Home » Soutun Nadwah ungguli minggu ketiga Pentas Marhaban

Soutun Nadwah ungguli minggu ketiga Pentas Marhaban

KUALA LUMUPUR – Minggu ketiga program realiti Pentas Marhaban terus mendapat perhatian penonton yang rata-rata memberikan maklum balas positif terhadap rancangan yang mula disiarkan 18 November lalu.

Menerusi siaran langsung di TV AlHijrah minggu ketiga yang berlangsung Sabtu lalu, kumpulan Soutun Nadwah berjaya mara ke peringkat separuh akhir sekali gus menewaskan kumpulan Mawaddah.

Kejayaan Soutun Nadwah sebagai pemenang minggu ketiga turut membawa pulang wang tunai sebanyak RM2,500.

Juri tetap program, Ustaz Zulhafis atau lebih dikenali sebagai Along Gambus berkata, kesemua juri bersepakat memilih Soutun Nadwah kerana mereka berjaya mengangkat dan menginovasikan marhaban sekali gus diterima oleh golongan muda.

Beliau yang ditemui pada sidang media usai siaran langsung Pentas Marhaban berkata, selain teknik vokal, kreativiti persembahan juga diambil kira kerana mahukan persembahan yang lari daripada kebiasaan.

“Juri nampak kelebihan pada Soutun Nadwah dari segi persembahan solo yang lebih baik daripada kumpulan lawan manakala persembahan ditonjolkan juga lebih menarik.

“Minggu ini kita nampak kreativiti kumpulan Soutun Nadwah yang lebih menonjol malah lebih baik dan sangat ketara daripada peserta pada minggu-minggu sebelum ini,” katanya.

Menurutnya, penggunaan alat muzik pada minggu ini juga menampakkan kelebihan dan menambah nilai persembahan bagi kedua-dua kumpulan bertanding.

Beliau turut berharap untuk minggu-minggu seterusnya, peserta perlu pastikan fokus kepada apa yang program tersebut ketengahkan iaitu marhaban, berzanji, mawal dan qasidah, sekaligus membezakan keempat-empat kategori berkenaan.

Program realiti disiarkan selama lapan minggu itu turut diadili Ustazah Asni Mansor bersama seorang lagi juri jemputan, dan pada minggu ketiga Hafiz Hamidun menjadi juri jemputan.

Hadiah bernilai RM50,000 menanti juara manakala pemenang tempat kedua berpeluang membawa pulang RM25,000.

Soutun Nadwah telah berjaya menewaskan kumpulan Mawaddah selepas membuat satu persembahan bebas dan Rawi 5, manakala kumpulan Mawaddah membuat satu persembahan bebas dan Rawi 8.

Pentas Marhaban, satu program realiti keluaran TV AlHijrah diterbitkan bagi mengangkat martabat dan kesenian Islam seperti berzanji, marhaban, Rawi dan Qasidah serta menarik minat anak muda dalam menghargai keindahan amalan tradisi masyarakat Melayu ini.

Pada asasnya, 12 kumpulan marhaban akan bersaing dengan mengalunkan rangkaian puisi tentang kisah Rasulullah SAW serta puji-pujian kepada tuhan mengikut iramanya yang tersendiri. Tiga elemen utama yang menjadi teras dalam setiap persembahan adalah Mawal, Marhaban dan Qasidah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *