kombinasi terapi ini menghasilkan kesan yang menggalakkan tidur regeneratif pertama dunia demi kesejahteraan rohani dan jasmani keseluruhan, membolehkan anda memulihkan semula kesihatan sambil anda tidur. 

AmLife telah mendidik dan membantu orang ramai mendapatkan tidur dan kesihatan lebih baik menerusi terapi potensi elektrik dari Jepun untuk tempoh 20 tahun lepas.

Pelopor perubatan regeratif menerusi terapi sel stem, AlphaCelle

Selepas bertapak kukuh dalam industri tidur, AmLife kini mempelopori perubatan regeneratif menerusi terapi sel stem. 

“Rawatan serba maju ini membantu lebih ramai orang melengahkan penuaan dan mengurangkan penyakit untuk membolehkan semua orang menikmati hidup berkualiti.

“Dengan terapi sel stem, seseorang mungkin meningkat usia tetapi masih kuat kerana badan manusia sebahagian besarnya terdiri daripada sel; maka penghasilan semula sel-sel baharu secara konsisten membantu dalam proses antipenuaan,” katanya,

Menyedari hakikat ini, AmLife telah mempelopori usaha terbaharunya, AlphaCelle yang merupakan klinik pertama untuk menyepadukan sel stem, potensi elektrik tinggi dan eksosom untuk rawatan regeneratif menyeluruh yang membantu lebih ramai orang melengahkan penuaan, mengurangkan penyakit dan menikmati kehidupan berkualiti pada usia emas.  

“Misi kami ialah untuk mempopularkan terapi sel stem untuk semua dan membolehkan lebih ramai orang menjalani terapi sel stem dan membuka lembaran baharu dalam hidup yang lebih bahagia buat mereka,“ katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *