Home » SagaCloud komited jadi perintis pengkomputeran awan

SagaCloud komited jadi perintis pengkomputeran awan

Cyberjaya – Seiring dengan kepesatan teknologi, pengkomputeran awan atau cloud computing telah menjadikan urusan perhubungan dalam menjalankan tugas harian dengan lebih efektif dan tanpa melibatkan kos yang tinggi.

Maka tidak hairanlah kebanyakan negara di dunia kini memanfaatkan dengan sepenuhnya kemajuan teknologi yang terus berkembang positif.

Sistem pentadbiran kerajaan semakin mampu menyesuaikan diri dengan sistem teknologi, termasuk penyimpanan dan penggunaan data, serta bergantung pada sumber digital untuk maklumat dan perkhidmatan.

Pelancaran syarikat teknologi SagaCloud bertujuan memenuhi keperluan negara yang sedang meningkatkan perkhidmatan e-kerajaan kepada rakyat dan merangka rancangan pembangunan ekonomi digital.

Pengasasnya, Datuk Samsul Husin berkata, teknologi pengkomputeran awan akan berfungsi sebagai salah satu pemboleh utama dalam peralihan ini.

Katanya, ia membantu menyampaikan perkhidmatan kerajaan melalui saluran yang lebih pantas, berkesan, dan kos efektif.

“Pengguna tidak perlu membeli sebarang bentuk perkakasan dan perisian, hanya perlu melanggan melalui pembayaran bulanan.

“Tiada perbelanjaan modal, tiada perbelanjaan penyelenggaraan, dan tiada perbelanjaan kemas kini setiap 5 tahun. Sagacloud akan diletakkan di pusat data di Malaysia dengan jaminan SLA 99.9%,” katanya pada majlis pelancaran SagaCloud di Cyberjaya, baru-baru ini.

Menurutnya, modul yang akan ditawarkan pula adalah secara ala carte, di mana pelanggan dapat memilih apa yang diperlukan mengikut keperluan mereka, dan juga secara berperingkat melaksanakan modul-modul baharu mengikut kehendak dan masa yang sesuai.

Samsul menjelaskan bahawa objektif penubuhan SagaCloud adalah:

– Menyediakan pilihan terkini untuk Sistem Kewangan, Perakaunan, Pengurusan, dan Akruan.

– Membantu mengurangkan kos operasi bagi agensi dengan mengesyorkan sistem dengan modul yang bersesuaian.

– Membantu dalam menyebarkan amalan terbaik dan perkembangan terkini dalam perakaunan melalui teknologi awan.

– Bertujuan untuk mempromosikan penggunaan Teknologi Awan dalam SAGA.

Beliau menekankan bahawa pengkomputeran awan adalah model yang membolehkan capaian rangkaian atas permintaan di mana-mana tempat dengan mudah, kepada sumber-sumber pengkomputeran yang boleh dikonfigurasi seperti rangkaian, pelayan, storan, aplikasi, dan perkhidmatan.

“Penjimatan kos adalah salah satu faedah utama pengkomputeran awan kerana ia menyediakan lebih banyak ruang penyimpanan maklumat. Perisian dan sistem akan dikemas kini dengan kerap tanpa melibatkan kos penyelenggaraan yang tinggi,” katanya.

The Eceo’s Sdn Bhd antara rakan strategik SagaCloud.

Beliau menambah bahawa syarikat-syarikat besar semakin banyak menggunakan pengkomputeran awan sebagai ruang untuk pekerja berkongsi data ketika mereka menjalankan tugas tanpa perlu bertemu wajah, tetapi tetap dapat berinteraksi dengan pihak-pihak yang berkaitan.

“Mereka juga menggunakan pengkomputeran awan sebagai tempat untuk menyimpan data-data penting. Ia mengurangkan penggunaan kertas, masa, tenaga, dan wang,” katanya.

Dari segi fleksibiliti, beliau menyatakan bahawa pengkomputeran awan dapat mengurangkan kebimbangan kerajaan mengenai sumber-sumber yang terhad, seperti pelayan dan perkakasan, serta memperbaharui perisian dan menjaga keselamatan data dengan lebih mudah.

Beliau turut menekankan bahawa pengkomputeran awan memudahkan proses penambahan dan perubahan perkhidmatan tanpa memerlukan penambahan atau pengalihan fizikal.

“Teknologi awan juga membantu meningkatkan kerjasama antara agensi kerajaan dengan menghapuskan had komunikasi model IT tradisional dan menjadikannya lebih pantas.

“Ia memudahkan perhubungan dan komunikasi antara pekerja yang bekerja di lokasi yang berbeza untuk mengakses maklumat, berkolaborasi dengan ahli pasukan, dan kakitangan utama.” katanya.

Dengan pelancaran SagaCloud, negara kita kini mempunyai platform perisian akaun di dalam platform awan yang inovatif dan maju.

SagaCloud memainkan peranan penting dalam memenuhi keperluan perkhidmatan rakyat e-kerajaan dan memacu pembangunan ekonomi digital negara.

SagaCloud bukan sahaja menyediakan pilihan terkini dalam sistem kewangan, perakaunan, pengurusan, dan akruan, tetapi juga membantu mengurangkan kos operasi agensi dengan menyediakan modul yang sesuai.

Dalam masa yang sama, ia memperkemaskan penggunaan teknologi awan dan menyebarkan amalan terbaik dalam bidang perakaunan.

Dengan menggunakan teknologi pengkomputeran awan, SagaCloud memberikan manfaat penjimatan kos, fleksibiliti, dan peningkatan kolaborasi di kalangan agensi kerajaan.

Pengasas dan Pengerusi Eksekutif SagaCloud, Datuk Samsul Husin (tiga dari kiri) bersama (dari kiri) Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, The Eceo’s Sdn Bhd, Ahmad Nizar; Pengasas Dan Ketua Pegawai Executive Starvission Sdn Bhd, Lim Beng Cheang; Pengerusi, Dewan Perdagangan Islam Malaysia, Putrajaya Datuk Sri Khanafi Husin; Ahli Lembaga Pengarah, Leadcom Group of Companies, Mohd Kamal Ismail; dan Pengasas, Open Soft Technologies Sdn Bhd, Mazlan.

Ia juga memudahkan peralihan ke era digital dengan menyediakan saluran komunikasi yang lebih cepat, efisien, dan efektif.

“Kami berharap bahawa SagaCloud akan menjadi pemangkin kepada transformasi digital negara dan memberikan impak positif kepada perkhidmatan awam dan ekonomi digital.

“Dengan adanya SagaCloud, negara kita akan terus maju dalam menyediakan perkhidmatan yang lebih baik, efisien, dan berdaya saing kepada rakyat,” katanya.

SagaCloud merupakan langkah ke hadapan dalam memanfaatkan potensi teknologi awan untuk membangunkan negara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *