Home » Didik anak tak bermewah, pakai baju pasar malam, ‘bundle’ pun OK – Aliff Syukri

Didik anak tak bermewah, pakai baju pasar malam, ‘bundle’ pun OK – Aliff Syukri

aliff syukri

Biarpun gaya hidup jutawan kosmetik, Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman dan Datin Seri Nur Shahida Mohd Rashid sering dipaparkan di sosial media sebagai mewah serta penuh glamor, namun itu bukan alasan untuk mereka ‘memanjakan’ anak-anak dengan segala kemewahan dan kemahuan.

Sebaliknya mereka lebih selesa mendidik anak-anak erti kesusahan mencari duit dan mahu mereka berusaha untuk mendapatkan sesuatu.

Jelas Aliff Syukri, dia dan isteri tidak mengajar anak mereka menjadi ‘anak orang kaya’ yang perlu dilayan makan minum dan lain-lain oleh pembantu rumah malah anak-anak juga tidak pernah dimanjakan dengan barangan berjenama seperti sangkaan semua orang.

Prinsipnya, menjadi anak jutawan bukan tiket untuk keenam-enam anak mereka untuk bergaya seperti orang kaya sebaliknya, mereka perlu dididik untuk merasa susah.

“Kami tidak ajar mereka jadi anak orang kaya, duduk rumah, ada bibik kena layan makan, sejujurnya saya tidak kisah mereka pakai baju pasar malam atau kasut ‘bundle’, saya tak pernah bagi mereka barangan berjenama yang berharga ribuan, puluhan ribu ringgit.

“Sebab bagi saya, kalau mereka nak duit RM10 pun ada syarat, mereka kena berniaga, saya takkan suka-suka biarkan mereka boros.

“Walaupun adakalanya mereka ada meminta untuk dibelikan beg atau kasut berjenama tapi saya selalu nasihatkan bahawa mereka masih kecil dan tidak perlu nak bergaya dengan barangan berjenama.

“Pakai saja barang pasar malam atau ‘bundle’ sebabnya saya nak didik mereka rasa susah kerana bagi saya universiti terbaik adalah universiti ‘kehidupan’,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Akikah dan Kesyukuran putera keenam, Luqman Al-Haqeem Aliff Syukri di kediaman mereka di Kota Damansara, Sabtu lalu.

Majlis cukur jambul, tahnik dan akikah anak bongsu pasangan itu diadakan cukup meriah dengan berpakaian sedondon berwarna biru gelap Bersama keenam-enam anak mereka.

Ditanya sama ada terdapat perancangan untuk menambah bilangan anak, Nur Shahida berkata, sebolehnya mereka mahu ‘tutup kilang’ dan mahu fokus kepada pendidikan, agama dan akhlak keenam-enam anak mereka.

Sebaliknya pula bagi Aliff Syukri yang tidak kisah untuk menambah anak sekiranya Nur Shahida bersetuju. Bagaimanapun Aliff mengakui tidak berani meminta isterinya mengandung lagi kerana kandungan terakhirnya sebelum ini mengalami komplikasi.

“Saya rasa 6 orang ini pun sudah cukup, alhamdulillah kami dah gembira,” tambahnya sambil berharap kesemua anaknya menjadi orang yang baik dan berguna.

Menurutnya, dia dan isteri tidak mengharap lebih daripada anak-anak asalkan mereka tidak membuat perkara tidak elok, malah tidak kisah walaupun anak mereka kerja kilang apabila dewasa kelak.

Meskipun jika boleh mereka mahu anak-anak mewarisi legasi perniagaan yang dibina, namun keputusan terletak sepenuhnya di tangan mereka samaada mahu mengikut jejak langkah ibu bapa atau mengejar impian masing-masing.

“Cuma ketika mereka masih kecil lagi kami cuba ‘get along’ dengan bisnes, namun tidaklah hingga memaksa mereka.

“Sebab itu kalau saya buat ‘live’ orang kecam saya mengatakan saya paksa anak, tak kasihan pada anak. Tapi sebenarnya itu cara kita ajar anak berbisnes sebab kita tak tahu apa akan berlaku lagi 10 tahun.

“Jadi, dari awal kami dedahkan mereka dengan kerja-kerja membabitkan bisnes, misalnya untuk resort kami ajar mereka uruskan kebersihan dan sebagainya malah, kalau buka booth pun kita akan bawa mereka sekali,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *